Kars Barosu Ankara’ya yürüdü!
Kars Barosu Başkan Vekili Av. Mehmet Parlak ve Yönetim Kurulu üyesi Av. Pervin İşkey, barolarla ilgili yapılması düşünülen çalışmaya tepki için Ankara’ya doğru yürüdü.
Kars Barosu’nun da aralarında olduğu 56 Baro, “Savunma Yürüyor” sloganıyla Ankara’da eylem yaptı. Eyleme Kars’tan Baro Başkan Vekili Av. Mehmet Parlak ve Yönetim Kurulu üyesi Av. Pervin İşkey katılarak, Barolar için yapılması düşünülen yeni yasaya tepki gösterdi.
Kars Barosu Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Barolara üyeliğin zorunlu olmaktan çıkarılacağı, her ilde birden fazla Baronun kurulmasına izin verileceği ve seçim sisteminin değiştirileceği haberleri üzerine; 19 Mayıs 2020 ve 1 Haziran 2020 tarihlerinde toplanan 80 Baro Başkanı ve TBB Başkanı ortak bildiri hazırladıkları belirtildi.
“Değişiklik teklifinin ülkemizin içinde bulunduğu koşullar nedeniyle geri çekilmesini, pandemi ve ekonomik koşulların normalleşmesinden sonra, mesleği hak ettiği yere taşıyacak, ulusal ve uluslararası hukuka uygun yeni bir avukatlık yasası için Adalet Bakanlığı, TBB, Barolar, Hukuk Fakülteleri ve ilgili tüm çevrelerin katılacağı bir tasarının hazırlanması talep edilmişti.” denilen basın açıklamasında, “Ancak yapılan görüşmelerde taleplerimiz karşılık bulmamış, Anayasa ve Avukatlık Kanunu'nun yüklediği görev ve verdiği yetkiye dayanarak bağımsız savunmayı temsil etmekte olan baroların, kendi yasalarında yapılması planlanan söz konusu değişikliğe dair görüşü sorulmamış, sürece hiçbir şekilde dahil edilmemişlerdir. Bunun üzerine 56 Baro “Savunma Yürüyor” sloganı ile Ankara’ da ortaklaşa düzenlenecek eyleme katılma kararı almışlardır.” ifadesi kullanıldı.
Kars Barosu Başkanlığından yapılan yazılı açıklama şöyle: “Anayasamızda açıkça yazılı olduğu üzere; Türkiye Cumhuriyeti laik, demokratik, sosyal bir hukuk devletidir. Güçlü bir demokrasiye sahip olmanın ilk şartı, tüm dünyada da kabul edildiği üzere, hukuk devleti ilkesinin tüm kurumları ile işler halde olmasından geçer. Hukuk devleti ancak güçlü, bağımsız ve tarafsız bir yargı erkinin varlığı ile hayat bulur.
Avukatlık Kanunu'nun 1. maddesinde yer alan “yargının kurucu unsuru olan avukat, bağımsız savunmayı temsil eder” düzenlemesinin de bu amaca hizmet ettiği tartışmasızdır. Bu hükmün; avukatın her türlü otoriteye karşı bağımsızlığını ve özerkliğini ifade ettiği de kabul edilmesi gereken bir gerçektir.
Avukatlık Kanunu'nun 76. ve 95. maddeleri ile düzenlenen “Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmak” görevi, barolara meslek örgütü olmasının yanı sıra, çağdaş bir hukuk devletinin tüm organlarıyla hakim kılınması için çok önemli toplumsal bir rol vermektedir.
Unutulmamalıdır ki, Barolar Cumhuriyetimizin en köklü kamu kurumlarındandır. Bu sebeple Baroların demokratik yapısını bozacak, Baroları işlevsiz ve atıl kılacak, bağımsız ve özgür savunmaya ket vuracak tüm girişimlerin Cumhuriyetin kuruluş felsefesine aykırılık teşkil edeceği açıktır.
Biz savunma yürüyor eylemine katılan barolar, görüş ve düşüncelerimiz alınmadan, bizleri yok sayan oldubitti şeklinde yasa değiştirmeye yönelik hiçbir antidemokratik tavrı kabul etmiyor; savunmayı işlevsiz, iktidara bağlı ve atıl kılacak müdahalelerden vazgeçilmesi gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.