1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Valiliğinden genel emir yayınlandı
Kars Valiliğinden genel emir yayınlandı

Kars Valiliğinden genel emir yayınlandı

Türkiye’nin önde gelen hayvancılık şehirlerinden biri olan Kars’ta hayvan hırsızlığını azalmak adına Valilik genel emir yayımladı.

A+A-

Kars Valisi Ziya Polat imzalı yayımlanan genel emir şöyle:

“Yaşamlarını hayvancılık sektörüne bağlı olarak sürdüren vatandaşların büyük zorluklarla sahip oldukları hayvanların, geçimini yasadışı yollardan sağlamayı meslek haline getirmiş kişiler tarafından çalınması, aile ekonomileri ile birlikte ülke ekonomisine de önemli ölçüde zarar vermektedir. Ayrıca hayvancılık sektörün gelişmesini baltalamakta ve kolluk kuvvetlerine duyulan güveni de sarsmaktadır. Bu durum hayvan hırsızlıkları ile kapsamlı ve müşterek bir mücadele gerektiği gerçeğini ortaya koymaktadır.

Suç ve suçluyla mücadelede caydırıcı etkisi, suç oluştuktan sonra ise faillerin tespiti ve delillendirilebilmesi açısından güvenlik kameraları büyük bir öneme sahiptir. İnsan gözünün atlayabileceği bir detay, güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kayıt altına alınabilmektedir. Güvenlik kameralarının suçlunun belirlenmesindeki öneminin yanında, suçun oluşmasını engelleyici etkisi de mevcuttur.

Hayvan hırsızlıklarının en aza indirilmesi için yapılacak her çalışmanın belli bir maliyeti olmasının yanında hem maddi hem de psikolojik getirileri çok daha fazladır. Hayvan hırsızlıklarının önlenebilmesi teknolojik imkanların kullanımını zorunlu kılmakta, besi çiftlikleri, ahır ve ağıllara güvenlik kameralarının takılmasının gerekli olduğu öngörülmektedir. Bu doğrultuda kolluk kuvvetleri, dünyada birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de güvenlik amaçlı kameralarla suç bölgelerini, cadde, sokak ve meydanları izlemeye almaktadır. Ancak, güvenlik kuvvetlerinin mevcut imkanlarla tüm suç işlenebilecek yerleri kameralarla izlemesi mümkün olamayacağından özel güvenlik hizmetlerinin devreye sokulması, özel güvenlik hizmetinin mümkün olmadığı yerlerinin ise güvenlik amaçlı kamera kullanması amaçlanmıştır.

Kars Valiliğince uygulamaya konulan bu karar, Kars ili mülki sınırları içerisindeki her türlü büyüklükteki işletmeleri, (200) adet ve üzeri küçükbaş hayvan bulunan ağıllar ile (30) adet ve üzeri büyükbaş hayvan bulunan ahırları kapsar.

Bu kararın uygulanma aşamasında ileride değişen ve gelişen şartlara uygun olarak, idare, güvenlik kamerası bulundurması gereken işyerlerini yeniden düzenleyebilir ve kapsamını genişletebilir

DAYANAK

(1) 2709 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası (Madde 48)

(2) 2803 Sayılı Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Kanunu (Madde 7/a)

(3) 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu (Madde 9/c,ç,e,i-11/a,c-66)

(4) 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu (Madde/1, 2)

(5) 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu (Madde 32)

Devletin suçu önlemede alacağı tedbirlerin yanında, vatandaşların kendi can ve mal emniyetini sağlayacak tedbirlerin alınmasında iş birliği yapması, genel asayiş ve huzurun sağlanmasında güvenlik hizmetlerine katkı sağlayacaktır.

Zilyedin taşınır ve taşınmaz mallarını koruma görevi öncelikle kendisine aittir. Bir tecavüz ve suç oluşmasının engellenmesi için güvenlik kameraları en etkili ve caydırıcı yöntemlerden birisidir.

Yakalanma riski yüksek olan yerlerde potansiyel suçluların suç işleme oranları azalmaktadır. Suçun işlenmesi için elverişli ortamın minimuma indirilmesi, mağduriyetleri azaltacaktır. Suçlarda meydana gelen artış, insanları doğrudan etkilemekte, huzursuz etmektedir. Suç oluştuktan sonra, suçlular yakalansa bile bu olumsuz etki tamamen ortadan kaybolmamaktadır. Bu yüzden suç oluşmadan alınabilecek tedbirlerin en önemlilerinden birisi güvenlik kameralarıdır.

Suç ve suçluyla mücadelede güvenlik kameraları yaygın ve etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Suç oluşmadan önleyebilmenin maliyeti, suç oluştuktan sonra yapılacak tüm çalışmalardan daha az maliyetlidir. Üstelik suçun toplum üzerinde oluşturduğu olumsuz etki, hiçbir maliyetle ölçülemeyecek derecede sosyal ve psikolojik problemleri beraberinde getirir.

Kolluk Kuvvetlerinin, suç soruşturmalarında sonuca gitmesinde etkili olan birinci ve en önemli unsur vatandaşlardan elde ettiği bilgilerdir. Vatandaşların desteğinden yoksun bir şekilde çalışan güvenlik kuvvetlerinin suçlular üzerinde etkili olması ve kendini kabul ettirmesi çok zordur. Vatandaşların katılımının sağlanması, suçla mücadelenin her aşama ve alanında geçerli olan temel bir ilkedir.

Toplumun yaşayan bir olgu olduğu düşünüldüğünde, toplum sağlığını belirleyen en önemli etkenin, suç oranının düşüklüğü olduğu görülecektir. Toplum huzurunun sağlanması, her bireyin üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesiyle mümkündür. Vatandaşların güvenlik kuvvetleriyle işbirliği yapmaları suçların önlenmesinde çok büyük fayda sağlayacaktır.

UYGULAMA ESASLARI

Hayvan hırsızlıkları ile mücadelede etkili yöntemlerden birisi olan güvenlik kameralarının kurulması ve kullanılması ile ilgili uyulacak esaslar aşağıya çıkarılmıştır. Güvenlik kamerası kurulacak her türlü büyüklükteki besi çiftliği, ağıl ve ahır sahipleri ya da müstecirleri kararın kendilerine tebliğinden sonraki (3) ay içerisinde belirtilen nitelikte güvenlik kamerası takmakla yükümlüdür.

Kameraların Kullanımı ve Görüntülerin Saklanma Süre ve Koşulları:

  1. İç ve dış mekanlarda bulunan kameraların görüş alanı hayvanların bulunduğu bina (besi çiftlikleri, ağıllar ve ahırlar) ile alanların tamamını kapsamalı ve (7) gün 24 saat kesintisiz kayıt yapabilmelidir.
  2. Kamera görüntü kayıtları en az (30) gün süreyle saklanabilir olmalıdır.
  3. Cihazda arşiv görüntülerine tarih ve saat girilerek kolayca ulaşılabilmeli, gerekli olduğunda güvenlik kuvvetlerinin kullanımına sunulmalıdır.
  4. Güvenlik kameraları karanlık ortamlarda da net kayıt yapabilme, yüz ve eşkal belirlemeye yardımcı olacak şekilde yerleştirilmelidir.
  5. Kayıt cihazları yüksek çözünürlüklü, gündüz ve gece kayıt yapabilme özellikli ve USB bellek girişli olmalıdır.
  6. Elektrik kesintilerine karşı, yedek enerji kaynakları ile desteklenmelidir.
  7. Darbe ve sabotajlara karşı gerekli koruma tedbirleri alınmalıdır.
  8. Güvenlik kameraları ve kayıt cihazları periyodik bakımları yaptırılarak, devamlı surette çalışır vaziyette bulundurulmalı, arızalı olanların ivedilikle onarımı yaptırılarak çalışır halde bulundurulması gerekmektedir.
  9. Görüntü depolama cihazının, kayıt yapılan alandan ayrı ve daha zor ulaşılabilir bir yerde muhafaza edilmesi sağlanmalıdır.

CEZAİ HÜKÜMLER

Kolluk birimleri tarafından yapılacak kontrollerde güvenlik kameralarının belirtilen sürede kurulmaması veya çalışır halde olmaması veya Genel Emir hükümlerine aykırı davranılması durumlarında, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu 32’inci maddesi uygulanır.

YÜRÜRLÜK

Bu Genel Emir Kars Valiliği tarafından yürütülür ve yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.