1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars çiftçisine 19 milyon TL ödenecek
Kars çiftçisine 19 milyon TL ödenecek

Kars çiftçisine 19 milyon TL ödenecek

Bir takım inceleme ve temaslarda bulunmak üzere geçtiğimiz günlerde Kars’a gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker,

A+A-

Karslı üreticilere Ocak ayı içerisinde yem desteklemelerinin ödeneceği müjdesi verdi. Eker, ödenecek tutarın 19 milyon TL tutarında olduğunu bildirdi.

Arpaçay İlçesi’nde 20 milyon TL kaynakla, 200 bin dönümlük bir alanda tapulaştırma çalışması ve tarla için geliştirme hizmetle projesinin de ihaleye çıkacağını anlatan bakan Eker ayrıca bölgede yetiştiriciliği yapılan etçil ırk hayvanlar için de ilave destek verileceğini belirtti.

Tarım, Hayvancılık, Et ve Süt üretiminde Kars’ın genel durumuna netlik kazandıran Bakan Eker, şunları konuştu;

TARIM SEKTÖRÜ ELE ALINDI

Kars ilinde tarım sektörüyle ilgili yapılmış olan bir değerlendirme toplantısı yapıyoruz. Dün yapılan toplantıda hayvancılık bakanlığında 17 temsilci, üst düzey yönetici iştirak etmiş. Birlik başkanları, işletme sahipleri, buradaki ilgililer ve milletvekillerimiz katılmışlar. Oradan da 26 kişi katılmış. Yaklaşık 3 saat süren bir toplantıyla 86 öneri dile getirilmiştir. Bunların hepsi bir not halindedir. Detaylı bir şekilde bunlar kayıt edilecek. Bunlardan aynı mahiyettekiler çıktıktan sonra 86 ayrı öneri kayıt edildi. Biraz önce Ardahan, Kars, Artvin kalkınma projesinin tanıtım toplantısında ifade ettiğim gibi esasen yapacağımız iş bu önerilerin değerlendirme sonucunda uygulanabilir olanları bunlar bir eylem planına dönüştürülür. Bu eylem planına dönüştükten sonra, eylem planı şu demek; bunların her biri taktik edilecek. Ne şekilde taktik edilecek hangi takvim uygulanacak? Kimler tarafından yapılacak? Ne zaman yapılacak? Kimlerle iş birliği yapılacak? Hangi kuruluş yolunu takip edilecek? Bütün bunların planı. Buraya katılıp görüş belirtenlerle paylaşıyoruz. Biz böyle bir eylem planı yaptık. Kars’ta da böyle bir toplantı yaptık. Sonucunda şunlar oluştu. Şu değerlendirmeler yapıldı. Bunlarla ilgili olarak da şu eylem planı yapılıyor. Bu eylem planı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında bizim, bu tür faaliyetlerle başka illerde de yaptığımız bu tür çalışmaların partili için oluşturduğumuz bir izleme değerlendirme birimi. Onlar tarafından da takip edilecek, izlenecek gerek bana gerekse sizlere periyodik olarak bunlar paylaşılacak.

ARPAÇAY'A 20 MİLYON TL’LİK PROJE

Biz bu bölgenin kalkınmasıyla ilgili olarak hem genel bütçeden yaptığımız destekler, katkılar hem özel proje geliştirmek suretiyle o projelerden elde edilecek çabayla, sonuçla kalkınmasına ve sorunların çözümüne katkı sağlayacağız. Burada özellikle Arpaçay bölgesinde 200 bin dönüm alanda bir tapulaştırma çalışması ve tarla için geliştirme hizmetleri projesi ocak ayı içerisinde 20 milyon lira tutarında bir proje ihaleye çıkıyor. Karslı üreticilerin yem destekleri bu ay içerisinde ödenecek. Bu 19 milyon lira tutuyor. Yine bu bölgede etçil ırklarda yapılacak olan yetiştiricilikte ilave destek getireceğiz. Normalde Türkiye’de hayvan başına kayıtlıysa, şartları da taşıyorsa 225 lira hayvan başı destek veriliyor. Ama bu bölgede ırkçılık yetiştiriliyorsa ilave olarak 100 lira daha para vereceğiz. Daha önceden başlattığımız Doğu Anadolu projesi kapsamındaki 50 baş üzeri işletmelere temin ettiğimiz ve yüzde 40 lira destek projeleri ve uzun vadeli. Bunun devam ettirilmesi yönünde ilgili arkadaşlarımla görüşeceğim. Bizim amacımız Tarım Bakanı olarak bunun sürdürülmesidir. Süt desteklerini biz 2011 yılında üçer aylık dönemler halinde uygulamalara başladık. Önceki yıllarda bu yılda bir kez ödeniyordu. Yani yıl bittikten sonra ödeniyordu. Biz bir de, süt üretiminin yüksek olduğu ilk aylarda fiyat düşmesin diye pirimi yükselttik. 2012 yılında da biz yine üçer aylık dönemler halinde ödeme uygulamasını sürdüreceğiz. Meralarla ilgili düzenleme çalışmamız vardır. Faizsiz kredi uygulamasından özellikle müracaatını yapmış, başlamış bir yere kadar getirmiş fakat tam kredi alacağı safhada yıl bitmesi sebebiyle sıkıntı yaşamaya başlayan Türkiye’deki üreticilerle ilgili sorunu da Ziraat Bankası nezdinde Hazine Bakanımız vezninde bunun çözümüyle ilgili yine çabalar göstereceğiz. Konuyla ilgili bilgisi var ve çözümü yönünde talimatı var. Kırsal Kalkınma Desteklerini uygulamak için İFAD kapsamında 12 milyon liralık 5 tane proje başvurusu yapıldı. Bu projeleri destekleyeceğiz. Diğer projeler geldiği zaman onları da değerlendireceğiz.

EBK İÇİN İLK GİRİŞİM

Burada özellikle iki konuyla ilgili beklenti olduğunu biliyorum. Bunlardan bir tanesi, Kars ilimizde et balık kurumunun bir kombinasının bulunması yani onda alım yapılmasıyla ilgili düzenlemeye gidilmesi. O konuda et balık kurumunun talimatını verdim. Bu konuyla ilgili çalışma yapacağız. Bunun dışın da özel sektör kombinasıyla sözleşme yapılmak suretiyle, bu uygulamayı birkaç ilde daha yaptık. Bu şekilde başlayacağız. Ondan sonraki gelişmeyi izleyeceğiz. Arkasından başka bir ley gerekiyorsa onu da yaparız. İkincisi burada hem şehir içerisinde kentleşme açısından hayvancılık faaliyetinin yapılması bir ihtiyaç. Bizim bilgimize göre Kars’ta şehir içerisinde hayvancılık yapan 800 civarında aile var. Bu tabi hem şehircilik açısından hem de çevre sağlığı açısından iyi bir şey değil. Bunun hijyenik olması lazım. Altyapısının, suyunu, çevre temizliğini bunlara riayet edecek şekilde daha güzel ve daha anlamlı bir faaliyete dönüştürmemiz lazım. Bu nedenle de yeni dönemde Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde yapılacak olan tarıma dayalı organize sanayi bölgeleri kurulmasını biz bu bölgede mutlaka, bu bölgeyi de programa almak suretiyle bir faaliyet yapmayı planlıyoruz. Daha önceden organize sanayi bölgeleri sanayi bakanlığında kredilendiriliyordu altyapısı ve çok uzun sürüyordu. Biz öyle yapmayacağız, bizim bu iş için ayırdığımız kaynak bir para var. Bütçemizin bir kısmını buraya ayırıyoruz. Bunu programa alır almaz belirli bir kısımda biz hibe olarak karşılayacağız. Kısa bir süre içerisinde de bitireceğiz. Bu yeni yapılıyor. Kars bölgemizde bu alanda bizim önceliklerimizden biri olacak.

TARIMSAL VE HAYVANSAL DESTEKLEMELER

Kars ilinde 2002 yılında devlet 27 milyon lira destek vermiş. Kars’taki bütün çiftçilerin devletten aldığı destek 27 milyon liradır. Bugün yüzde 78’lik bir artışla 2011 yılında 48 milyon liraya çıktı. Kars ilinde hayvancılık desteği 2002 yılında sadece 471 bin, 2011 yılında Kars ilinde sadece hayvancılık için benim ödediğim destek 23 milyondur. Bu da 47 kat yapar. Hayvancılıkta 47 katlık bir artış var. Yine Kars çiftçisinin Ziraat Bankasından ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden aldığı toplam kredi 4 milyon 200 bin liraya indi. 2011 yılında 166,5 milyon lira, burada önemli bir husus şu; 2002 de alınan desteğin kredinin yüzde 38’i geriye iniyordu şimdi yüzde 98’i geriye indi. Demek ki kredi doğru yerde kullanıldı ve doğru yere gidiyor. Bunun Kars için söylüyorum, 21 milyon lirası 392 kişi tarafından alınmış faizsiz kredi. Kars ilinde kırsal kalkınma yatırımları çerçevesinde 22 tane tesislerimiz destek verdi. Bunların çoğunluğu hayvancılık tesisidir. Hayvancılığa dayalı işleme, paketleme, ambajlama tesisidir. Bunlardan 1093 tane makine ekipman proje ekiplerimize destek vermişiz. 10 milyon 800 bin liradan bunların toplamına biz hibe destek vermişiz. 21 tane hayvansal ürün işleme paketleme tesisi, bir tane bitkisel ürün işleme paketleme tesisi bu tesisler şu anda 222 kişi taşıyor. Tarım Bakanlığının Kars ilinde hibe destek vermek suretiyle yaptırdığı 222 tane tesisin her birinde ortalama 10 kişi çalışıyor. 222 kişiye de istihdam sağlanıyor. Tarım Kooperatifleri 2477 aileye üye olmuş. 35 tane kooperatife destek vermişiz. Bu 35 tane kooperatife de 32 milyon lira ile hibe destek vermişiz.

MERA TESPİTİ VE ISLAH ÇALIŞMASI

Avrupa Birliği (AB) desteği kapsamında desteklenecek projelerden Subatan köyünde, merkezde süt üreten tarımsal işletmelere yatırım 50 büyükbaş işletme yüzde 65 hibe oranı toplam yatırım tutarı 795 milyon 117 desteği bunun 446 bin liradır. Selim ilçesinde et üreten tarımsal işletmeleri yatırım kapsamında 300 başlık bir işletmem kuruluyor. Yüzde 60 hibe 743 bin lira hibe veriyoruz. Toplam yatırımı 1 milyon 456 bin. Kars’ta süt ve süt ürünleri işletmesi ve pazarlaması da günde 25 işleme kapasiteli işletme kuruluyor. Buna yüzde 50 hibe destek veriyoruz. Bu durumda verilen destek tutarı 3 milyon 743 bin lira bu da kabul edildi ödenecek. Toplam uygun yatırım tutarı 20 milyon 486 bin 3 milyon 743 bin arası destek olarak ödenecek. Sarıkamış ilçemizde kırsal turizm kapsamına yüzde 50 hibe destek veriyoruz. 240 bin lira bunun hibesi. 481 bin lira toplam yatırım tutarıdır. Yine Sarıkamış’ta kırsal turizmde konaklama tesisi orada da 1,5 milyon liranın 772 bin lirası hibe destek olarak ödeniyor. Toplam bu 5 tane projeye biz İFAD projemiz kapsamında 5 milyon 945 bin lira hibe destek ödüyoruz. Bu projeler kabul edildi ve onaylandı. Organize besi bölgesi tamamlandığında orada ahır yapmak isteyen kardeşlerimize organizenin içerisinde İFAD kapsamında yani bu Avrupa Birliğinden alacağımız puan kapsamında burada yüzde 65’e varan hibe desteği vereceğiz. Altyapıyı zaten biz yapacağız. Hayvancılığın esası yemdir. Maliyetin yüzde 70’ini yem oluşturacak. Kars ilinde bizim verdiğimiz yem destekleri 2002 yılında Kars ilimizde 4 bin 95 hektar alanda yem bitkisi girişi yapılıyor. Vatandaş 4 bin 95 hektarda bu da 40 dönüm yapar. Biz destekleme kapsamını geliştirdik. Şu anda 2011 yılında 83 bin hektar yem bitkisi ekilişinden istifade ediyor. Bu da 830 bin dönüm yapar. Sulu yonca 130 lira hektar başına kuru yonca hektar başına 70 lira tek yıllık yem bitkilerine 30 lira bunların maliyetinin mesela korunganın yüzde 86 kuru yoncada yüzde 58’i tek yıllık yem bitkilerinde yüzde 29’u karşılanmış oluyor. Yemle ilgili özellikle mera tespit ve takip çalışmalarına biz çok önem verdik. 1998-2002 arasında Kars ilinde mera tespiti yapılmamış. Tarım çalışması da yapılmamış. 2002-2011 arasında 223 bin hektar alanda tespit 180 bin hektar alanda da tahlil çalışması bakanlığımız tarafından yapıldı. Bu mera sahasının birinci aşamasıdır. Çünkü merayı tespit bile yapmadan tahlilini yapmadan ikinci aşamada ıslah ile ilgili bir şey yapamıyorsunuz. Önce bunun yapılması lazım. Bizde bakanlık olarak Kars ilimizde mera ıslahının tespiti 223 bin hektar yani, 2 milyon 231 dönüm arazi demektir. 180 bin hektardan yani, 1 milyon 800’lük dönümde de tahlil çalışması yapıldı. Mera ıslahı çalışmasıyla ilgili olarak da 2002-2011 arasında 127 bin dönüm alanda Kars ilinde mera ıslahı yapıldı.” 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.