
Kars coğrafi işarette iddialı
Kars’ta 2012 yılında yöresel ürünlerin tescil edilmesine yönelik yapılan çalışmalara bir yenisi daha eklendi.
Kars’ın coğrafi yapısı endemik bitki çeşitliliğinden kaynaklı yöreye özgü ürünlerin kalitesini ülke genelinde ve dünya çapında ününü ve kalitesini ispatlamak amaçlı Kars balı da coğrafi işaret konusunda aday ürün oldu.
Kars İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından başvurusu yapılan Kars balının ayırt edici özellikleri Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan, Serhat Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen Kars balı, Alankuş Danışmanlık tarafından yürütülüyor.
Evren Alankuş, sürecin işleyişini Kars İli Arı Yetiştiricileri Birliğinde yapılan toplantıda sektörün paydaşlarına şöyle ifade etti:
Kars İli Arı Yetiştiricileri Birliği Öncülüğünde müracaatı yapılan Kars balının fiziksel özellikleri, Kars balının diğer ballardan farkını gösteren çalışmaların bittiğini ve bu çalışmaların Türk Patent Enstitüsüne verilip uzman ön incelemesindedir. Daha sonrasında kurum görüşüne sunulup yasal süreçlerin başlatılacak. Herhangi bir eksiklik veya itiraz gelmediği takdirde 2015 yılının 2. yarısında tescile bağlanacağını öngörmekteyiz.”
Birlik Başkanı Fuat İncesu ve Başkan yardımcısı Adem Ertaş, coğrafi işarete niçin gerek duyduklarını anlatırken Kars balının namını ve kalitesini ürünümüzü ve üreticimizi korumayı amaçladıklarını söylediler ve “Piyasada Kars balı adı altında Kars’ta üretilen baldan daha çok satış vardır. Kötü niyetli tüccarlar insan sağlığının öneminden feragat edip bir yandan da balımızın namına leke sürmekteler. Kars balı coğrafi işarete kavuştuğu zaman bu kötü niyetli harekete konu olamayacaktır. Üreticimiz ve ürünümüz hukuki platformda da korunup denetlenecektir. Bu sebepten dolayı bu çalışmayı önceliğimiz haline getirdik.” diye ifade ettiler.
Bu proje kapsamında gösterdikleri finansal destekten dolayı da Serhat Kalkınma Ajansına teşekkür ettiler.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.