Karamehmet'ten süper fikir…
1.2 milyar dolarlık teklifle Başkent Doğalgaz ihalesini alan Mehmet Emin Karamehmet, ihale sözleşmesine eklettiği 'fiber' maddesiyle grup şirketlerinden Superonline'ın da altyapı yatırımlarını kolaylaştıracak. Fiber altyapı için ayrı izne gerek kalmayacak
Bu haber Kars’ı ne ilgilendirir demeyin. Büyük bir bürokratik engeli aşan Mehmet Emin Karamehmet, Superonline ile Kars’a fiber optik altyapı yatırımı yapacak.
Ankara’ya doğalgaz dağıtan Başkent Doğalgaz Dağıtım şirketinin özelleştirilmesi ihalesini kazanan Mehmet Emin Karamehmet, grup şirketlerinden Superonline’a yeni gelir kapısı açacak ve altyapı yatırımlarını kolaylaştıracak. Aksa’dan ayrılan Mehmet Kazancı’yla birlikte girdikleri ihalede 1.2 milyar dolarlık en yüksek fiyat teklifini veren Karamehmet’in, ihale sonunda imzalanacak olan devir sözleşmesine fiber yatırımları kolaylaştıracak bir madde eklettiği öğrenildi.
Buna göre, artık Superonline özellikle Ankara bölgesi için fiber altyapı çalışmalarında ayrı ayrı izin almak zorunda kalmayacak. Büyük bir bürokratik engeli aşan Superonline, şirketin uzaktan kaçak kontrolünü sağlayan Scada sistemini de kuracak. Karamehmet, böylece telekomünikasyon ve enerji işlerini eşzamanlı yürütmüş olacak.
Bürokrasiyi aşacak
Turkcell Grup şirketi olan Superonline, Karamehmet’in enerji yatırımları ışığında ilerleyecek. Fiber optik kabloları yeraltına döşeyerek fiber internet hizmeti veren Superonline, bu alandaki yatırımlarına hız veriyor. Karamehmet’in enerji yatırımları ise fiber internetin daha hızlı yayılmasını sağlayacak. Fiber optik kabloların kurulumu için uygun güzergâhlar arasında yeraltı, tramvay, metro hatları, karayolları, doğalgaz boruları ve belediye altyapıları ile elektrik iletim ve dağıtım altyapıları bulunuyor. Bu nedenle de Superonline, bununla ilgili kurumlarla eşzamanlı çalışıyor. Ancak belediyelerin altyapı koordinasyon merkez birimlerinden gerekli izinlerin alınması gerekiyor.
Bürokratik işlemler uzun zaman aldığı için de yatırımlar olumsuz etkileniyor. Karamehmet, kazandığı ihaleler kapsamında bu bürokratik engelleri de aşacak. Elektrik dağıtım veya doğalgaz altyapı yatırımı yapmak için kazılan her yer aynı zamanda fiber optik yatırımlar için de değerlendirilecek. Böylece genişbant internet erişim pazarında Superonline daha hızlı yol alacak.
Scada zorunlu olacak
Sektör temsilcileri, fiber yatırımların geri dönüşünün 7-8 yılı aldığını belirterek, bu konuda enerji yatırımları ile büyük benzerlik taşıdığını belirtti. Özellikle bürokratik işlemler nedeniyle yatırımların daha uzun sürede yapıldığına dikkat çeken yetkililer, bu nedenle enerji yatırımları için yapılan kazı çalışmaları sırasında fiber yatırımların da yapılması yoluyla izin alma prosedürlerini kolaylaştırma yoluna gittiklerini ifade ettiler.
Superonline Başkent Gaz’ın Scada, yani uzaktan kontrol ve gözleme sistemini de kuracak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) bu sistemi artık zorunlu hale getiriyor. Sistem kaçak kullanımın ne kadar olduğunu, hatta problem olup olmadığını, nerede daha az basınç var gibi hizmet kalitesini etkileyen önemli sorulara kısa sürede cevap verip önlem alınmasını sağlıyor. Superonline da böylece yeni bir gelir kapısı elde etmiş olacak.
Karadeniz’e fiber optik
Şu anda en geniş fiber altyapısı Türk Telekom’un (TT) elinde bulunuyor. Superonline ise, yatırımlarını arttırarak TT ile rekabet için çalışmalarını hızlandırdı. Bu kapsamda geçen sene Botaş’ın fiber optik altyapısını kazandığı ihale sonucu kiralayan Superonline ilk kez Karadeniz ve Doğu Anadolu’ya da fiber optik kablo döşeyecek. Böylece bu bölgelerdeki bazı illerde, fiber altyapı sayesinde alternatif olarak internet erişimi sağlanabilecek.
Superonline’ın fiber optik altyapı yatırımı yapacağı iller ise şöyle:
Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Erzurum, Erzincan ve bölgedeki 38 il.
Şu anda 4.500 kilometrelik fiber optik kablo altyapısı olan Superonline, bu illere de fiber kabloları taşıdıktan sonra toplam 11 bin 280 kilometrelik kapasiteye ulaşacak. TT’nin altyapısı ise 128 bin 150 kilometrede bulunuyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.