1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars OSB ile canlanacak
Kars OSB ile canlanacak

Kars OSB ile canlanacak

Kars Valisi Ahmet Kara, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile ilgili bir takım faaliyetlerinin olacağını söyleyerek bu çalışmaların yakın zamanda başlayacağını ve önemli adımların atılacağını söyledi.

A+A-

Sanayi esnafının 2 senedir sabrettiklerini ve bu yıl yapılmış, cilalanmış bir OSB’ye kavuşacaklarını belirten Vali Kara, Projenin Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından kabul edildiğini müjdeledi.

OSB KARS’IN YÜZ AKIDIR

OSB’nin Kars’ın yüz akı olacağını ifade eden Vali Kara, “Sanayi tesisimiz, üretim tesisimiz olmasına rağmen bizi utandıracak görüntüler, eksiklikler aksaklıklar söz konusudur. Bunu iki senedir beraber yaşıyoruz. Zaman zamanda ferdi olarak bir araya geldiğimiz zaman bunları konuşuyoruz. Hazar tepeyle ilgili 500 bin liralık bir plasman çıkmıştır. Onun işlemleri yeni tamamlandı. OSB olarak, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ya bir proje vermiştik. Bu projemizde SERKA tarafından kabul edildi. Allah nasip ederse sanayinin, yolarından, kaldırımlarından başlamak üzere etrafının da çevrilmesi dahil olmak üzere bu sene size, bize ve Kars’a yakışır bir OSB haline getirmek niyetindeyiz. Biz de çalışmamızı başlatacağız.” dedi.

ÇALIŞMALAR HAZİRAN’DA BAŞLIYOR

Haziran ayı ile birlikte çalışmalara başlanacağını söyleyen Vali Kara, “Ağustos ayı itibarıyla da bitirmiş oluruz. Biz OSB olarak şu anda buradayız. OSB yönetimi olarak sizlerden ricamız, özellikle sanayicilerimiz kendi üzerlerine düşen bazı görevleri yapmıyorlar. Bazı sanayicilerimiz tapusunu almıyor. Bazıları sözleşme imzalamıyor. Bazıları inşat ruhsatı almıyor. Bazıları inşaatını yaptırdığı halde iş yeri ruhsatı almıyor. Bu konuda epey eksikliklerimiz var. Hiç ruhsat için herhangi bir başvuruda bulunmamış bize buna rağmen bir de süre vermişiz. Demişiz ki, “Mayısın 18’ine kadar bu işlemleri yapın” diye kendisine bildirmişizdir. Halen işlemlerini yapmamış arkadaşlarımız var. Bu tür işlerde sizde başlarken yasal olarak başlayın. Her şey kanununa uygun olmuş olsun. Bizde sizin o ruhsat işlemlerinizden. Ruhsat harcı gibi çeşitli paralar alıyoruz. Bu paralarda bize lazım. Biz de işlemlerinizi yapabilmemiz için, mevcut memurlarımızın için OSB olarak paraya ihtiyacımız var. Dolayısıyla, bunları tamamlarsanız seviniriz.” diye konuştu.

KARS’IN HEP BÖYLE KAPALI KALACAK HALİ YOK

Kars’ın bugün-yarın Bakü-Tiflis projesinin bitmesiyle önünün açılacağını vurgulayan Vali Kara, “Kars’ın hep böyle kapalı kalacak hali yok.” diyerek, şu açıklamada bulundu:

“Dünyaya açıldığımız zaman korkarım ki hazırlıksız yakalanalım. Şu anda biz çok hazırlıksızız. Mesela Kars kaşarı hala tescilli bir marka haline gelmedi. Kars kaşarı hala patentli değil. Yani yarın Ardahanlılar, Edirneliler kaşarı tescil ettirip karşımıza çıkarlarsa ondan sonra geç kalmış oluruz. Bu görev başta bana düşüyor. Ben sanayici arkadaşlarıma da bu konuda da işlemleri başlatıp bir an önce marka haline gelelim diyorum. Çünkü artık kaşar denince akla Kars geliyor. Kars deyince de kazla kaşar akla geliyor. Kaşar üretiminin yüzde 6’sı size göre hala Kars’ta üretiliyor. Çok da güzel fabrikalarımız var. Çok da güzel tesislerimiz kurmuşsunuz. Hepinizi bu yönden kutluyorum. Benim söyleyeceğim bu iki konuda yardımcı olacaksınız bize, muhtemelen birazda katkı isteyebiliriz bu konuda çok cüzi olur bu ama eğer projemizi uygularken bir takım eksikliğimiz, aksaklığımız olursa, 900 ve ya 1 milyar civarında biz harcayacağız. 500 bin lira hazar tepeye harcayacağız. 1 milyarda OSB yollarına. Umut ediyorum ki çok fazla iş çıkmaz. Çünkü parke taş döşenmiş daha önce. Ama yerin altına gömülmüş. Sökülecek onlarda. Altı sağlamlaştırılacak, o taşlar tekrar dizilecek. Kaldırımlar yapılacak. Etrafı çevrilecek. Işıklandırma yapılacak. Dolayısıyla yetmezse burada hazır olun. Sizlerin yardımcı olacağından hiç şüphemiz yok. Tökezlediğimiz yerde artık sizlere de başvuracağız. Yine bir kahvaltıda açık konuşuruz. Orada deriz arkadaşlar şu bu kadar eksiğimiz kaldı diye. Ama sanayiyi bu sen çıkaralım diyorum. Bize yakışmıyor çünkü. İnşallah Paşaçayırı’nın yolunu da bu sene düzgün yola getiririz. Birazını başkanımız yapar. Birazını biz özel idare olarak yaparız. Biz de özel idare olarak bu sene asfalt yapacak durumdayız.”

YOLLAR YAPILACAK

Vali Kara, sanayinin içindeki yolların yapılacağını da kaydederek, “Bu, SERKA’nın kabul ettiği şu anda yürürlüğe koyacağımız proje OSB’nin içiyle alakalı. Diğer yol zaten bizim görevimiz. Bir kısmı belediye sınırlarında bir kısmı bizim görev alanımızı ilgilendiriyor. Şu anda hazırlıklarımızı yapıyoruz. Paşaçayırı’nın belli bir yere kadar belediye sınırları arta kalan kısmı da köy sınırlarıdır. Belediye sınırları olduğu için orayı da özel idare olarak yapacağım. Biz köy yollarının da ihalelerini yaptık. Yetkili firmalarımız aldılar. Köy yollarımızın asfalt ihaleleri yapıldı. Ama OSB bir projeydi bu proje yeni bize intikal etti ve sonuçlandı.” dedi.

BAŞKAN BOZKUŞ: DEPOYA KADAR ŞEBEKE TAMAMLANDI

Kars Belediye Başkanı Nezat Bozkuş da, “Biz şehir merkezinden sanayi sitesine kadar küçük sanayi sitesinin üst kısmındaki depoya kadar şebekeyi tamamladık. Sadece arıtma tesisinin bitmesini bekliyoruz. Arıtma tesisi çalışması devam ediyor. Sayın Başbakanımız Haziran ayını söylemişti. Ama geliş günü 30 Ekim gösteriyor. Çünkü arıtma tesisinin bütün üniteleri tamamlanırsa Kars’ta açık barajda toplanan suyu ancak arıtma tesisinden geçirdikten sonra vermemiz sağlık yönünden en doğrusu olacaktır. Köylerden gelen kaynak suyunun bile problemleri var. Bu anlamda 30 Ekim’de sanayi sitesi ve Kars merkezinde bütün içme suyu sorunu tamamlanmış olacaktır. 24 saat arıtılmış bir su şehir merkezine ve Organize Sanayi ve küçük sanayi sitesine sunmuş olacağız.” diye konuştu.   

Başkan Bozkuş, daha sonra şöyle konuştu: “Yine önemli konulardan birisi yol sorunu. Elbette biz geldiğimizde şehir merkezinde 130 kilometrelik içme suyu şebeke hattının ihalesini yaptık. Geçen yıl 60 kilometre şehri kazdık. Bizimle birlikte Türk Telekom, TEDAŞ ve Kargaz da kazdı. Bu senede kalan 70 kilometresini devam ettireceğiz. Asfaltla ilgili ihalemizi ayın 25’inde yaptık. Yapılan ihale belediyemize kaldı ve alt yüklenici olarak bir paragraf açtık. Sadece işçilik kısmını profesyonel bir ekibe verdik. Geri kalan makine bizim. Fillerini burada filler üreten hemşehrilerimizden alacağız. Asfalt makinemizin bütün parçaları geldi. Çimento fabrikasının karşısında kuruluyor. 9 kilometre şehir merkezine, Çamçavuş 20 kilometreydi. Sıcak asfalt üretilirken 180 santigrat derecede üretiliyor. Şehir merkezine gelinceye kadar 120 santigrat dereceye düşüyor. Asfalt serilirken 80 santigrat derecenin altına düştüğünde o asfaltın kalitesi tartışılır hale geliyor. Bunu dikkate alarak çimento fabrikasının hemen ön kısmında belediyemize ait bir arsa tespit ettik. Yanında doğalgazımız var. Doğal gaz şebekemiz devam ediyor. Elektrik projesini tamamlattık. Asfaltla ilgili 12 kilometrelik 60 bin ton asfalt bu sene yapacağız. Bunlar içerisinde, Faikbey caddesi, kazımpaşa, Atatürk caddesi, gazi Ahmet muhtarpaşa caddesi, Halitpaşa caddesi, İnönü caddesi ve Cumhuriyet caddesi var. Bütün bunların sene asfaltlarını yapıp bitirmiş olacağız. Diğer Çamçavuş’daki asfalt makinemizde de rotbiks üreterek diğer sorunları olan, sıkıntıları olan yolların bakımına devam edeceğiz.”

 Bozkuş, konuşmasını şöyle tamamladı: “Yine bu sene havaalanından Kars gidişe kadar Haziran ayı içerisinde tekniklerinde engelli bir şekilde yolda durum meydana geldiğinden dolayı onu da söktüreceğiz. Sıfır asfalt yapılarak orası da sağlıklı bir şekilde köprüye kadar tamamlanmış olacaktır. Köprünün her iki tarafına ait proje de tamamlanmak üzere Ulaştırma Bakanlığımıza sunacağız. Mihralibey İlköğretim Okulunun olduğu bölgeden alt geçit ve üst geçitle orayı da tamamlamış olacağız. Hayvan pazarı ihalemizi yaptık. Bu sene kısmet olursa hayvan pazarını da şehrin dışına çıkarmış olacağız. Geçen yılda 20 kilometre kanalizasyon şebekesi ihalesi yaptık. Bu sen de tesis çalışmalarına başladılar. Kanalizasyon şebekesi olmayan yerlerimiz var. Arıtma tesisi 30 Ekimde tamamlanacak.

Ayrıca arıtma tesisinin de 12 Mayıs’ta Çevre Orman Bakanımız gelecektir. Belediye binamız ihalede. TOKİ önümüzdeki hafta gelecek. Çalışmaları tamamlandı. Hat sahipleriyle muhafakat senetleri imzalayacak ve Atatürk ve Bayrampaşa mahallesinde 2195 tane konut yapmış olacağız.

Katı atık çöp toplama merkezlinde yarım kalan katı atık tesisi bu sene tamamlanacak. 30 Ekim de devreye almış olacağız. Mezarlık projemiz devam ediyor. Dolayısıyla küçük sanayi sitesinin, organize sanayi sitesinin su sorunları, yol sorunları var. Küçük sanayi sitesinin her ne kadar bizim belediyemizin yetki alanın dışında olsa bile Sayın başkanımıza söz verdik. Bu sene yeni bir beton parke taş makinesi aldık.

Önümüzdeki günlerde üretime başlayacağız. Taşını biz vereceğiz. İşçilik noktasında da hem kendilerini hem özel idaremizin desteğini alırsak o sorunu da çözmüş olacağız. Yalnız Simer Otelin oradan Paşaçayırı’na doğru bozuk olan yollar var. Üniversiteye kadar yaptık. Tekrar yine yapacağız. Onu küçük sanayi sitesine kadar yapacağız. Üniversiteden sonra da valiliğimizin de destekleriyle bizde destek vermek şartıyla geri kalan yolun asfaltını tamamlayacağız. Simer Otelden üniversitenin girişine kadar satı kaplama çalışması o yolda da yapılacak. Yalnız biz bu günlerde oranın bakım ve onarımını da yapacağız.”

(UA-BA-S) KARS (KHA)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.