1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Kars’ın artık 2 milletvekili olacak
Kars’ın artık 2 milletvekili olacak

Kars’ın artık 2 milletvekili olacak

KARS HALKINI GÖÇE ZORLAYANLARIN GÖZÜ AYDIN...

A+A-

Haziran 2011 seçimlerine 4 aydan az bir zaman kala Anayasa Mahkemesi, milletvekili seçim kanununu kısmen iptal ederek bu seçimleri yakından ilgilendiren önemli bir karar aldı. Bu kararla birlikte milletvekili dağılımı illerin nüfuslarına göre yapılacak.

Geçtiğimiz yıl milletvekili seçim kanununda yapılan değişiklikle, nüfusu ne olursa olsun Türkiye’deki her ilin en az iki milletvekili çıkarması kanunlaşmıştı. Anayasa Mahkemesi; “temsilde adalet ilkesi” çerçevesinde, milletvekili seçim kanununun, her ilin nüfusuna bakılmaksızın en az 2 milletvekili çıkarmasını içeren maddesini oy birliği ile iptal ederek milletvekili dağılımının illerin nüfuslarına göre yapılmasına karar verdi.

Mahkemenin iptal ettiği kanunla, Türkiye’nin en düşük nüfuslu beş ili, (Gümüşhane, Bayburt, Kilis, Ardahan ve Tunceli) Haziran seçimlerinde iki milletvekili çıkarmayı beklerken, sadece tek milletvekili çıkaracak. Diğer yandan; Anayasa Mahkemesi’nin aldığı bu karar uyarınca, milletvekili dağılımının illerin nüfuslarına göre yapılacağından, Haziran seçimleri öncesinde illere düşen milletvekili hesabı illerin nüfuslarına göre yapılacağından, TBMM’de bulunan 550 milletvekilliğinin 81’i, her ile bir milletvekili düşecek şekilde dağıtılacak. Kalan vekil sayısı olan 469, Türkiye’nin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenen son nüfus sayısına bölünecek. Çıkan sayıya göre, milletvekillikleri illere göre dağıtılacak.

KARS ARTIK İKİ MİLLETVEKİLİ ÇIKARACAK

TUİK Aralık ayında, Türkiye’nin 2010 yılı nüfusu 73 milyon 722 bin 988 kişi olarak açıkladı. Bu rakam, her ile birer vekil dağıtıldıktan sonra kalan 469 sayısına bölünecek. Böylece milletvekili olmak için gerekecek oy sayısı 157 bin 191 olacak. Yani, her 157 bin kişiye bir milletvekili düşecek.

TUİK’in 2010 yılı nüfus sayısına göre Kars’ın nüfusu 301.766 ve bu sayı Kars’ın üçüncü milletvekilini seçmesine yetmiyor. Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararını halen daha açıklamadı ama ilk açıklamalar ışığında Kars, yaklaşık 13.000 seçmen ile üçüncü milletvekilini kaçırıyor. Hüryurt Gazetesi ve www.gazetekars.com olarak, Anayasa Mahkemesi’nin ilk açıklamaları çerçevesinde yaptığımız bu hesabın, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararından sonra yanlış çıkmasını temenni ediyoruz. 

Kaynak : Hüryurt Gazetesi - www.gazetekars.com

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.