1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ın hizmet cetveli
Kars’ın hizmet cetveli

Kars’ın hizmet cetveli

Kars Valisi Ahmet Kara, Sarıkamış Şehitlerini anma törenleri, SODES’in getirileri, tarih, turizm ve daha birçok konuyla ilgili gelişmeleri anlattı.

A+A-

Vali Kara, ilk olarak belli zamanlarda düzenlediği basın toplantıları ve kurum müdürleriyle bir araya geldiği zamanlarda ikramların nereden ve ne şekilde alındığına değindi. Kars’ta sürekli değişik lokanta ve restoranlardan bu siparişleri verdiklerini ve böylelikle herkese eşit yaklaşmayı arzuladıklarını belirten Vali Kara, “Ben Kars’a geldiğim zaman arkadaşlarıma bütün lokantaların listesinin yapılmasını ve hepsinden birer defa ikişer defa misafirlerimiz geldikçe faydalanmak üzere yemeklerinin yenmesini istedim. Hepsi işyeri açmış, emek edip çalışıyorlar ve hepsinin istifade etmesini istiyorum. Genelde hijyene uygun, güzel çalışan lokantalarımızla biz kamu kaynaklarından harcamalarımızı tek yere değil de, her tarafa eşit şekilde harcamaya çalışıyoruz. Bu tür yemekleri bir gün Öğretmenevi’nde yiyorsak, bir gün Ocak Başı’nda, bir gün Kaz Evi’nde, bir gün başka bir yerde olmak üzere paylaştırmaya çalışıyoruz. Bugün de Düşler Sokağı Restoran’ında yemek aklımıza geldi ve bugün buraya geldik. Pizza aslında bizim pidemizdir. Bizim pidelerimiz İtalyanlarda pizza olmuştur ve bugün de yemek sırası pizzaya geldi.”

BİRİMİZ KOŞAR BİRİMİZ DURURSA HİZMET BOHÇASI AYAĞA KALKMAZ

Projelerle ilgili de açıklama yapan Vali Kara, “Spor salonlarına kadar, halı sahalarına kadar gerek merkez köylerimizde gerek ilçelerimizde önemli projeler ortaya çıktı. Bunlar devam edecek. Dolayısıyla çok güzel şeyler, hem eğitime hem spor alanında bu yolla çok güzel projeler kazandırılıyor. Arkadaşlarımız bu konuda gayret gösteriyorlar. Ama özellikle bu konularda hepinizden destek bekliyoruz. Bilgisayar mühendislerimiz var. Bu işi de biliyorlar. Hem proje konusunda sorulacak sorulara cevap verecek kapasitesine sahipler hem de projeleri uygulama, denetleme kapasitesine sahipler. Başarılı bir şekilde yürüyor. Aksayan bir yönümüz yoktur. Para problemimiz yoktur. Önceden zaten paralar geliyor. Projeler başlar başlamaz ödemelerini de halkla ilişkiler paralelinde yapıyoruz. Dolayısıyla hem arkadaşlarıma başarılar diliyorum hem de basın mensupları olarak bizi izleyin ve aksaklıklarımızı da söyleyin. Sadece iyi yapıyorsunuz demeyin aksaklıklarımızı da söyleyin ki hep beraber bu memleketin her köşesinde hepimizin izi olması lazım ki hizmet olsun. Yoksa birimiz koşar birimiz durursa hizmet bohçası ayağa kalkmaz.” dedi.

DEMİR İPEK YOLU

Vali Kara diğer konularla ilgili de şunları söyledi:

“Trenin projesi bitti. Son rötuşları yapılıyor. Ama ihale ne zaman yapılır o konuda şu anda tam bilgim yok. Ulaştırma Bakanımız buraya geldiğinde, yakında zamanda gelip atacağız dedi. Hatta ilgili Genel Müdürlerine de “Her şeyimiz bitti mi? Projesi tamamı?” dedi. Anlarda bitti dediler. Ama ne zaman atılacak yarın sorup sizlere bilgi vereceğim. Ama bu sene mecbur başlanacak. Çünkü o iki proje Türkiye’nin yüz akı proje, Kars-Tiflis-Bakü Çin’e gidiyor. Öteki, Nahçıvan- İran üzerinden Türkmenistan’a gidiyor. Dolayısıyla artık Uzak Doğu’ya, Orta Doğuya demir ağlarla ulaşmış oluyoruz. Yani, Ulaştırma Bakanımız bunlara Demir İpek Yolu diyor. Eskiden İpek Yoluna sahip ülkeymişiz. Şu anda da Demir İpek Yolumuz oluyor.”

ATATÜRK İŞHANI DEĞİŞİK İHALE YÖNTEMİYLE YENİDEN YAPILACAK

“Çok altında belli miktardan daha düşük teklif verenler eleniyor. Ama bizim bu ihalede 515 milyonluk yaklaşık maliyet vardı. 225 bin liradan aşağı teklif verenler eleniyordu. başka bir şekilde yine o ihaleyi yapıp bu dakikadan itibaren artık bedelsiz yıktıracağız. Orada kesinlik var. Ama bir şekilde ihaleyi iptal edip tekrar değişik bir tarzda değişik bir ihale yöntemiyle yine yapacağız. Adam diyor ki, Eski Devlet hastanesini de yıkıyım yerinede park yapayım. Ağaçlandırayım parkı size teslim edeyim. Beş kuruş de istemiyorum. Devlet hastanesi yıkılacak. Defterdar Beyle de bu konuyu paylaştık. Sosyal Hizmetlerin Yetiştirme Yurdu yıkılacak. Akın Bey’de şu anda hazırlığını yapıyor. Biz yasal yönünü inceliyoruz. Sağlam olacak şekilde, arkadaşlarımıza da sorumluluk gelmeyecek şekilde yasal statüye kavuşturup yıkacağız. Zaten biz eskiden de yıkıyorduk. Bu şekilde uygulamalar bizim idareci hidayetimizde var. Kars’ta da var. Ben onu Mali Hizmetler Müdürüyle paylaştım. Biz bundan bir ay önce bir köyde malzemesini köy muhtarına vermek suretiyle okulun yıkılmasına karar verdik. Ama bu biraz özellikli bir binadır. Gerekirse 2886 sayılı yasaya çevirip bu şekilde ihale edeceğiz. İhale yöntemini değiştirterek bunu başaracağız. Bu firmanın sahibi kendisi Malatyalı bir mühendis. Diğer arkadaşlarda mühendis. Bir firma kurmuşlar. Diyor ki, “benim işim, yıkmak. Yıkımdan dolayı da bir sürü iş bitirme belgem var, buyurun” diyor. “Antalya’nın 15 katlı devlet hastanesini ben yıktım” diyor. “Ve herhangi bir para da almadım” diyor. “Erzincan’da da yıktım” diyor. “Denizli’de İncili pınar içinde şu binayı yıktım” diyor. Yani referanslarını da veriyor. Telefonla arıyoruz doğru çıkıyor. Yani adam parasız yıkınca hilesi falan değil, adam diyor ki, “500 bin liralık malzeme var bunun içinde. Hesapladım ben” diyor. “300 bin liraya ben bunu yıkarım. 200 bin lira da karım oluyor bu işte” diyor. O bodrumdaki beton temeller bile yıkılacak. Daha sonra doldurulacaksa doldurulacak o çukur. Ama betonlar tamamen kırılıp taşınacak. Malzeme kendilerine kalacak. Taşınırken de kimseye zarar verilmesi halinde bütün sorumluluk müteahhide ait olacak. Şartnamemizde o vardı zaten. Sözleşmede yaptığımızda aynı şartları yine koyacağız. Adam bir bakıma bu işin uzamanı diye düşünüyorum. “Eski Devlet Hastanesini de yıkarım” diyor. “Size park olarak teslim ederim” diyor ama bizim ora henüz park yeri değil. Orası henüz sağlık tesisi olarak gözüktüğü için o işlemi şu anda yapamıyoruz. Ama milli emlak olarak biz prosedürü tamamlayabilirsek binayı yıkıp düz hale getirebiliriz.”

ESKİ HÜKÜMET KONAĞININ İHALESİ YAPILDI

“Eski Hükümet konağının ihalesi yapıldı. projelerini yapıp, kuruldan onaylatıp bize müteahhit firma teslim edecek. 11 Ocak’tan (dün) itibaren de yapım ihalesini başlatacağız. Muhtemelen bir ya da iki ay da o sürer. Bahara biz hükümet konağına taşınmış olacağız. Ya en kötü ihtimalle erken yaz da orada faaliyete başlayacağız. Herhangi bir aksama yok. Parası ayrılmış vaziyette. Proje ihalesi de yapıldı. 90 gün süre vermiştik. Kuruldan onayı da ona ait. 11 Ocak’tan sonra da içinin dekorasyonu yapılacak. Altı şu anda kullanıma müsait değil. Duvarlar gayet güzel dizayn edilecek. Odalarda bir takım değişiklikler yapılacak. Bekleme salonu nereyse oranın dizaynı yapılacak. Özel kalemin, basın bürosunun, bizim vilayetin büroları oraya gidecek. Ek bina yok. Ek binaya ihtiyaç da yok. Adliye binasının ihale süreci de başladı. Adliye de iki sene içinde bitecek. Adliye de çıktıktan sonra hükümet konağı tamamen boş kalacak.”

SARKAY PROJESİ GERÇEKLEŞECEK

“Bizim bir de 1-1,5 sene önce söylemiş olduğumuz SARKAY projemiz vardı. Yani Sarıkamış Kayağı. Yazın kayak yapacaktık. O şu anda gerçekleşmek üzere. Serhat Kalkınma Ajansı’na (SERKA) proje sunmuştuk. 600 milyar onlardan çıktı. 1 milyon TL’de Kültür Bakanlığı, Müsteşar Bey arardı, “para işlemini yaptık geliyor” dedi. Zaten bedeli de 1 milyon 600 TL. İmar planına da işlettik. Monorayı düzenleyeceğimiz güzergahı da belirledik. Şu anda Turizm Bakanına onaya gönderdik. Onaydan çıktımı inşallah bu bahara SARKAY projesi gerçekleşecek. Yani oradan cıbıl tepeye yazın telesiyejler çalışacak. Çıkacağız tepeden rayın üzerinden arabalarla aşağıya kadar kayarak ineceğiz. Gençlik Spor Müdürümüz de bu sene Genel Müdürlüğü ile görüştü. Üç tane müsabaka garantilendi. Bu kışın orada milli müsabakalar yapılacak. Şu anda depremzedeleri oraya kabul ediyoruz. Orada bir tamirat yaptık. Özel İdareden destek verdik. Götürdüğümüz hiçbir teklif orada olumsuz sonuçlanmıyor. Ayrıca çok yeni bir kar ezme makinesi Osman Yüze tesislerine geldi. Asfalt tesisimiz de bitti. Üretim denemesi yapıldı. Gelen yıl inşallah bolca asfalt yapma imkanına kavuşacağız. Özel İdareyi biz yeni dizayn ettik. Bizim Özel İdareden mühendis ve teknisyen elemanımız çok azdı. Sadece bu sene 10 tane eleman takviye yaptık. Bu yönden aksaklığımız giderildi. Önümüzdeki günlerde eleman yine gelecek. O da geldi mi bizim Özel İdaremizde eleman noksanlığı kalmıyor. Uzman elemanımız artık yetiyor. Yılmaz Bey bu yıl daha verimli çalışacak.”

BOŞALTILAN SGK BİNASI İNCELENECEK

“SGK o binayı boşaltırken dedim ki “Kadastro Müdürlüğünü hemen oraya taşıyalım” Çünkü burada sıkışık vaziyetteyiz. SGK Müdürü dedi ki, “Hayır efendim bu binayı da biz kullanmaya devam edeceğiz. Biz kimseye bırakmıyoruz o binayı.” Niye pencereler, camları kırılıyor. Niye bakmıyorlar? Bunu da soracağız. Bekçi tutsun bekletsin.”

46 TABYANIN 23’Ü AYAKTA

“Kanlı Tabyanın ödeneği çıktı. Orası restore edilecek. Bu yıl tek restore edilecek yer orasıdır. Kars tabya yönünden en zengin il diyoruz. 46 tane tabyası var diyoruz. Bugün hayatta 23 tabyamız var aslında. 23’ü zamanla tahrip olmuş, yıkılmış, gitmiş. Şu anda benim aldığım bilgi Hükümet Konağının altı bile tabyaymış eskiden. Dolayısıyla devlet olarak tabyaları çok koruduğumuzu söyleyemeyeceğim. 11 tane tabya askeriye tarafından halen kullanılıyor. Güzel de muhafaza ediliyor.”

MEÇHUL ASKER ANITI

“Orada bir tane baraka yapılmış. Belediye Başkanlığına bir yazı yazdık. Dedik ki, “Bu Meçhul Asker anıtının yanına yapılan plastik yapıyla bir de Çevre Müdürlüğünün dibine yaptığınız barakalar ruhsatsızdır. İmara aykırıdır. Dolayısıyla bunları yıkın. Sonucundan da bize bilgi verin.” Belediyenin bize verdiği cevap, “Onları kurula yazdık. Kuruldan gelecek cevaba göre işlem yapacağız.” Biz tekrar ikinci bir yazı yazdık. Dedim ki, “Bunlar imar kanununa bunlar aykırı bunları yık. Aksi halde de senin hakkında soruşturma başlatacağım.” Dedim. Şu anda cevap geldi mi bilemiyorum. Ama yıkmazsa mecburen ben suç duyurusunda bulunmak durumunda olacağım.”

OSMANLI EVLERİ’NE TALİPLİ ÇIKTI

“Osmanlı Evlerine bir talipli çıktı. Bir mimar dedi ki, Osmanlı Evlerini ben onarıp büro olarak kullanmak istiyorum. Mülkiyet durumunu inceledik. Onlar belediyenin. Ben Belediye Başkanı ile paylaştım. Dedim ki, “Başkanım burayı onarmak için ve kendisine tahsis edilmek üzere böyle bir mimar istiyor”. Dedi ki, “Gönderin bana gelsin.” Ben de Hakan Doğanay’ı (Kültür Müdürü) görevlendirdim. Dedim ki, bulacaksın. Belediye ile irtibata geçirteceksin. O işi çözeceksin. Bana da sonucunda bilgi vereceksin. Şu anda o yolunda yürüyen bir iş diyebilirim.”

TOPÇUOĞLU HAMAMINA TALİPLİ BEKLENİYOR

“Bizim Topçuoğlu Hamamı, hamam olarak çalıştırılmak mecburiyeti yok. Hamam şeklinde restore ederde restoran olarak çalıştırır, otel olarak çalıştırır. Ne olarak yaparsa yapsın. Yani birinin orayı restore edip çalıştırması lazım. Varsa tanıdığınız işadamı gönderin gelsin bizimle muhatap olsun. Özel İdare herhangi bir para da istemiyor. 30 yıllığına onlara tahsis edeceğim. Anıdaki sosyal tesislerde bitti. Çok da güzel oldu. Bir gün gidip orada yemek yiyelim. Oranın çok güzel parke taşlarıyla yolları oldu. Araba park yeri oldu. İçi çok düzgün oldu. Adam eşyalarını getirdi ve şu anda da müşteri bekliyor. Orada bir tane tarihi çeşme yapıldı. Orayı aynı köylü adam aldı. Çok da güzel masraf etti. Bizde Özel İdare olarak oranın yolunu yaptık. Yani oranın kırmızı parkeden yapılı yolu var. Hatta otobüs dönsün diye de virajlarını da geniş aldık. Orada kahvaltı verilecek. Hediyelik eşya satılacak. Orada her türlü hizmet verilecek.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.