Karayolları Bölge Müdürü Behçet Eren : “Kars kışa hazır!”
Kars’ta 2022 - 2023 kar ve buzla mücadele toplantısı, Vali Vekili Muhammed Furkan Tana başkanlığında gerçekleştirildi.
Tacettin DURMUŞ
Kars Valiliği Gazi Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıda, Karayolları Bölge Müdürü Behçet Eren yaptığı sunumda kış şartlarında yaşanan trafik kazaları sonucunda oluşan can ve mal kaybının en aza indirilmesi için kurumlar arası koordinasyonun ve işbirliğinin önemine değindi.
Bölge Müdürü Eren, ülke genelinde olduğu gibi Kars’ta da kış lastiği uygulamasının 1 Aralık’ta başlayıp 1 Nisan 2023’e kadar devam edeceğini hatırlattı.
Bölge Müdürü Behçet Eren sunumunda, kış programına dahil olan yolların trafiğe açık tutulması için yapılan çalışmaların tümüne birden “Kar Mücadelesi” denildiğine vurgu yaparak, “Kar Mücadelesi; yolda karın birikmesini önlemek, biriken karı yoldan uzaklaştırmak ve buz tutan tehlikeli kesimlerde araçların kaymasını engellemek amacıyla yol üzerinde yapılan çalışmaların tümünü kapsar. Yukarıdaki sınıflandırmada önem derecesine göre bir yolda çalışma bitirilmeden diğer yol sınıfında çalışma yaptırılması her zaman mümkün olamamaktadır.” dedi.
Emniyet Şeridi ihlal sisteminin öneminde de değinen Karayolları Bölge Müdürü Behçet Eren sunumunda; “Emniyet şeridi ve banketler ile bölünmüş yollarda hız şeritlerinin amacı dışında taşıtlar tarafından kullanılıp yolda kalmaları sonucu trafiği tamamen kapatması nedeni ile kar mücadele araçlarının görevlerini yerine getirememesine sebep olmaktadır.
Kış programı gereğince buz mücadelesi için hazırlanan tuz ve agrega, daha çok buzlanmaların olduğu kurplar, meyilli kesimler, kavşaklar ve demiryolu hemzemin geçitleri gibi tehlike arz eden kritik kesimlere tatbik edilmekte olup diğer kesimlerde bilhassa kullanılmamaya özen gösterilmektedir. Çünkü tuz, -7 dereceye kadar buzu çözme özelliğinin yanında hidroskopik olmasından dolayı korozyona neden olduğundan yollarda köprülerde büyük bozulmalarla birlikte çevre kirliliğine de sebep olmaktadır.
Gerektiği anda yolun polis veya Jandarma denetiminde taşıt trafiğine kapatılması, araçların belirli noktalara depolanması (özellikle tek çeker tırlar) olumsuzluk yaşanmaması açısından önem arz etmektedir.
Kurumumuz görev ve sorumluluklarında; Devlet ve İl yollarında kurtarıcı ve çekici hizmetleri bulunmamaktadır. Bu hizmetin, İl Emniyet Müdürlükleri, İl Jandarma Komutanlığı ve Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odaları öncülüğünde koordine edilmesi, yağışlı havalarda özellikle kritik kesimlerde hazırda bekletilmesi gerekmektedir. Yolda kalan araçların Kurumumuz ekipleri tarafından çekilmesi talep edilmemelidir.
Kar Direkleri; Karayollarının yoğun olarak kar tutan kesimlerinde, yol sınırını belirlemek amacı ile kullanılır. Kar küreme araçları, yoğun kar yağışı nedeniyle belirginliğini yitiren yol geometrisini; kar direkleri yardımı ile kolaylıkla fark edebilmektedirler.”
Vali Vekili Muhammed Furkan Tana başkanlığında yapılan toplantıya; Kars Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Kotan, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Osman Cengiz, AFAD İl Müdürü Oktay Ağyan, İl Sağlık Müdürü Dr. Zakir Lazoğlu, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Harun Yenice, Şoförler Odası Başkanı Okan Ulakçı ile Kars İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü trafik Şube Müdürlüğü yetkilileri katıldı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.