1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Barajı’nda hummalı çalışma
Kars Barajı’nda hummalı çalışma

Kars Barajı’nda hummalı çalışma

Kars Çayı Havzası 1. Merhale Projesi tüm hızıyla sürüyor...

A+A-

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun 12 Mayıs günü Arıtma Tesisiyle birlikte temelini attığı Kars Barajı’nda çalışmalar tam gaz sürüyor.

Kars Barajı, il merkezinin 15 km kuzeydoğusunda, Kars Çayı üzerinde inşa ediliyor. Kars ve Digor Ovasında 47 bin 578 ha tarım arazisinin sulu tarıma geçişi ve iletim kanalı üzerinde kurulacak olan 2,24 MW kurulu gücündeki Çatma HES ile 9,76 GWh/yıl enerji üretilecek.

Proje; Kars Barajı, Kars Barajı Sulaması, İletim Tüneli ve iletim Kanalı, Çatma HES ünitelerinden oluşmakta.

KARS BARAJI VE SULAMASI:

Barajın yüksekliği talvegten 47,5 m olup, barajın tipi Zonlu kil çekirdekli toprak dolgu, toplam depolama hacmi 182,07 hm3’dür. İşin ihalesi DSİ Genel Müdürlüğü’nce yapıldı ve 11.11.2010 tarihinde ÜNAL İnş. Tic. A.Ş. ile 32 milyon TL bedelle sözleşme imzalandı. İşe fiilen 2011 yılı Mayıs sonu itibariyle başlanıldı. Yüklenici firma derivasyon tüneli portal kazılarına devam etmekte. 2011 yılı çalışma programına uygun olarak öncelikli derivasyon tüneli ve batardonun yapılması ön görülmekte.

Karakteristik Bilgiler

Yağış Alanı                             : 2 928   km2

Toplam Depolama Hacmi      : 1 82,07   hm3

Baraj Aktif Hacmi                  :  151,32   hm3

Baraj Ölü Hacmi                    :   30,57   hm3

Baraj Gölü Su Yüzeyi            :   12,20   km2

Derivasyon Tüneli                            

Yeri                                        : Sağ sahilde

Kesit Tipi – Sayısı ve Çapı     : Dairesel kesit çelik iks. beton kap.

Çap                                        : 4,50 m

Toplam Deşarj Kapasitesi      : 150 m3/s

Boyu                                       : 334,02 m

Gövde                      

Gövde Tipi                             : Zonlu Kil çekirdekli torak dolgu

Gövde Hacmi                                     :        1,2 hm3

Kret Kotu                               : 1 711,50 m

Kret Uzunluğu                       :    510,79 m

Gövde Yüksekliği(talvegden):      47,50 m

Gövde Yüksekliği(temelden):      56,00 m

Kars Barajı ile; Kars ili merkez, Akyaka, Arpaçay, Susuz ve Digor ilçelerine bağlı köylere ait toplam 475 bin 780 dekar tarım arazisinin borulu şebeke ile sulu tarıma açılması sağlanarak yörenin ekonomik kalkınması temin edilecek.

Projenin tamamlanmasıyla; 2011 yılı birim fiyatlarıyla yıllık ortalama 50 milyon TL net gelir artışı olacağı hesaplandı. Bu proje ile bölgesel gelişim ve kırsal kalkınma hedeflenmekte olup, yöre insanının göç etmeden doğduğu topraklarda sulu tarım ile yüksek verimli ürünler yetiştirerek ekonomik gelir seviyesinin yükseltilmesi temin edilecek.

Merkez Mezra Köyü ise Susuz ilçesi arasından geçen Kars Çayı üzerindeki çalışmalar ve Barajın durumuyla ilgili açıklama yapan DSİ Bölge Müdürü Sinan Sarıoğlu, “Kars Barajı, Kars Çayı Havzası 1. Merhale Projesi adı ile yatırım programımızda yer almaktadır. Bölgemiz için çok önemli projelerimizden biridir. Projenin bileşenlerinden olan baraj inşaatımızın ihalesi 2010 yılında yapıldı, 2011 yılında da inşaat çalışmaları başladı. 2014 yılında da çalışmalar tamamlanacak. Barajımızın önemli amaçlarından birisi sulamadır. Sulanacak sahamız 47 bin 578 ha yani 475 bin 780 dekardır. Diğer amacı da enerjidir. Yaklaşık 3 MW gücüyle yılda yaklaşık 9 milyon KWs’lik enerji üretilecektir. Kars Barajımız temelde 56 metre yüksekliğinde olup, gövde hacmi de 1.2 milyon metreküptür. Barajımızın esas amacı sulama olduğundan yıllık ortalama 50 milyon TL gelir elde etmeyi planlıyoruz.” dedi.

Sarıoğlu ayrıca, Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun 12 Mayıs günü Arıtma Tesisiyle birlikte Kars Barajı’nın temelini attığını da hatırlattı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum