1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Valiliği 2 Hizmete Açıldı
Kars Valiliği 2 Hizmete Açıldı

Kars Valiliği 2 Hizmete Açıldı

13 Ekim 1921’de Kars Anlaşması’nın imzalandığı tarihi Vali Konağı, bundan böyle Kars Valiliği olarak kullanılacak.

A+A-

1893 tarihinde Baltık Mimarisi tarzında yapılmış olan konak, Cumhuriyetin ilanından sonra Vali konağı olarak kullanıldı ve 2005 yılında da boşaltıldı. Restore edilerek taşınmaz kültür varlığı olarak tescillendirilen binanın girişine de “Kars Valiliği 2” tabelası asıldı. Kars eski Valisi Nevzat Turhan tarafından 7 yıl önce Vali Konağı olarak kullanılan bina Kars Valiliğinin ek hizmet binası olacak. Tarihi konak, bundan böyle devlet adamları, bakanlar ve önemli misafirleri konuk edecek.

Vali Ahmet Kara artık çalışmalarını burada sürdürecek ve bütün görüşmelerini de burada gerçekleştirecek. Binaya gelen yerli ve yabacı misafirler Kars’ın tarihini daha iyi tanıyacak. Çünkü bina içerisinde bulunan onlarca odadan birisi de müze olarak kullanılacak. Vali ile görüşmeye gelecek misafirler, bekleme salonunu bitişiğindeki Müze Odayı da gezebilecekler.

Bina içerisinde de Valilik Makamı, özel kalem, biri büyük iki toplantı odası, basın odası, müfettiş odası, dinlenme odası, arşiv, mutfak, bekleme salonu ile birlikte otopark ve iki adet Valilik personeli için ev olacak. Binanın Koridorlarını da Kars’ın tarihi ve eski fotoğrafları süsleyecek. Binanın bahçesi de yeniden düzenlendi ve havuzlar yapıldı. Ayrıca bazı toplantılar da bahçede yapılacak.

VALİ KARA, KARS HALKINDAN ETNOGRAFİK ESERLER İSTEDİ

Daha önceki çağrılara rağmen Vali Konağı’ndaki Müze Odası’na tek bir kişinin bile bir çakmak bile getirmediğinden yakınan Vali Kara, “Restorasyon çalışmaları bitti. Önümüzde ki haftadan sonra Valilik olarak bu binada çalışacağız. Kars için hayırlı olsun. Gazeteciler aracılığıyla halkımıza duyurmak istiyorum. Bildiğiniz gibi bu bina müze olarak kullanılmak isteniyordu. Faka odalardan birsini müze odası yapalım dedik. Karslılara da çağrıda bulunduk ve dedik ki “elinizde ki etnografik tarihi eserleri bizlere getirin. İsterseniz satın alalım veya Valiliğe bağışlayın ve adınıza kayıt altına alalım ce burada sergileyelim. Fakat şu ana kadar bir tane çakı bile getiren olmadı. Bunu da ben çok büyük üzüntüyle karşılıyorum. Lütfen bu durumu yazarak halkımıza duyurun. 15 gün daha bekleyeceğim eğer bir bağı olmazca odayı kapatarak başka bir amaç ile kullanacağım. Odayı ta tam bir müze olacak şekilde dizayn ettik. Kars için çoğu zaman bir açık hava müzesi tabirini kullanıyoruz. Kars tarihi ve kültür turizmi yönünden Türkiye’nin en önemli kentlerinden biridir. Ayrıca tarihi kentler birliğinin de üyesidir. Sultan Abdülmecid tarafından bir sürü madalya dağıtılmış. Bun madalya ve hediyelerden mutlaka evlerde vardır. Belki de Karslılar duymadı. Halı kilim çanak çömlek gibi şeyler vardır. Tarihi kimliğine verilen bir önem olacak bu binada Karsın simgesi olacak. Bu bina iki bükü önemi var bu bina da Kars Anlaşması imzalanmış ve Cenubi Garbi Kafkas Cumhuriyeti’nin kurulduğu bir binadır. Ve bu binanın devlet başkanı da bu binada ikamet etmiştir. Bu binada milli mücadele yıllarında Müdafa- i Hukuk Cemiyeti içinde örnek teşkil etmiştir. Bu insanlar daha sonra da Malta’ya sürgün edilmişler. Büyük mücadele vermişler bu memleket için” dedi.

Kazım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Karabekir’in kitaplarından ve bazı belgelerinden birer örnek Müze Odası’na bağışlayacağını da belirten Vali Kara, “Kars Anlaşması Kars’ın Türklere ait olduğunun delilidir. Ve önemlidir. Hatta Stalin 1940’larda tekrar Kars’ı ve Ardahan’ı tekrar istedi. Türkiye daha sonra da Rus tehdidine karşı 1952 yılında NATO’ya üye oldu. Yani Rusların Kars’ı istemesinin ardından Türkiye NATO’ya üye oldu.” ifadeleriyle binan önemine dikkat çekti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.