Karayolları Bölge Müdürlüğünde 9 İflas!
Kars Karayolları 18. Kars Bölge Müdürü Turan Yılmaz, 9 firmanın iflası ile ilgili açıklama yaparak, “Gerçekten hiçbir ihaleyi ben yapmadım. Benden önce yapılmıştı. Ben geldiğimde bu ihalelerin hepsi yapılmıştı.” dedi.
Vatandaşların serzenişlerini gazeteciler Kars İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında dile getirdi.
Kars İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında kurum çalışmaları hakkında kurula bilgi veren Kars Karayolları 18. Kars Bölge Müdürü Turan Yılmaz, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Gazetecilerin, şuanda Kars-Arpaçay Yolu Mezra Bölgesi’nde kaza olmuş, yetersiz ışıklandırma ve işaretlenmeden dolayı meydana gelmiş midir? Sorusu üzerine “Biliyorsunuz ilgili yasa gereği aydınlatma TEDAŞ’ın görevi. Otoyolları, paralı yollar hariç TEDAŞ’ın hükümlüğünde. Bizde onlara daha protokol çıkmadı.” Dedi.
Vali Günay Özdemir ise müdürüm işaretlemeler ile ilgili bir sıkıntı var mı? Yok mu? Varsa izah eder misiniz? Sorusu üzerine Müdür Yılmaz, “Ana yollarımızda çok dikkat ediyoruz. Özellikle Sarıkamış yolunda işaretlenmelerde kullanmaya çalışıyoruz. En pratik can ve mal güvenliği önceliğimizdir. Biz bir oluk para harcayalım ama 2 insanında hayatını kurtaralım, bizim temel çalışma prensibimiz bu. Kaplamasız yol bırakmamaya çalışıyoruz, eğer havalar müsaitse. Ben işe ilk geldiğim zaman hava durumuna bakıyorum. Ona göre program yapıyoruz. Yani öğlene kadar yağmur yağmasa öğlene kadar program yapıyoruz. Yağışlar olduğu zaman çalışmamız verim vermiyor. Yağış yağdı mı 1-2 gün zamanımızı alıyor Sayın Valim. Eğer koşullar iyi giderse ciddi bir çalışma planlıyoruz. Her tarafı statik kaplama yapmayı planlıyoruz. Ben mersin bölgesinden geldim, orada Şubemizde 17-18 bin tonu geçmiyorduk. Şimdi burada fırsat buldukça akşam saat 7’ye kadar çalışıyoruz. BSP olması lazım ama buranın BSP’si düşük. Bizde yollarımızın bir çoğunu BSP yapmayı düşünüyoruz. Biz Erzurum Bölgeden koptuk. Erzurum’un BSP oranı yüzde 55 bizim ise kısa sürede yüzde 7. Gelecek yıla biz bunu yüzde 20’lere çekmeyi düşünüyoruz. Ama bizzat ben geldiğimde yüzde 6 idi. Geçen yıl yüzde 7’ye çektik. İyi çalışma olursa bunu bu yılda yüzde 20’lere çekmek. Bu nedenle Bölge Müdürlüğünün burada açılması büyük avantajdır. Ödenek konusunda büyük sıkıntılar var. Şuana kadar ben bir 20’ye yakın harcama yaptım. Kars ili için şuanda 20’ye yakın borcum var. Bu anlamda geçmişe yönelik ödenek sıkıntımız var. Bizimde yüklenici firmalar profili çok zayıf. Gerçekten ekonomik durumu zayıf olan firmalar bu firmalarda olabildiğince ödenek ve destek almaya çalışıyorlar. Bizimde bakım ve onarım çalışmalarımız son hızıyla devam ediyor.” dedi.
Gazetecilerin Kars Karayolları Bölge Müdürlüğünde çalışma yapan firmalar iflas etmekteler, yaklaşık 7 yıl içerisinde 9 Firma neden İflas etti? ve karayollarında sürekli yağışlar bahanesi vardır. Bizlerde Erzurum, Van, Hakkari, Erzincan’da ve Karadeniz’de olan yağışların bir bölümü de ilimizde olmakta ancak bu illerimizde yollar yapılırken bizde neden bu tür bahaneler üretiliyor yollar yarım kalıyor? sorusunu ise Vali Günay Özdemir yanı vererek, “Kars’ın kış mevsimi gerçekten uzun sürüyor yani, bu sene Mayıs ayına kadar kar yağdı ve yağmur anlamında da bölge Türkiye’nin en çok yağmur alan yaz ve bahar yağmuru alan illerinden birisi. Belki Rize’den de fazla yağmur alan il o oranları çıkarttığımız zaman aslında. Kars birçok ilden daha fazla yağmur alıyor ve şuanda da asfalt olarak belki yani sati kaplamadan ziyade artık sıcak asfalt dediğimiz BTK’ya geçmemiz gerekiyordu. Onun için biraz bu yönde de son yıllarda Kars’ın böyle avantajı var. Onun için bizde diyoruz ki, hızlı bir şekilde inşallah o dönüşümü sağlarsak Kars’taki bu alt yapı problemini hızla çözersek…”
Vali Özdemir’in konuşmasının arasına girerek kendini savunan Bölge Müdürü Turan Yılmaz, “Arkadaşlar, asfalt dökme tekniğini bilen varsa söyleyin bize bilelim.” dedi.
Vali Özdemir daha sonra konuşmasına kaldığı yerden devam ederek, “Müdürüm birde şöyle bir şey gerçekten müteahhit anlamında da Kars’a gelen müteahhitler, Kars Türkiye’nin en uç noktası olduğu için bütün her tarafta sıkıntıya girmiş ve son acaba kurtarabilir miyim? diye Kars’a geliyorlar ve geliyorlar ve ihaleyi de almak için ihale bedelini o kadar kırıyor ki çünkü normalde batma aşamasına gelmiş bir şirket ihaleyi alırsa kendini kurtaracağını düşünüyor ve çok daha fazla kırım yapıyor bazen ve buraya geldiği zaman işin altından çıkamıyor ve karayolları müteahhitlerinin çoğu maalesef iflas ediyor gerçekten sıkıntı orada…”
Vali Özdemir’in konuşmasını tekrar yarıda kesen Bölge Müdürü Turan Yılmaz, “Sayın Valim gerçekten hiçbir ihaleyi ben yapmadım. Benden önce yapılmıştı. Ben geldiğimde bu ihalelerin hepsi yapılmıştı.” şeklinde kendini savunucu bir açıklama yaptı.
‘Müdürüm Müdürüm Müdürüm’ diyerek konuşmasını engellemek isteyen Vali Özdemir, “Ayrı bir konu sen yaptın, yapmadın. Bu devletin ihalesidir. O ayrı bir konu. Bu senin ihalen, benim ihalem meselesi değil. Devlet ihalesini yapıyor ama ihaleye giren burada mesele senin, benim meselem değil. Kars’ın ve bölgenin böyle bir sıkıntısı var. Bu sıkıntımız bizim maalesef…”
Yine araya girerek Vali Özdemir’in konuşmasını yarıda kesen Bölge Müdürü Turan Yılmaz, “Burada firmalar iflas etti. Bizden kaynaklanan bir şey değil yani” diyerek kurumu savundu.
“Biz geldiğimizde böyleydi.” diyen Bölge Müdürü Turan Yılmaz, “Yani işin tekniğinden, işimizi yapmaya çalışıyoruz. Bu şeyle tabi zaman içinde olmuş. Bunlar düzelecek, elimizden geleni yapıyoruz. İşin tekniğini uygun olarak yaptırmaya çalışıyoruz. Yani tekniğin dışında hiçbir imalata müsaade etmiyoruz. Geçen gün yine basında yer almıştı. Bir imalat geçen yıldan kalmıştı, bozulmuştu yani deforme olmuştu. Maalesef söktürdük. Yapılıyordu, bozuluyordu. Biz kalkıp, bu imalatı desteklersek, yarın o bir gün nasıl olur. Bir kere ödeme söz konusu olamaz öyle bir şey olur mu? Biz o gün yağmur yağınca çalışamıyoruz. İkinci günde rutubetten dolayı çalışamıyoruz. İşin sağlıklı olması için gereken bu bizim elimizden gelen bir şey yok.” dedi.
Toplantıya katılan Meteoroloji 12. Bölge Müdürü Uygar Uz ise söz alarak, Vali Günay Özdemir’in Kars’a yağan yağış miktarının çok olması sözünü destekleyerek, “Kars mevsim olarak kışın, sert geçen bir yer. Kış malum. Kışı bıraktık, çok yağış alması. Fakat bu seferde soğuktur. En çok yağışı Mayıs ayında alır. Ondan sonra Nisan, daha sonra da Haziran ayıdır. Yağışı Türkiye ortalamasının üzerindedir. O yüzden buradaki inşaat sahipleri özellikle yazında yağış alması, kışın soğuk geçmesi inşaat faaliyetlerini aksatabilir.” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.