Kars Kanyonu zamana yenik düşüyor
Kars Kalesi arkasında bulunan Dereiçinde kayalıklardan kopan parçalar olası risk oluşturuyor.
Tacettin DURMUŞ
Milyarlarca yıldır zamana yenik düşen bazı bölgelerde, yoğun yağış ve heyelan sonucu oluşan kaymalar nedeniyle binlerce ton ağırlığındaki kaya kütleleri çevreye yayıldığı gibi tarihi yolları da kapatıyor.
Aynı zamanda 1000 yılık Kars Kalesinin, Kars Kanyonuna bakan taraflarında da zaman zaman surlarda da çökmeler ve kaymalar oluşuyor. Yaklaşık 200 metreyi bulan ve içerisinden Kars Çayının ve eski karayolunun geçtiği Kars Kanyonunun çevresinin kayalıklarla çevrili olması da olası riskleri arttırıyor. Şehrin Kars Kanyonu içerisinden bağlantısını sağlayan Kars Kalesine çıkan yol boyunca da bazı yerlerde çökmeler meydana gelirken, kayalıklardan kopan parçalar da kısmen araçların geçmesine engel oluyor. Kars Kalesini çevreleyen surların üst taraflarından da taş parçaları yerinden oynamaya devam ediyor. Bu nedenle adeta kaldırım ve yol yapımları nedeniyle şantiye alanına dönen Kars’ta Dereiçi mevkisinin de elden geçirilmesi önem taşıyor. Aynı zamanda kendini bilmez bazı vatandaşlar tarafından da tahrip edilen tabyalar ve diğer tarihi eserler her geçen gün erimeğe devam ediyor.
Genel Başkan Orhan Kozan ve Türkiye Dağcılık Federasyonu Kars İl Temsilcisi Alpay Korkmaz koordinatörlüğünde Kars Kanyonunda doğa yürüyüşü yapan Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü İzmir Genel Merkez üyeleri de bölgeye hayran kaldı. Dağcılar gezi sırasında çektikleri video ve fotoğrafları sosyal medya hesaplarından paylaşarak Kars’ın gönüllü tanıtım elçisi oldular.
Öte yandan Kars, yılın dört mevsimi yerli ve yabancı misafirlerinin ağırlamaya devam ediyor. Öncelikle Doğu Ekspresi ve Kars aşığı sayılı kişiler tarafından son birkaç yılda canlanarak yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Kars’ta, tarihi dokunun ihmal edilmemesi gerekiyor. Şehrimizi ziyaret eden yerli ve yabancı ziyaretçiler, başta Ani Ören Yeri ve Sarıkamış Kayak Merkezinin yanı sıra Kars Kalesi, Kars Kanyonu, tabyalar, 12 Havariler Kilisesi, Fethiye Camii, Arkeoloji Müzesi, Peynir Müzesi, Harp Tarihi Müzesi, tarihi hamamlar ile birlikte diğer tarihi varlıkları gezerek şehirden ayrılıyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.