Kars bebekleri doğdu
Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Vedat Akçaöz’ün başlatmış olduğu “Kars Bebekleri” projesinin 11. gününde çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.
Kars’ta yaşamış ve yaşamını sürdüren farklı kültürlerin folklorik özelliklerini yansıtan bu bebekler şimdiden büyük ev ekonomisine katkı sunmaya başladı bile.
Geçtiğimiz günlerde Kars’a gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda üst düzey yetkiliye de hediye olarak verilen bu bebekler yoğun ilgi ile karşılaşıyor. Kars Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Vedat Akçaöz’ün öncülüğü ile yapılan ve 15 kadının yer aldığı çalışmaya MDG F tarafından destek veriliyor.
Akcaöz’ün bebeklerin yapımı için yer verdiği kendine ait boya dükkanında 15 ev hanımının yaptığı bebekler yaşayan kültürleri yansıtmasının yanı sıra, yapımda emeği geçen kadınların mutfak ekonomisine de katkıda bulunmasını sağlıyor.
Kültür ve Sanat Derneği Başkanı ve Halk Eğitimde dikiş nakış öğretmeni olan Zennure Şiban’nın yakın takibi ile gerçekleştirilen çalışmada en ufak ayrıntı bile göz ardı edilmiyor. Kars’ta yaşayan kültürlerin aynası olan bu bebekler; Türk, Terekeme, Azeri, Kürt, Yerli ve Malakan olmak üzere 6 farklı kültürü yansıtıyor.
Bu çalışmalarda emek veren 15 kadının özenle seçildiği ve dikiş konusunda usta olduklarına değinen Zennure Hoca, “Biz bu 15 hanımı özenle seçtik. Hepsi birbirinden yetenekli, çok güzel iş çıkarıyorlar. 11 gün gibi kısa bir sürede birçok bebeğin yapımına birlikte imza attık ve devamını getireceğiz” şeklinde konuştu.
Kars’a ziyareti sonrasında bu bebeklerden 1 tanesinin Başbakan Erdoğan’a, 1 Tanesinin eşine ve 1 tanesinin de oğluna hediye edildiği belirtildi. Bunun yanı sıra Kars’ta bulunan Grand Castel otelinde sergilenen bebeklerin gelen misafirler karşısında yoğun ilgiye maruz kaldığını ve özellikle Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve çok sayıda büyük elçinin ziyaretinde sergiye sunulan bebeklerin büyük beğeni kazandıkları dile getirildi.
Bu projenin ne kadar doğru olduğunu ve kültürlerimizin tanıtımı için ne denli işe yaradığını belirten Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Vedat Akçaöz, ilerleyen zamanlarda bu bebeklerin şehir ekonomisine katkı sağlamak adına bu bebeklerin büyük rol oynayacağını söyledi.
Başkan Akçaöz, “Kars Bölgesinde turizmi canlandırmak için bu işe başladık. Kars Bölgesinde hayvancılık etkin rol oynamasına rağmen, turizmde atak yapabilmemiz için Kars’ın değerlerini gün yüzüne çıkarıp gelecek kuşaklara aktarmamız gerektiğine inandığım için bu işe başladık. Projenin başlamasında ki hedefi, kendi iç bünyesinde ki içine kapanık sınır şehrinin kültür değerlerini turizm kadınını artıya dönüştürerek ev ekonomisine katkı yapmak amacıyla 15 mağdur bayan üzerinden bu işi projelendirdik. Birleşmiş Milletler desteğiyle bin yılı kalkınma hedefleri fonundan doğal anlamda Kültür Turizmi için ittifaklar ve bin yıl Birleşmiş Milletler ortak programı çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığının desteğiyle Birleşmiş Milletlerin bünyesinde bulunan UNİSEF, UNESCO gibi kuruluşlarında desteğiyle almış olduğumuz 42 bin dolarlık bir hibe programıyla bu işe başladık. Bu projeden, İspanya Hükümeti çerçevesinde Kültür Bakanlığının ortak koordinasyonuyla Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında aldığımız bir yardımdır. Asıl amacımız, bu yardımı Kars Bölgesindeki turizmi artırabilmek için Kars bebekleri, Kars bibloları ve Kars tabakları üzerinde yoğunlaşarak değerlerimizi gelecek kuşaklara aktarmaktır.” dedi.
Akçayöz ayrıca, “Bunu yaparken de mağdur, dar gelirli bayanlarımıza iş imkanı sağlamak ve bu çerçeve de kendi içimizde bulunan bu dinamizm mi aktif hale getirebilmek için 10. aydan 4. aya kadar yaptığımız bir destekle bu projeyi bitirmiş olacağız. 10. ayda başlayıp 4. ayda bitirdiğimiz bu projede 500 tane bebeği hiçbir şekilde parayla satmayacağız. Tur operatörlerine, uluslar arası boyuttaki turizm operatörlerine, turizm acentelerine bunları hediye edeceğiz. Gelen başbakanlarımıza, valilere bu bölgede bu potansiyelin olduğu bilincini yaratarak bir pazar oluşturacağız.” diye konuştu.
Amaçlarından da söz eden Akçayöz, şöyle konuştu:
“Bizim amacımız; bir pazar oluşturabilmek için kaliteyi, işçiyi üreteceğiz, pazarı üreteceğiz, Karslının sunumuna sunucağız. Bundan sonra ayakta kalan 15 bayanımız sayesinde de Kars bebekleri, Kars bibloları ve Kars tabakları, kendinin turizmini tanıtabilmek için Kars’ın gerçek kimliğini, kültürünü aktarabilmek için bize hem parasal destek sağlayacaklar hem de kültürün aktarılması konusunda çok önemli bir rol oynayacağına inanıyorum. Bu bebekler Kars’ın tanıtımı için yeterli değil, ama bu biz bir hareket başlatıyoruz bu bizim için bir kıvılcım. !5 bayanı seçmemizdeki hedef ise onlara altın bilezik takmak ve bu sayede de onlar kendi objelerini kendi artı değerlerini üreterek turizm kanalında bunları satarak kendi mutfak ekonomisine katkı yapmak amacındayız, ama bu bizim için başlangıçta bir pilot insanlar ve pilot insanlar üzerinde çalıştırmamız sonucunda bunların çığ gibi büyüyeceğine eminim. Gelen taleplerin 21 bine yakını yabancı turist, 71’e yakında yerli ve yabancı turist olmak üzere ciddi bir potansiyel söz konusu. Turist potansiyeli çok yüksek olan bir bölgedeyiz. Kars’ın geleceği turizmdir. Ani Harabelerine gelen turistlere bu objelerin yarısını satarsak Kars ekonomisine büyük bir katkı yapmış oluruz.”
Akçayöz son olarak, “Posta yoluyla, gelen ziyaretçiler aracılığıyla pazar yapmış oluyoruz. kültürlü bir yapı Şu anda yeni bir obje üretiyoruz, önce bir Malakan bebeği üretiyoruz daha sonra objemiz üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Bunların yanı sıra Azeri, Kürt, Terekeme bebeklerimiz var. Altı çeşit bebek üreteceğiz. Bu bebeklerin her biri bizim için zenginliğimizi ifade eden, kültürümüzü ifade eden giysilerini paraya dönüştürüyoruz. Bu sayede de kendi kültürümüzü tanıtmış oluyoruz. Bu bebeklerimizden Sayın Başbakanımıza ve eşine de hediye ettik. İlk numunelerimizi Başbakana verdik” diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.