Kars Müftüsü'nden Uyarılar
Kars İl Müftüsü Mehmet Genç, yaklaşan kurban bayramı öncesi kurban kesecek vatandaşlara kurban ibadetinin nasıl yapılacağı konusunda dikkat edilmesi gereken konularda uyarılarda bulundu.
Kurbanın Hz. Âdem’den beri var olduğunu hatırlatan Müftü Genç, Hz. Adem’in oğulları Habil ve Kabil’den de örnekler verdi. Kurban kesecek kişilerin Habil ile Kabil’i göz önüne getirmek zorunda olduklarını belirten Genç, “Habil ile Kabil Allah’a kurban sundular. Habil’in kurbanı Allah tarafından kabul edildi ama Kabil’in kurbanı kabul olunmadı. Kalktı kardeşi Habil’i öldürdü ve katil oldu. Bütün katiller de O’nun taifesi olarak O’nun arkasından cehenneme gidenler oldu. Çünkü katillerin reisi Kabil’dir. Yani Kabil katillerin reisi olarak cehenneme girecek. O’nun pişinden gidenler katiller zümresi olarak cehenneme girecek. Peki, neden bu olay oldu. Allah’a kurban kesmek ve emrine uymak için. Kurbanı Allah için yapıyoruz.” Dedi.
KURBANLARIMIZ ALLAH KATINA YÜKSELECEK KADAR MAKBUL OLUYOR MU?
Kurban kesecek kişilerin kendilerine, kurbanlarının Allah katına yükselecek kadar makbul oluyor mu? Diye sormaları gerektiğini belirten Genç, “Yüce Rabbimiz, Kuran-ı Kerim’in de buyurduğu gibi kurbanının ne kanı, ne de eti Allah’a ulaşmaz. Kurbanının Allah’a ulaşan en önemli hususu takvadır ve bunun üzerine kurbanın eda edilmesidir. Tavuk, kaz veya ördekten kurban olmaz. Kurban edilecek hayvanların bir yaşını doldurmuş olan koyun veya keçi, iki yaşını doldurmuş sığır veya 5 yaşında doldurmuş deve olması gerekir.” Dedi.
KURBAN EDİLECEK HAYVANLARIN KURUMLARININ YERİNDE OLMASI GEREKİR
Kurban edilecek hayvanların kurumlarının yerinde olması gerektiğine de dikkat çeken Genç, ayrıca şu uyarılarda bulundu: “Boynuzu veya ayağı kırık gibi bazı kusurlar kurban edilecek hayvanda olmalıdır. Kars ve çevresi hayvancılık açısından yoğun olan bir özelliye sahiptir. Kurban edilecek hayvanlar yöremizde bolca bulunmaktadır. Halkımız da büyük oranda geçimini hayvancılıkla sağlamaktadır. Dolayısıyla bölgemizde ki hayvanlar dini açıdan en uygun şekilde bulunmaktadırlar. Kurbanı aldıktan sonra veya kesmeye yakın zamanda bile sakatlanırsa yine kurban olmaz. Bir gözü veya iki gözü kör hayvan da kurban olmaz. Kurban edilecek hayvanın kurban edilecek yere bile görerek ve kendi ayaklarıyla yürüyerek gitmesi gerekir. Kesilecek yere gidemeyecek kadar topal veya hasta olan hayvandan da kurban olmaz. Çünkü hayvan hasta olursa onun etini yiyen insanlarda hasta olmamalıdır. Burada yine insan sağlığı önemlidir. Hayvanı kesim yerinde yere yatırırken bile o esnada ayağı kırılsa bile kurban edemezsiniz. Çünkü o anda hayvanı kusurlu hale getirmiş oldunuz. Çünkü hayvanı aldığınızda sapasağlamdı.
ÖLÇÜ 80 GRAM ALTIN
Maddi gücünüz yoksa da kurban kesemezsiniz. Yani kurban kesmiş olabilmek içinde kurban kesemezsiniz. Kurban kesmeye vacip olmanız gerek. İkinci kez kurban almak durumu da haiz olabilir. 80 gram altın ölçü olarak konuluyor. Diyelim ki altının gramı 100 lira ise 8 bin lira parası olan bir Müslüman kurban kesmek durumundadır. Yani Kurban günü bu imkanın varsa kurban keseceksin. Bayramdan önce fakir idin ama bayram sabahı eline bir para veya imkan geçti. O zaman da kurban kesmek zorundasınız. Eğer bayramdan hemen sonra zengin olsanız ve imkan bulsanız bile geriye dönük kurban kesmek gibi bir zorunluluğunuz olmaz. Yani gücümüzün yettiğini yapmak yani Allah’ın mükellef kıldığı şeyi yapmak zorundayız. Yaparken de en iyisini yapmalıyız.
KURBANLIK HAYVANA EZİYET EDİLMEZ
Bırakın kurban alımından tutun da pazarda kurbanı alan ve satandan da tutun aldıktan sonra ve kesim esnasında bile hayvana eziyet edilemez. Hayvanı kesim anına kadar güzel bir şekilde koruma altına almalıyız. Kurban edilecek yerlerin veteriner kontrolünde temiz ve bakımlı bir yere alınması gerekir. Kurban edilecek hayvan güzel bir şekilde bakacaksın, okşayacaksın ve seveceksin. Hayvana bıçağı bile göstermek doğru değildir. Hatta bıçağın bile çok keskin olması ve hayvanı kesecek olan kişinin de usta olması gerekir. Hayvan bile o da bir can taşıyor ve can tatlıdır.
Biz merhamet duygumuzu hiçbir şekilde ve hiçbir yerde kayıp etmememiz gerekir. İnsan kurbanını Allah için kesiyor ama sonuçta o hayvan da bir can taşıyor. O hayvanı eziyet ederek değil güzel bir şekilde kesmek gerek. Bıçak keskin olacak. Yani hayvanın boğazındaki damarları keserek olmaz ve eziyet çekere. Çünkü tüm canlılarda can vermek zordur. Yani usulüne uygun kesmeliyiz. ‘Bismillah Allahu Ekber’ diye Besmele çekerek kesmeliyiz. Çünkü kurbanı Allah adında kesiyoruz. Kurban kesim sırasında besmele çekmeyi unutsanız bile Allah kabul eder. Ama bilerek ve isteyerek besmele çekmeden kurban keserseniz bu kurban olmaz.
KURBAN SOSYAL DAYANIŞMANIN EN GÜZEL ÖRNEKLERİNDEN BİRİDİR
Kurban aynı zamanda yılda bir kez bile et yiyemeyen insanların veya az bulamayanların et yeme imkânlarına kavuşmasıdır. Kurban eti dinimize göre 3’e bölünür. Bu etlerin üçte biri ihtiyaç sahiplerine, üçte biri komşulara ile akrabalara ve üçte birini ise kendimize ayırmamız gerekir. Burada aslolan paylaşmaktır. Bunun adı da sosyal dayanışmadır. Kurban aynı zamanda insanlarımızın maddi olarak ta güçlenmesine de bir vesiledir. Burada insanların birbirine beslenmek için dini bir vecibe olarak yardımcı olma durumları var.
ADAK KURBANIN ETİNİ ADAYAN YİYEMEZ
Kurbanlarda birbirinden farklıdır. Yılda bir kez kurban bayramında kesilen kurbandan ayrı olarak adak kurbanı da vardır. Ama adakta bulunan adak kurbanın etinden yiyemez. Adak kurbanın etinden aile efradı ve çocuk ile torunlarımız da yiyemez. Adak kurbanın tamamı, Allah rızası için tasaddut edilmesi gerekir. Bir şey adadınız ve Allah da size onu nail kıldı. Dediniz ki ‘şu işim olursa kurban keseceğim’ bu da bir adaktır. O hal meydana geldiğinde size borç olur. Mükellef olduğunda da onu kesersiniz. Adak adayan kişi kurbana ortak olabilir. Yani yedi hisse alınan bir kurbanlıktan bir hissesini adak olarak adayabilir. Bu imkanda var. Ama bir koç veya koyun keserse daha makbul olur. Çünkü müstakil ve ayri olması daha uygundur. Çünkü derisini de bağışlayabiliyor.
ZİYAFET ÇEKMEK İÇİN KURBAN KESİLMEZ
Dolayısıyla adak kurbanlarda da böyle bir özellik var. Ben kurban keseceğim ve ziyafet çekeceğim. Ziyafet hiçbir şekilde kurban olmaz. Çünkü ismi üzerinde bu ziyafettir. Allah adında bir kurban kestiğin zaman, eğer bu adaksa kendinde yiyemez ve çoluk çocuğundan da yediremezsin. Şükür kurbanları da vardır. Şükür kurbanın etinden kendinizde yiyebilirsiniz. Çünkü bir eve, işe, arabaya ve zor şartlarda emek ederek bir şeye sahip oldunuz adak yapmadan ‘Allah’ım şu işim oldun da kurban keseceğim’ dediğiniz zaman ama bunara sahip olmadan önce alırsam adak yapacağım demenden diye kesersen şükür kurbanı olur.
HAC KURBANI
Hac’ta kesilen kurbana da hediye kurban diyoruz. Allah’a hediye edilen kurban diyoruz. Allah’ın rızasını almak içindir. Yani Allah sana Hac’ca gitmeği nasip etmiş ve Hac’ca gittiğiniz içinde Allah’a şükrediyorsun. Buna da hediye kurban denir. Bizim kestiğimiz kurbana ise udihiye kurban denir. Kurban kesen kişi öncelikle mukim olacak.
SEFERİ OLAN KURBAN KESEMEZ
Seferi olan kişi kurban kesemez. Çünkü bunda zorluk var. Seferiyken kurban kesilmez. Kesemez, dağıtamaz ve muhafaza edemez. Mükellefiyette bile Allah kolaylık sağlıyor. Akli baliğ olması lazım. Deliler kurban kesemez. Buluğ çağına ermesi lazımdır. Kurban kesmek içinde Müslüman’ın bazı özellikler taşıması gerekir.
BİR KİŞİ “BEN ET YEMEK İÇİN KURBAN KESİYORUM DERSE” DİĞER HİSSEDARLARIN KURBANI KURBAN OLMAKTAN ÇIKAR
Yedi kişiden biri bile kurban keserken dese ki “ben et yemek için kurban keseceğim”. O kurbanda diğerlerinin kurbanı kurban olmaktan çıkar. Aynı maksatla olması gerekir. Adam diyor ki “benim ete ihtiyacım var” size ortak olayım. Et yemek için kurban kesilmez. Çünkü kurban Allah rızası için kesilir. Herkeste o niyetle kurbana hissedar olur. O’nun için kurban kesecek kişilerin aynı niyeti, aynı şartları kabul etmesi gerekir. Kurbanı kestikten sonra da eşit şekilde taksim edecek ve en sonunda birbirlerinden helallik alacaklar.
KURBAN KESİMİ ÖNCESİ VE SONRASI TEMİZLİK
Kurban kesimi toplum sağlığı içine son derece önemlidir. Vatandaşımız kurbanını kestikten sonra geriye kalanları ortada bırakmamalıdır. Kurban etinden geriye kalanlar ise çevre kirliliği oluşturduğu gibi hastalık oluşmasına ve yayılmasına da neden olabilir. Artıkların bir kuyu açılması ve gömülmesi gerekir. Allah önce insan sağlığını ön plana koymuştur. Başta hayvanlar olmak üzere Allah her şeyi insanlar için yaratmıştır. Ama insan da Allah içidir. Kurban da Allah’a yakınlıktır. Allah kurban kesmekle alakalı olarak Kevser suresini indirmiştir. Mealen ‘Ey Habibim şüphesiz biz sana kevseri verdik’ Kevser peygamberimizin cennette içeceği şaraptır. Kurban kestikten sonra kurban namazı kılmak gerekir. Kurban namazı da bir nevi şükür namazıdır. Kurban keserken de dua etmemiz lazımdır. Dünyadaki her şeyim, dinim, dirliğim ve her şeyim ölümüm bile Allah içindir. Kurban öncesi, kurban sırasında ve sonrasında görevlerimiz vardır.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.