Kars, 30 Ekim’de 24 saat suya kavuşuyor
Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, yapımı devam eden Su Arıtma Tesisi’nde incelemede bulundu. Burada bir açıklama yapan Başkan Bozkuş, Karslıların 30 Ekim Kars’ın Kurtuluş Günü’nde 24 saat içme suyuna kavuşacağını müjdeledi.
Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürü Sinan Sarıoğlu, Yüklenici Firma yetkilisi İnşaat Mühendisi Ulvi Özdemir ile birlikte Çakmak Köyü yolu civarında yapımı devam eden 10 milyon TL’lik İçme Suyu Arıtma Tesisi’ni ziyaret ederek çalışmaları inceledi.
Burada gazetecilere bir açıklama yapan Başkan Bozkuş, “Bugün özellikle isale hattının son bulduğu ve arıtma tesisinin inşaatının devam ettiği noktada bulunmaktayız. Birinci noktamız buradan gelen suyun basıncının düşürüldüğü vanaların bulunduğu ünitemiz burası. Buradan tekrar gelen suyun hava kabarcıkları alınacak. Aşağıdan gelen su inşaatı yeni olan demirleri döşenmiş kısımda da karışım yapılacak. Karışım yapıldıktan sonra durultma ünitesine geçecek. Yani orada çamur olan kısmı aşağıya çökelecek ve arkasında son kısımda klorlama bölümüne geliyor. Klorlama bölümünden sonra da şebeke döşenmiş. Bir bağlantı yapılacak. 10 bin tonluk su deposuna suyu verdikten sonra yani arıtılmış, su arkasından şehir şebekesine bağlantısı yapılarak Kars halkına sunacağız. Özellikle sudan çıkan çamurun işletmecilik noktasında belediyemiz aynı zamanda bu anda tesisimizin yapılmasında desteklerini bizden esirgemeyen Devlet Su İleri Bölge Müdürlüğümüzle birlikte onunla ilgili karar vereceğiz.” dedi.
Kars’ın 30 Ekim’de 24 saat suya kavuşacağını da müjdeleyen Bokzuş, “Selim-Bayburt barajından Kars’a kadar gelen isale hattı vanayı kapatmışız. Biz biran evvel arıtma tesisinin yapılmasını, yapılan arıtma tesisine bağlı olarak da Sayın Bakanımızın vermiş olduğu tarihte de Kars halkına suyu vermeyi hedeflemişiz. Çalışmalarımız devam ediyor. 24 saat suyun Sayın Bakanımızın belirttiği 30 Ekim tarihi var. 30 Ekim’de suyu vermeye çalışacağız. O anlamda inşaatı yoğun bir şekilde devam ediyor. Verilen süre içersinde verilen söz yerine getirilecek. Burada önemli olan ünitelerin tamamlanması, belki çevre düzenlenmesinde buna benzer şeylerde eksiklik olabilir, bu inşaat devam edebilir ama Kars halkına arıtılmış, içilebilir, kullanılabilir bir suyun verilmesi. Devam eden inşaata da bütün üniteleri yapılmak üzere planlanmış, projeye göre tesis çalışması da sürdürülmekte. Kars halkının özlediği kurul tarihinden bu yana kaynaktan hangi su gelmişse onu kullanmışız. Fakat şimdi arıtılmış, insan sağlığını tehdit eden hiçbir yabancı madde bulunmadan rahatlıkla çeşmemizi açtığımızda hep birlikte içebileceğimiz bir suyla karşılaşacağız.” diye konuştu.
Bozçkuş ayrıca, “Barajda biriken bir suyun mutlaka sağdan ya da soldan bir şekilde insan sağlığını tehdit eden mikroplar gelmiş olabilir. Bu anlam içinde arıtma tesisinin yapılması da çok önem arz ediyor. Son teknolojiye göre donatılacak bir arıtma tesisimiz olacak. Bizde kısa süre içinde bunun işletmeciliğine yönelik altyapı çalışmalarını başlatacağız. Tesisimiz devreye girdiğinde hangi personelle ne şekilde işleteceğiz onun eksikliklerini giderip gerekli kurslar alındıktan sonra arkadaşlarımız da gelecek burada işletmecilik noktasında görevlerine başlayacaklar. Şebeke çalışmaları hızla devam ediyor. Özellikle kenar mahallelere doğru gidiyor. Şehir merkezinde bir iki nokta kaldı. Onun dışında genelde şehir merkezindeki sorunlar çözüldü. 130 kilometrenin 80 kilometre kadarı tamamlandı. Bu sene yıl sonuna kadar hedefimiz bitecek.” şeklinde konuştu.
DSİ Bölge Müdürü Sinan Sarıoğlu da projenin 10 milyon TL civarında olduğunu belirterek, ““Hem Bayburt barajının hem arıtma tesisinin 12 Mayıs’ta temelini atmıştık. Hızla devam ediyoruz. 30 Ekim’e yetiştirmeye çalışacağız. Bizim burada arıtma tesisindeki betonlarımız bunu sadece Kars’ta değil, Türkiye’deki en kaliteli betonunu döküyoruz. Kars şartlarını düşünerek, mevsim koşullarını düşünerek ve projemizin gereği geçirimsiz bir beton elde etme adına büyük araştırmalar sonucu elde ettiğimiz bir karışım var i bu karışım son derece sağlam bir betona dayanıyor. O anlamda betonları döküyoruz. Bunu iftiharla söylüyoruz. Gerçekten çok kaliteli bir arıtma tesisimiz olacak. Kars’ın su sorunu anlamında bir sıkıntısı yok. Minimum seviyelerde dahi yetecek kadar suyumuz var. şu anda bile biz vanayı açsak suyumuz hazır. Arıtma yaklaşık 9 milyon tabi bu sözleşme bedeli fiyat farklarıyla 10 milyon civarında tamamlayacağız.” dedi.
Yüklenici firma yetkilisi İnşaat Mühendisi Ulvi Özdemir ise şunları söyledi: “Kompleksimiz tamamen toplam 27 üniteden oluşmasına rağmen bunların 9 tanesi destek ünitesi, ısı merkezi, idari bina, diğer 18 tanesi de proses yapı dediğimiz suyu isteyip kaliteli durumu elde edecek olan ünitelerdir. Girişinden son klorlama ünitesine kadar. Genel programımız 2012’nin temmuz ayı olmasına rağmen Kars’ın acil ihtiyacına dayanarak 30 Ekim tarihine suyu kaliteli bir şekilde sunumu sağlayacak. Olmazsa olmaz proses ünitelerin bitirilmesi planlanmış ve şu anda çalışmalarımız bunların üzerinde yoğunlaşmış durumdadır. Bu proses ünitelerinde tamamlanıp hizmete geçtiği aşamada, örneğin, en kötü olasılıkla kendilerine ulaşıncaya kadar gerekli olan yol ve otopark, trafo jeneratör ünitesi, klor binası, kimya binası gibi destek ünitelerinde program dahilinde bitirilmesi söz konusu ve çalışmalarımız bu çerçevede devam ediyor.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.