1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars'ta 24 Saat Su
Karsta 24 Saat Su

Kars'ta 24 Saat Su

Kars’ta 24 Saat Kesintisiz Su İçin Düğmeye Basıldı…

A+A-

Kars, Selim ilçesi yakınlarında bulunan ve 150 milyon TL’ye mal olan Bayburt Barajı’ndan şehir merkezine getirilen suyun Arıtma Tesisinden şehre verilmeye başlanması ilginç görüntülere sahne oldu. Kars’ta 12 yıllık gazetecilik yapan Kafkas Haber Ajansı (KHA) kurucusu Erzurumlu Bedir Altunok, sözünde durdu ve Kars’a verilen arıtılmış suyun altına girdi. Senelerdir ‘Çimirem çıhamirem’ diye dert yanan gazeteci Altunok sonunda temsili de olsa çimmiş oldu.

Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kars’ın kesintisiz içme suyunun verilmesi yönündeki talimatı ardından da geçtiğimiz günlerde inceleme ve temaslarla bulunmak için Kars’a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun 15 Temmuz sabahında Arıtma Tesisinden suyun verileceğini duyurması, DSİ Bölge Müdürü Hayati Çelenk’in, “15 Temmuz günü saat 11.59’da su verilmez ise Kars halkından özür dileyeceğim” demesi ve Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş’un da, “Halkımızı Ramazan ayından önce sağlıklı suya kavuşturacağız” sözleri tüm dikkatleri bugüne (15 Temmuz), saat 11.59’a çevirdi.

Sabah saatlerinde Devlet Su İşleri (DSİ) sosyal tesislerinde gazeteciler, belediye meclis üyeleriyle bir araya gelen Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, DSİ Bölge Müdürü Hayati Çelenk ve AK Parti Kars İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu saat 11.30’da Su Arıtma Tesislerine geçtiler.

Burada Bayburt Barajı’ndan gelen suyun hangi merhalelerden geçtiği, nasıl arıtıldığı gösterildikten sonra arıtılan suyun vanası açıldı. İlk olarak Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ve DSİ Bölge Müdürü Hayati Çelenk ardından AK Parti İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu ve daha sonra da gazeteciler ve muhtarlar ile Belediye Meclis üyeleri avuçlarıyla su içmeye başladılar. Suyun akıtılmasıyla birlikte Kars’ta 112 yıldır gazetecilik yapan gazeteci Bedir Altunok’a, “İlk akıtılan suyun altına gireceği” sözü hatırlatıldı. Bunun üzerine Gazeteci Altunok, sözünü tuttu ve Kars’a sağlıklı su verilmesi hatırına elbiseli şekilde suyun altına girdi. Gazeteci Altunok, Erzurum’da yayın yapan yerel bir televizyonda susuzluğu eleştiren “Çimirem çıhamirem” sözünü sıkça söylemiş ve geçtiğimiz ay Belediye Meclis Salonu’ndaki toplantıda DSİ Bölge Müdürü hayati Çelenk’e, “Siz suyu akıtın bende çimeceğim” demişti.

Bu ilginç görüntülerin ardından suyun akışını izlemek için alana gelen vatandaşlarda musluktan akan suyla çocuklarını ayaklarını yıkadılar ve kana kana su içtiler. Bunu gren Başkan Bozkuş, “Biz özümüzü tuttuk ve sağlıklı şekilde suyu şehrimize verdik” dedi. Başkan Bozkuş, “Bugün 15 Temmuz ve Kars için çok önemli bir gün. Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu’nun da ifade ettiği gibi Kars halkının yıllardan beri beklediği su özlemi sona erdi. Bilindiği gibi 2010 yılında başlanılan ve çevre düzenlemesi hariç diğer fiziki yapıları tamamlandı. Fonksiyonel bir şekilde bu gün iki havuzuyla birlikte Kars halkına su vermeğe başladık. Arıtma tesisinde bir taraftan testler yapılırken bir taraftan de tesisin tam anlamıyla çalışıp çalışmadığı deneniyor. Şu anda çok şükür depomuza kadar suyumuz geldi. Tahliye Vanasını açarak şehre suyumuzu verdik. DSİ Genel Müdürlüğümüzden gelen ilgili şube müdürleri ve Arıtma şube müdürü ekibi, DSİ Bölge Müdürlüğümüz, Yüklenici Firma ve belediyemiz halkımıza 24 saat akan, içilebilir, sağlık yönünde hiçbir sorun olmadan halkımıza suyu vermemiz gerekirdi. Bu nedenle de tesisimiz içerisine kimya laboraturı, arıtma, durultma gibi tam anlamıyla sağlıklı ve içilebilir suyu veriyoruz.” dedi.

Bozkuş ayrıca, “Belediyemiz görevlisi 2 kimyager arkadaşımız, bir makine mühendisimiz, bir çevre mühendisimiz, DSİ yetkililerimizle birlikte günlerdir testler yapıyorlar. Devletimiz çok şükür böyle bir tesisi yaparak halkımıza sundu. Halkımızda bunu hak ediyor ve bizlerden bekledikleri var. Bu güne kadar Kars halkı mevcut kaynaktan ve kuyulardan gelen ve hiçbir şekilde arıtmadan ve kimyasal bir laboratuardan geçmeden gelen suyu içmekteydi. Ancak belli noktalarda zaman zaman sağlık müdürlüğümüz suyu analiz ederdi. Ama bu tesisimizde her parametrede nerede bir sıkıntı olursa anında müdahale edilecek. Bu tesisi bize kazandıran Sayın Başbakanımıza, Bakanımıza, DSİ Bölge Müdürlüğümüze, Başbakanımız biz dosyalar koltuğumuzda kendisine gittiğimizde Bakanımıza bu konuda talimat vermişti. Sayın Bakanımızda canı gönülden ilgilendi. Kendisi de bildiğiniz gibi bizim eniştemizdir ve Benliahmet köyünden evlidir. Bölge Müdürcülüğümüz ve Genel Müdürlüğümüz ile aylardır hummalı bir şekilde çalıştık. Tabiî ki elimizde olmayan nedenlerle bazı aksaklıklarda oldu. Ama biz halkımıza ne söz verdiksek hepsini yerine getirdik ve getirmeye de devam edeceğiz. Şunu her kes net olarak bilsin ki yapılacak bir işin mutlaka bir projesi olacak. Şartnameye bağlı olarak tesis yapılacak. Bilimsel verilere göre de sonucunu almalıyız. Bu tesise biz sonbaharda da su verebilirdik. Ama birçok insanımız belik de hasta olacaktı. Mademki bu tesisler insanımız için yapılıyorsa her şeyden önde onların sağlığı daha da önemli ve her şeyin üzerinde gelir. Biz her türlü riski göğüsleriz ve üzerimize alırız. Ama yeter ki insanımız hastalanmasın.” diye konuştu.

24 SAAT SU VERİLEBİLİR HALE GETİRECEĞİZ

DSİ bölge Müdürü Hayati Çelenk de, şöyle konuştu:

“Bu tesisimizde şu anda tam kapasiteye ulaşmış değiliz. Biz suyu depoya kadar getirdik. Halkımı belli bir süre daha belki de bu susuzluğu tam olarak hissetmeyebilir. Gelen ilk suyu gördünüz. Yağmur yağdığında 24 saat otomasyonlu bir şekilde, arıtılmış bir şekilde, sağlıklı içme suyu standardına uygun bir şekilde olması gerekir. Onun içinde tabi biz burada bir çok testler yapıyoruz. Her an, her saat buradan numune alıyoruz. Yarın da bu numuneleri Ankara’ya göndereceğiz ve belli testler yapılacak. Yani bu arada belki arada kesiklik olabilir. Hedefimiz en kısa süre içinde tam kapasiteye ulaşmak. Yani halkımız 24 saati şu anda umutlanmasın. Bir teknokrat olarak söylüyorum; arada bir kesiklik olduğunda bizleri mazur görsünler. Yalnız tesisimiz bitmiş durumda. Bir an önce su verebilecek tesisleri bitirmek için ufak-tefek tesisleri arka plana aldık. Son dönemdeki yağmurlarda bizim çalışma süremizi kısalttı. Biz belli tesisleri yapıyoruz. Tam yüklemeyle değil. Yani filtre hızı gelen suyun süzülme hızını küçük tutuyoruz. Peyderpey şebekeye su vererek, bu kapasiteyi artırarak en kısa süre içinde tamamen 24 saat verilebilir hale getireceğiz. Bununla ilgili de artık tarih vermek istemiyorum. Çünkü tarih verdiğimiz zaman o sözün arkasında durmamız gerek. Ama en kısa zaman diyeyim. Halkımızı en kısa süre içinde tamamen susuzluktan kurtarmış olacağız. Şu anda tesislerimiz bitti. Bu mevcut arıtma sistemi içindeki otomasyonun tamamen suya bağlı olarak ayarlanıyor. Örneğin en son yağmurdaki çamur miktarının artması bizi bu gece uykusuz bıraktı. Bir motoru motorcu reklefiyeden geçirdiği zaman benzini vermeden gaz ayarını yapamaz onun gibi düşünün. Bir çok olay burada suyu verdikçe ayarlamaları yapılıyor. Onun için şu anda yavaş yavaş kapasiteyi artırarak suyu veriyoruz. Şu anda her iki şebekeden de su akacak.”

HALK OZANLARININ SU ATIŞMASI

Açılışın yapıldığı ve vananın açılarak şehre su verilmesi, konuyla ilgili yapılan açıklamalar, gazetecilerin sorularının cevaplandırılmasının ardından davul-zurna eşliğinde halaylar çekildi. Son alarak da halk ozanları suya ilgili değişler seslendirdiler ve atışmalar yaptılar. Halk ozanlarının atışmalarında, Erzurumlu gazeteci Bedir Altunok’un da sözünü tutarak suyun altına girmesini “Sonunda Dadaşı da çimdirdik” sözleriyle süslemeli şekilde dillendirdiler.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.