Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü açıldı
Karayolları Kars 18. Bölge Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı törenle resmen açıldı.
Karslıların uzun yıllardır beklediği Karayolları Bölge Müdürlüğü dün düzenlenen törenle hizmete girdi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan’ın da katıldığı açılışa Gazi Kars Şehrengizi Sempozyumu nedeniyle Kars’ta bulunan yabancı konuklarda yoğun ilgi gösterdi.
Saygı duruşu ve İstiklal marşının ardından başlayan törende konuşan Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, “Tarih boyunca kesintisiz bir yerleşime sahne olması nedeniyle antik kalıntıları ve ören yerleriyle kültür turizmi açısından zengin birikime sahip Serhat şehrimiz Kars, turizm potansiyeli açısından da bölgenin gelişmeye en açık illerinden biridir. Kars; Kültür ve Turizm Bakanlığının İl merkezlerini kültür turizmi geliştirecek marka kentler ilan edip gelişmesini sağlamak amacıyla 2023 yılı Türkiye turizm stratejisi eylem planına alınan 15 ilimizden bir tanesidir. Kars ve çevresindeki illere hizmet vermek üzere bugün açılan Karayolları 18. Bölge Müdürlüğümüz 1993 yılında 93 taksim 4419 sayılı bakanlar kurulu kararıyla kurulmuş ancak fiilen hizmete açılamamıştır. Ülkemizde ulaştırma sektöründe yapılan büyük atılımlara paralel olarak genel müdürlüğümüzde son yıllarda yol yapımında büyük mesafeler almış ve başta bölünmüş yol çalışmaları olmak üzere büyük hedefler doğrultusunda çalışmalarına hızla devam etmektedir. Hedeflenen hizmetlerin daha etkin ve verimli hale getirilmesini sağlamak yerinde ve çabuk karar verme amacıyla da Kars 18. Bölge Müdürlüğünün fiilen hizmete açılması Sayın Bakanımızın teklifi ve Sayın Başbakanımızın talimatlarıyla kararlaştırılmıştır.” dedi.
Turhan şöyle konuştu:
“Bölge Müdürlüklerimizin kuruluşu 1950 yılında kurulan Genel Müdürlüğümüzün tarihinden daha eskiye dayanmaktadır. 1930’ların sonunda kara yollarından sorumlu kurum olan ŞOSE ve körüler reisliğinin 1939 yılında çıkan yasada görevleri tanımlanarak yol işleri bölge müdürlükleri kurulması kararı alınır. Ancak kapsamlı bölge müdürlükleri kurulamayıp sadece İran transit yolunda ve İzmir çevresi turistik yolları kanunu kapsamında İzmir’de bölge müdürlüğü kurulur. Bu müdürlükleri 2. Dünya Savaşı nedeniyle duyuran ihtiyaç sonucu açılan İstanbul ve Mersin Bölge Müdürlükleri izler. 1950 tarihinde yürürlüğe giren kara yolları kuruluş kanunu ile İstanbul, İzmir, Konya, Ankara, Mersin, Kayseri ve Trabzon olmak üzere 10 adet bölge müdürlüğü kurulur.”
Kars Valisi Ahmet Kara da şunları söyledi:
“Tarihe biraz baktığımızda ecdadımız yollar, köprüler, hanlar, hamamlar yaptı. Medeniyetlerini bununla tescil ettiler. Bu eserler memleketin tapuları oldu. Ben üniversiteye gidinceye kadar kervansarayların düzenli bir yol politikasının eseri olduğunu bilmiyordum. Ama gördüm ki ecdat Yemen’e, Medine’ye kadar her tarafa yollar, köprüler yaptığı gibi demiryolları yaptığı gibi bir de yolcuların belli süre mesafelerde dinlenmeleri için kervansaraylar inşa etmişler. Dolayısıyla düzenli bir yol politikası oluşturmuşlar. Yani biz yol konusunda sicili çok düzgün olan ve dünyaya yol öğreten bir milletin evlatlarıyız. Sivas Valisi Halil Rıfat Paşa bunu kelimelerle çok güzel tarihe nakş etmiştir. Demiştir ki, “Gidemediğin yer senin değildir.” Ecdat bu mantıkla bu felsefeyle her yeri imar, inşa etmiş ve yol yapmıştır. Bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulduktan sonra da bu politikalar daha da güçlenerek daha da güzelleşerek devam etmektedir. Ben iddia ediyorum ki Selçukluyu, Osmanlıyı tarih nasıl yazdıysa bu demiryollarını, hava yollarını, deniz yollarını ve kara yollarını ülkemize kazandıran bu hükümetin yetkililerini özellikle Sayın Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım Beyefendiyi de tarih altın harflerle yazacaktır. Kars olarak kendisine minnettarız. Bizi mahcup etmedi, öksüz bırakmadı. Kars’ın milletvekili gibi her hizmetimizde kararlarıyla, talimatlarıyla Kars’ın gelişmesi için elinden geleni yapmaktadırlar. Kars-Tiflis-Bakü demiryolu Kars’ın ve Türkiye’nin önünü açacak ve Türk dünyasını buluşturacak en önemli proje. Iğdır-Nahçıvan demiryolu projesi bitmiş vaziyette. Şu anda 15 kilometrelik Kars Kağızman arası sıcak asfalt dediğimiz asfalt yol yapılarak hizmete girdi.”
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, Karayolları 18. Bölge Müdürlüğünü Kars’ta açmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, artık Iğdır, Ardahan’ın tamamı, Erzurum, Artvin topraklarında bulunan yollarında bir kısmının Kars Bölge Müdürlüğü’nden idare edileceğini ifade etti. Böylece yollara erişim, ulaşım, yollardaki planlama yapım çalışmalarının çok daha hızlı bir şekilde yapılmış olacağını da belirten Bakan Yıldırım, “Bu anlamda 2012 yılında Kars’a, Ardahan’a, Iğdır’a bir torpil geçeceğiz. Daha fazla ödenek ayıracağız. Erzurum’dan buraları idare, araçlar, asfaltlar buraya gelinceye kadar kış geliyordu. İşler bir dahaki yaza kalıyordu. Artık üzerinden kış geçmeden işleri yapacağız. Bu şekilde de önümüzdeki sene, ondan sonraki sene asfaltsız bitmemiş yolumuz kalmayacak.” şeklinde konuştu.
Ulaştırma Bakanlığı olarak Kars’a karayolu, demir yolu, havaalanı ve KÖYDES projeleriyle birlikte 600 trilyon para harcandığını kaydederek, “2003’ten önce harcanan para 27 trilyon. Bir yerde 27 bir yerde 600 trilyon. İşte hükümetin farkı, Recep Tayip Erdoğan’ın farkı bu. Ülkesini, milletini seven bir başkanı ve onun liderliğinde ekibinin Türkiye’ye kazandırdığı şeyler. Kars’ta da farkını gösteriyor. 2002 ye kadar bütün Kars vilayetinde yapılan bölünmüş yol miktarı sadece 22 kilometre. Hiç değilse Kars’ın plakası kadar 36 yapsaydınız. Peki ne yapmışız? 143 kilometre buna ilave etmişiz.” Diye konuştu.
Bakan Yıldırım daha sonra şunları söyledi:
“Kars Türkiye’nin bağımsızlığının, istiklalinin sembolüdür. Serhat şehrimizdir. Tarih şehrimizdir. Manevi iklimimizin Anadolu topraklarında başladığı şehirdir. Onun için Kars’a borcumuz var. Kars’a yapmamız gereken işlerimiz var. Geçen dönemlerde Ahmet Aslan benim Genel Müdürüm. Kars-Tiflis-Bakü projesi, Marmaray projesi, Tekirdağ Muratlı Demiryolu projesi Kars havaalanı projesi, Iğdır, Bingöl, Şırnak, Yüksekova projeleri bütün bu projeleri birlikte yaptık. Bu dönemde dedik ki, artık sen bir Karslı olarak seni Kars’a gönderiyoruz. Kars’ın eksik işlerini de takip et. Değerli milletvekili arkadaşım Prof. Yunus Kılıç ile birlikte biriniz hayvancılık, tarım biriniz altyapı el ele vererek bu işlerin üstesinden gelin dedik. Sizlere emanet ettik. Sizin işlerinizi kolay edecekler. Takip edecekler. Bu bölge müdürlüğü çok güzel hizmetlere vesile olacak. Buraya özel ekip göndereceğiz. Hem insan kaynağı olarak hem makine, tesisat olarak burayı şenlendireceğiz. Bugün Kars’ta büyük bir şenlik var. Gazi Kars Şehrengizi de yapılıyor. Onlarında büyük destekleri var. Bugün Kars kurtuluş günün 91. yıl dönümünde çok önemli bir etkinliği gerçekleştiriyor. Kars Şehrengizi toplantısı yani, doğudan, batıdan bütün Türk dünyasından misafirleri bir araya topluyor.”
Açılışa; Kars Valisi Ahmet Kara, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof. Dr. Yunus Kılıç, Karayolları Kars 18. Bölge Müdürü Necati Çakıroğlu, Kars-Ardahan-Iğdır (KAI) Serhatlılar Birliği Federasyonu Genel Başkanı Erdoğan Yıldırım, daire amirleri ve karayolları personelleri de katıldı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.