Kars İl Gard Ormanı oluşturuldu
Kars İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Gard Ormanı oluşturdu.
Kars İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün ev sahipliği yaptığı; Belediye Başkanı vekili Yargıç Harmankaya, İl müdürleri ve amirleri, tüm kurum ve kuruluşlardan katılımcılar, öğrenciler ve medya mensuplarının da iştirakiyle otogar mevkiinde fidan dikimi gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Birim Sorumlusu Dilber Arslan’ın açılış konuşmasıyla başladı. Arslan konuşmasında GARD’ın Kronik Solunum Hastalıklarına karşı Küresel Birlik ( Global Alliance Against Chroniç Respinatory Diseases ) anlamına gelen İngilizce kelimelerin baş harflerinden oluşan bir tanımlama olduğunu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kurulan bu birliğe, Türkiye’nin de 2005 yılında Türk Toraks Derneğinin üye olmasıyla faaliyetlerinin başladığından bahsetti. Herkesin özgürce nefes aldığı bir dünya vizyonu çerçevesinde çalışan bu birliğin Kronik Solunum Yolu Hastalıklarının küresel yükünü azaltmak olduğunu vurguladı. Paydaşları kurum ve kuruluşlardan oluşan İl GARD Kurulunun bir yıldan beri çalışmalarını sürdürmekte olduğunu; İl Gard Ormanı Projesinin de bu kurulunda alınan kararlardan biri olduğunu ifade etti.
Daha sonra İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Kan; Dünya Sağlık Örgütü tarafından kurulan GARD’ın geniş kapsamlı uluslararası bir hareket olduğunu; Kronik Solunum Yolu Hastalıklarının dünyadaki erişkin ölümlerinin en büyük nedenini oluşturduğunu söyledi. GARD’ın 4 temel amacından söz ederek şunları söyledi:
“Kronik Havayolu Hastalıkları hakkında farkındalık ve bilgi paylaşımını arttırmak. Toplumsal taraflar kazanmak ve kaynakları harekete geçirmek. Mevcut sağlık hizmetlerini ve programları güçlendirmek. Kronik Havayolu Hastalıklarının saptanması, önlenmesi ve kontrolü için yeni araç ve yöntemler geliştirmek ve uygulamaya geçirmektir. Bu amaçlar dahilinde İlimiz GARD Kurulu kararlarında alınan bu projenin önemini vurguladı. Ormanlar insanların nefes almasını sağlayan akciğerler gibidir diyerek Türkiye’de ormanlık alanın genel alanın sadece %26.8’ni oluşturduğunu; Kars’ta da bu oranın daha düşüktür.”
Daha sonra İl Orman İşletme Müdürü İbrahim Tanış’ın konuşmasıyla program devam etti. Tanış konuşmalarında Kars’ın orman yönünden fakir olduğunu; 2012 yılı itibari ile Kars’ta son 4 ay içerisinde 5 bin 600 dekar arazinin fidan dikim için hazır hale getirildiği ve hızlı bir şekilde dikime başlandığını söyledi. Bu gibi etkinlikler fidan ve teknik yardımlar hususunda herkesin huzurunda destek olacağını vaat etti. Zamanlama olarak da fidan dikim mevsiminin özellikle doğu Anadolu da ilkbahar değil sonbaharda uygulanması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, bugüne kadar yapılan ağaçlandırmanın başarısızlık sebeplerinden en önemlilerinden biri olduğunu söyleyerek, ağaçların insan hayatında ne kadar önemli olduğunu anlatan şu sözleriyle bitirdi; Bir kayın ağacı 40 kişinin çıkardığı karbondioksiti 1 saatte oksijene dönüştürür.
İl GARD Ormanı için ayrılan 2 bin 200 fidan kapasiteli 10 dönüm araziye ilk adım olarak 400 fidan dikimi gerçekleştirildi.
Yiyecek ve içecek ikramıyla piknik havasına dönüşen etkinlik iyi dilekler ve geleceğe dönük verilen sözlerle son buldu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.