Kars’ın içmesuyu sorunu kronikleşti
Kars il merkezine su sağlayan Bayburt Barajı’nın musluklara gün boyu su ulaştıramamasının yanı sara, akan suyun içilmez olması çilesi bir türlü son bulmuyor.
Tacettin DURMUŞ
Özelikle yaz aylarında suyun renginin dönüşmesi, kokusu ve bu nedenlerle içilemez olası nedeniyle birçok vatandaş günlük içme suyu ihtiyacını şehrin bazı noktalarındaki kaynaklardan temin ediyor. Çerme kaynağının da yetersiz olması nedeniyle içme suyu ihtiyacının karşılamak için türlü çareler arayan Kars halkı, son aylarda yaşanan enflasyon nedeniyle neredeyse elektrik ve su faturası tutarı kadar da bakkal ve marketlerden su alarak gittikçe fakirleşiyor. Zor şartlarda hayatını idame ettirmeye çalışan dar gelirli vatandaş 5 litre suya 2 - 3 ay önce 1.75 TL öderken, şimdilerde ise 3.50 kuruş ödüyor. İstanbul’da 12 litrelik damacana su 8 TL’ye satılırken dört bir yanı akan derelerle ve kaynaklarla çevrili Kars’ta ise 12 TL’ye satılıyor. Bu nedenle hem içilebilir hemde bedava su temin etmek isteyen vatandaş, gün boyu çeşmelerin başında su kuyruğuna giriyor. Arabası olanlar ise gece saatlerinde çeşmelerden veya köylerden evlerine içme suyu taşıyor.
Emeğini sudan çıkarmaya başladı
Kars’ta yıllardır ekmeğini el arabasıyla eşya taşıyarak kazanan Alaattin Bektaş, bazı vatandaşların gözdesi haline geldi. Bektaş, şehrin değişik noktalarında bulunan çeşmelerden bidonlarla su taşıyor. Vatandaşların çeşmelerden doldurdukları su bidonlarını evlerine kadar taşıyarak ekmeğini sudan da çıkartıyor. Ekmeğini el arabasıyla çıkartan Alaattin Bektaş, şehir merkezinde İtfaiye, Dereiçi, Paşaçayır Yolu, Değirmen, Tenzilat ve Yeni Mahalle diye bilinen yerlerdeki doğal kaynak çeşmelerden bazı evlere su taşıdığını da belirterek son aylarda yaşanan pahalılığın vatandaşın belini iyice büktüğünü söyledi.
Çeşmelerden vatandaşa bidonlarla su taşıdığını ve her defasında bir bidon da kendisi için evine götürdüğü belirten Bektaş: “Yıllardan beridir ekmeğimi el arabamla yük taşıyarak çıkartıyorum. Artık yıl boyu musluklardan akan suyun içilemez olması nedeniyle beni tanıyan Karslılar, çeşmelerden bana su taşıttırıyor. Ben de evime bidonla su taşıyorum. Vatandaş çeşmelerden evlerine taşıdıkları suları içme suyu olarak kullandıkları gibi yemeklerinde de kullanıyor. Kış aylarına diğer taşıma işlerim yavaşlıyor ama bu açığı artık su taşıyarak tamamlıyorum. Artık ekmeğimi sudan da kazamaya çalışıyorum” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.