1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Çayı’nın kirliliği TBMM’ye taşındı
Kars Çayı’nın kirliliği TBMM’ye taşındı

Kars Çayı’nın kirliliği TBMM’ye taşındı

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane,

A+A-

Kars Çay’ında oluşan kirliliğin ortadan kaldırılması ve yeniden doğal görünümüne kavuşturulması için alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması talebinde bulundu.

GEREKÇE

Kars Çayı, Paşaçayır Mahallesinden başlayarak,Yusufpaşa Mahallesi ve Bülbül Mahallesinden geçmekte ve Kars Kalesi eteklerinde son bulmaktadır.

Çayın büyük bölümü Yusufpaşa Mahallesinden geçmektedir. Yusufpaşa Mahallesi Kars’ın tarihi mahallerinden biridir ve sit alanı ilan edilmiştir. Tarihi İsmet Paşa İlkokulu, Eski Hekim Evi ve çeşitli tarihi evler bu mahallede bulunuyor. Mahalle bu yönüyle de turistik bir mekandır. Ancak bakımsızlıktan bütün tarihi yapılar tahrip olduğu gibi, Kars Çayı gibi doğal güzellikler de aşırı kirlenme yüzünden bir kanalizasyon akıntısına dönüşmüştür. Kars Çayı yatağı atıklarla dolmuş ve suyu aşırı kirlenmiş haldedir. Kars Çayı’nın etrafındaki yıkıntılar görüntü kirliliği yaratırken, belediyenin gerekli önlemleri almaması aynı kirliliğin Kars Çayı’nda oluşmasına sebep olmuştur. Kars Çayı’nın aşırı kirlenmesi ve belediye hizmetlerinin yetersiz olması çay yatağı ile birlikte mahalleyi adeta bir çöplük alanına çevirmiştir. Kars Çayı yatağı bir çöp deposu olarak kullanıldığı için çevresi de aşırı şekilde kirlenmiştir.

Kars Çayı aynı zamanda bir hafriyat deposuna dönüşmüştür. Çok sayıda kanalizasyon bağlantısı yapılmış ve çay yatağı hayvan leşleri ile dolmuştur. Kars Çayı’nda oluşan birikintiler çay yatağını daraltmış, ileriki zamanlarda taşma riski ile karşı karşıya bırakmıştır. Aynı zamanda çay yatağı içinde suyun akışını engelleyebilecek çeşitli bitkiler yetişmiştir.

Kars Çayı içinde yıllardır birikmiş olan atıklar koku oluşturmaktadır. Bu birikintiler yakın zamanda dere ağzını tıkayacak, çayın çevresinde bulunan yerleşim alanları için bir risk haline getirecektir. Bu sebeplerden dolayı çayın, doğal görünümüne özen gösterilerek çöp ve atıklardan arındırılması gerekmektedir. Çayda oluşan kirliliğin ortadan kaldırılması çalışmaları kapsamında, kanalizasyon boru hatları yatak dışına alınmalı, dere yatağındaki çöpler ve diğer atıklar çıkarılarak dere yatağının kaynağından ağız kısmına kadar temizlenmesi sağlanmalıdır.

Çay yatağı içinde suyun akışını engelleyebilecek çeşitli bitkilerin yeniden yetişmesini engellemek için gerekli önlemler alınmalıdır. Kar Çayı bu çerçevede çöp, hafriyat ve diğer katı atıkların atılmasına kesinlikle yasaklanmalıdır. Kars Çay’ında oluşan kirliliğin ortadan kaldırılması ve yeniden kirlenmesinin kesin şekilde önlenmesi için mecliste bir araştırma komisyonu kurulmasını Genel Kurul’un takdirine bırakıyoruz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.