1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kağızman'da Moraller KAÜ ile Düzeldi
Kağızmanda Moraller KAÜ ile Düzeldi

Kağızman'da Moraller KAÜ ile Düzeldi

Kafkas Üniversitesi'nin kuruluşundan bugüne, halkla üniversite kaynaşmasının sağlandığı en geniş katılımlı etkinlik olan Kağızman Uzun Elma Şenliği’nde, Rektör Eşi Prof. Dr. Ayla Özcan, Kağızmanlılarla halay çekti, en iyi elma yetiştiricisi ödüllendirildi

A+A-

Kafkas Üniversitesi Kağızman Meslek Yüksek Okulu tarafından düzenlenen 1. Geleneksel Uzun Elma Şenliği'ne halkın yoğun katılımı damgasını vurdu.

Kafkas Üniversitesi'nin kuruluşundan bugüne, halkla üniversite kaynaşmasının sağlandığı, en geniş katılımlı etkinlik olan Kağızman Festivali'ne Üniversite Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, eşi Prof. Dr. Ayla Özcan ile birlikte geldi.

Kafkas Üniversitesi Kağızman yerleşkesinden ilçe merkezine yürüyen ; İlçe Kaymakamı Şuayib Görsoy, Kağızman Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd.Doç.Dr.Alpaslan Yüce, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları başkanları, öğretim üyeleri, öğrenci ve vatandaşlardan oluşan yaklaşık bin kişilik grup Kağızmanlıları selamladı. Evlerden ve güzergâh üzerindeki işyerlerinden alkışlarla karşılanan festival katılımcıları daha sonra Kağızman İstiklal Meydanı'na geldi.

Kağızman İstiklal Meydanı'nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde başlayan festival renkli görüntülere sahne oldu.

Cumhuriyet Anaokulu Öğrencilerinin " Küçük Uzun Elmalar " folklor gösterisi büyük beğeni toplarken,  Uzun Elma Yarışmasında, "yılın en iyi uzun elma yetiştiricisi" seçildi.

Yöresel sanatçılardan müzik dinletisi, Kafkas Kartalları Oyun Ekibi gösterisi, Kafkas Üniversitesi Devlet Konservatuarı Konser Grupları ile devam eden şenlikte, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan ve Kağızman Kaymakamı Şuayib Gürsoy birer konuşma yaptı.

Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Kağızman'ın tarihteki önemini belirterek, "Kağızman tıpkı bağlı bulunduğu Kars gibi, birçok medeniyete beşiklik etmiş ve günümüze kadar bu kültürlerin izini koruyarak gelmeyi başarmıştır. Söz konusu evreleri yaşarken zaman zaman şaşalı dönemlerden geçmiş, kimi zamanda Fahrettin Kırzıoğlu'nun ifadesiyle 1878 yılında Rusların eline geçmek suretiyle karanlık yıllar yaşamıştır. Buna rağmen kendisine has özelliklerinden hiçbir şey kaybetmemiş ve üstelik maddi kültürün yanı sıra somut olmayan kültürel miras içerisinde de kendine bir yer edinmeyi başarmıştır" dedi.

Rektör Özcan "Bugün Kağızman'a has 'Uzun Elma' festivali için bir araya geldik. Buraya has diyorum sizler daha iyi bilirsiniz ki bu elma sadece bu topraklarda yetişmektedir. Türkiye, 460 çeşit elma ile bir nevi adı geçen meyvenin merkezi konumundadır. Uzun elma ise bu zengin çeşide rağmen kendine ayrı bir yer edinmiştir. Ama ne yazık ki hak ettiği yerde değildir. Bu festivalle Kağızman ve ona has elmanın da layıkıyla tanınmasına vesile olması umulmaktadır" diye konuştu.

Kağızman Kaymakamı Şuayib Gürsoy ise Kağızmanlı Hıfsı'nın bir dörtlüğüyle başladı ve Kağızman'da yetişen uzun elmanın Kağızman'a has bir elma olduğunu ve Kağızman'dan başka bir yerde yetişmediğini söyledi.

Uzun Elma festivaline gösterilen ilginin kendilerini memnun ettiğini de belirten Gürsoy, festivalin bundan sonra her yıl yapılması ve uzun elmanın markalaşması temennisinde bulundu.

festival-1.jpg

festival-2.jpg

festival-3.jpg

festival.jpg

festival-6.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.