Kars Özel Çelik Başarı Koleji Anaokulu'nda Montessori Kozmik Eğitim "Ayçiçeği" Etkinliği
Kars Özel Çelik Başarı Koleji Anaokulu, çocuklar için öğrenmeyi eğlenceli ve eğitici hale getirdi.
Kars Özel Çelik Başarı Koleji Anaokulu Öğretmenleri ; Gül Tunç, Fatma Erdoğan ve Özge Göksu, sınıflarda Montessori felsefesine göre etkinlik düzenledi.
Maria Montessori’nin : “Doğa hayatın öğretmenidir. Onun gittiği yolu izlemek gerekir” sözünden yola çıkan öğretmenler, Kars bölgesinde yetişen ayçiçeklerinin doğaya kattığı güzelliği, estetik görüntüyü, çocuklara bilinç oluşturacak şekilde sundu.
Ayçiçeğinin ekim aşamasından, büyüme döngüsüne, Dünya - Güneş ilişkisinden mevsimlere, doğamızdaki değişikliklerden ayçiçeğinin insanlara sunduğu iyiliklere kadar birçok konuda, oyun ve hikayeler eşliğinde etkinlik düzenlendi.
Etkinliğe ek olarak, sayılarla ritmik sayma, sayı kadar kaşıkla pirinç kaşıklama, sayı kadar ayçiçeği alma, ritmik sayma, çocukların motor becerilerinin geliştirerek, öğrendiklerini hayatın içinde deneyimleyebilmeleri sağlandı.
Kars Özel Çelik Başarı Koleji Anaokulu’nda düzenlenen etkinliğe ; Kars İl Milli Eğitim Müdürü Aydın Acay, Şube Müdürü Bülent Bulut, Kars Özel Çelik Başarı Koleji Müdürü Aziz Yıldırım, Okul Kurucusu Metin Toraman ve öğretmenler katıldı.
Kars İl Milli Eğitim Müdürü Aydın Acay, “beyin ve zeka gelişiminin en hızlı olduğu anaokulu döneminde verilen eğitimin, çocukların psiko-motor, fiziksel, ruhsal, bilişsel zeka ve sosyal gelişimi açısından önemli bir rol oynadığının altını çizerek, Kars Özel Çelik Başarı Koleji Anaokulu öğretmenlerini tebrik etti.
Kars Özel Çelik Başarı Koleji Anaokulu öğretmenleri tarafından oluşturulan etkinliğin amaç ve kazanımı şöyle :
Montessori’ye Göre Kozmik Eğitim
Montessori felsefesine göre, insan dünyada var olan canı cansız varlıklar ve çevre için sorumludur. Bu sorumluluk duygusu özellikle küçük yaşlardan itibaren çocuklara kazandırılmalı ve çocuğun bu bilinçle büyümesi sağlanmalıdır.
Montessori çalışmalarında bu nedenle tek başına bilimsel gerçekler yer almaz, her zaman doğa, zaman, insan, canlı, mekan ve kültür gibi kavramlarla bağlantılı olarak öğretilir.
Montessori kozmik eğitim çalışmaları, doğa ile ilgili tüm konuları ele alır. Ayrıca tüm konular bahsedildiği üzere sadece öğrenmek değil, bu sorumluluk bilinci ile yetişmek üzere çocuklara aktarılır. Kozmik eğitimin temel amacı doğanın sitemine ve sistemdeki tüm varlıklara karşı gösterilmesi gereken saygı ve düzendir. Kozmik eğitim ile doğanın önemi çocuklara öğretilerek doğayı sevmeleri hedeflenir. Böylece çocukların evren içinde kendilerini bir yere ait hissetmelerine yardımcı olmaya çalışır.
Montessori kozmik eğitim çalışmaları içerisinde evren, galaksiler, gezegenler, dünyamız, canlı türleri, hayvan ve bitki çeşitliliği ve insanı ele alır ve bunların arasındaki bağlantıyı gösterir. Çocuklar bu çalışmalar doğrultusunda doğadaki tüm varlıklara sevgi duygusunu, başkalarının duygu ve düşüncelerine saygı duygusunu geliştirir.
Montessori’ye göre çocukta çevre sevgisi yeşertildiğinde; çocuk doğanın düzenini, güzelliğini ve uyumunu anlayarak bundan mutluluk duyar.
Montessori kozmik eğitim çalışmalarında aktiviteler biyoloji ve coğrafya ana başlıklarında yapılır. Dünya haritasına dair çeşitli yapbozlar, evimizden evrene küçükten büyüğe sıralama, bitki ve hayvan kartları, böcek inceleme, hayvan besleme, bitki yetiştirme gibi alt etkinliklerden oluşur.
“Çocuklara çok küçük yaşlardan itibaren üzerinde yaşadığımız dünyanın sadece bize ait olmadığını, dolayısıyla kaynakları kullanırken diğer canlılarla birlikte paylaştığımızı unutturmamalıyız. İnsanoğlu üzerinde yaşadığı gezegenin en akıllı canlısı olmanın sorumluluğunu unutmamalıdır.’’ Maria Montessori
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.