1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Karslı balıkçılar sülük avında
Karslı balıkçılar sülük avında

Karslı balıkçılar sülük avında

Son yağan yağmur ve selle birlikte kirlenen Kars Çayı’nın getirdiği sülükler, yayın balıkçıların vazgeçemediği yem olarak kullanılıyor.

A+A-

Balıkçılar ava çıkmadan önce Kars Çayı etrafında sülük avına çıkıyorlar ve oltalarına bağladıkları sülüklerle yayın balığı avlıyorlar.

Kars Çayı’nın etrafı bugünlerde yayın balığı avına çıkmak isteyenlerle dolup taşıyor. Balıkçılar avı çıkmadan önce ellerine sopa ve pet şişesi alarak sülük aramaya başlıyorlar. Çayın kirli sularıyla gelen ve çamurlu toprak altında yaşayan sülükleri vatandaşlar ellerindeki sopalarla bir bir çıkarıyor ve pet şişelerine dolduruyorlar.

Sülüğü yaşadığı çamurlu toprağıyla birlikte çıkaran balıkçılar, daha sonra bu sülükleri oltalarına takarak yayın balığı avlamaya başlıyorlar. Şans her zaman da yaver gitmeyebiliyor. Bazen yayın balıkları oltaya takılmadan bölgeden geçerken bazen de oltaya takılan yayın balıkları büyük olduğundan çıkarılamıyor.

BALIK YEMİ SÜLÜK

Sülükler en az iki türdür. Yeşil sülükler şifa niyetine kullanılırlar. Çok iyi yem olsa da ziyan edilmemesi gerek. Balıkta kullanılan sülükler siyah sülüklerdir. Küçük derelerin dip toprağında bulunur. Kan emmeyen bu sülükler solucana göre çok daha dayanıklıdır. Küçük balıklar kolay kemiremezler. Cazibesine hiçbir balık dayanamaz. Kanca 3 veya 4 yerinden takılmalı aksi halde yem gidebilir. Muhafaza için de sülüğün toplandığı ortamdan biraz çamur konulmalı. Serin ortamda sabah akşam 3 damla su damlatıldığında 2 hafta canlı tutabiliyorlar.

YAYIN AVI ve YEMLERİ      

Yayın balığının iki türlü avı yapılmaktadır. Doğal yem kullanılarak yapılan av ve sunî yem kullanılarak yapılan av. Yayın balığı genelde gece yemlenen ve gece avını arayan bir balık olduğundan geceleri bulunduğu suların sığ bölgelerinde, nehirlerde ise ağaç diplerinde, sazlık önlerinde avını arar. Av zamanı gece geç saatler ve sabahın ilk saatleridir. Etçil bir balık olduğundan tercih ettiği yemler solucan, sülük, kerevit, kurbağa, canlık balık, karaciğer, dalak, işkembe, su fareleri ve hatta su kuşlarıyla beslenmektedir. Kısacası yayın balığı obur bir balıktır.

DOĞAL YEM AVCILIĞI

Bu yöntemle yapılan avcılıkta kullanılan yem solucan, sülük, kurbağa, canlı balık, su fareleridir. Kullanılacak olta türleri de dip oltası ve şamandıralı oltalardır. Yalnız kurbağa ve su fareleri su üstü avlarda kullanılırlar.

YAPAY YEM AVCILIĞI

Yapay yemler, doğal yemlere benzer şekillerde imal edilen, balığa, kurbağaya ve fareye benzer silikon yemlerdir. Ayrıca kullanılacak yapay yem balığın büyüklüğüne göre seçilmeli ve belli büyüklükte rapala kullanılmalıdır. Yayın derin sularda yaşadığı için kullanılacak yapay yem ve rapala, genellikle sinking (dalıcı) yemler tercih edilmelidir. Floating (yüzen) yemler ise kurbağa ve su faresi şeklinde olanlardır. Floating (yüzen) yemler genelde gece yemlenmeye çıkan balıklar için kullanılır. Çünkü yayın balığı gece yemini sığ sularda aramaktadır. Gece kullanılan yapay yemler kullanılmadan önce, balığın ilgisini çekmesi amacıyla yapay yeme koku verici sprey sıkılmalıdır. Böylece yapay yemin balığın ilgisini çekmesi sağlanır. Yayın hantal ve yavaş bir balık olduğu için mümkün olduğu kadarıyla yapay yem yavaş çekilmelidir. Bu türdeki avlanmalarda genelde kamış olta kullanılmalıdır. Kamış olta el oltalarına oranla kullanılması çok daha kolay ve rahattır.

Yayın balığının yapay yem ile avcılığının diğer bir metoduda kaşık ile atçek usulü avcılığıdır. Bu şekilde avcılıkta kullanılan kaşık oltalar 50-80 gr. ağırlığındaki kaşıklardır. Fakat kaşık olta iğnesine silikon kurt takılmalı, kaşık bir nevi mürekkep balığını andıracak şekilde olmalıdır. Bu şekilde çok daha iyi sonuç alınabilir.

SÜMÜKLÜBÖCEK VE KAN SÜLÜĞÜ:

Sümüklüböcek, bahçelerde gümüş rengi bir iz bırakarak gezen canlıdır. Bahçelik yerlerde bolca bulunur. Gece bir el lambası vasıtası ile de toplanabilir. Bir teneke kutuya veya kavanoza bir miktar toprak ile beraber, yeşil otlar konularak saklanabilir. Kavanoz veya kutunun hava alacak açıklıklarının bulunması gerekir. Sümüklüböcek iğneye canlı olarak uygulanır.

Kan sülüğünde ise, sülüğün avlanacak yayının bulunduğu suda doğal olarak olması gerekir. Kan sülüğü, sülüğün bulunduğu yerdeki su bir sopa yardımı ile bulandırılıp beklenerek, yüzen sülükler ufak bir akvaryum kepçesi veya elle tutulur. Kan sülüğü de canlı olarak kullanılır, geç öldüğü için makbul bir yemdir. Yayın avında avlanması hedeflenen balık çok iri olduğu için, sağlam bir kakıcı her zaman yanda bulundurmakta fayda vardır. Avlanan yayınların hemen içinin temizlenmesi etinin kalitesini arttırır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.