1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta Ani Vakfı kuruldu
Kars’ta Ani Vakfı kuruldu

Kars’ta Ani Vakfı kuruldu

Ani Vakfı Başkanı Ali Gürbüz Sadıkoğlu, düzenlediği basın toplantısında vakfın faaliyet alanlarını gazeteciler aracılığıyla, Kars kamuoyunun bilgisine sundu.

A+A-

Volkan KARABAĞ

Ani Ören Yeri’nin 2016 yılında Dünya Kültür Miras Listesi’ne dahil edildiğini hatırlatan Başkan Sadıkoğlu, Ani’nin artık Kars’ta bir vakfı olduğunu söyledi.

Kahve Evi’nde gazetecilerle bir araya gelen Ani Vakfı Başkanı Ali Gürbüz Sadıkoğlu, uzun yıllar süren çalışmalar sonucunda Ani Vakfı’nı Kars’ta kurduklarını açıkladı.

Başkan Sadıkoğlu gazetecilere yaptığı açıklamada, “Ani Vakfı, Ani Antik Kenti’ni, içinde bulunduğu çevre ve ilgili tüm insanlarıyla birlikte, yüzyıllar boyunca doğanın insanı, insanın doğayı şekillendirdiği bir “kültürel ve doğal peyzaj” olarak ele alır. Yalnızca Ani’yi değil Horomos Manastırı da dahil olmak üzere bölgedeki bütün eserlere sahip çıkacaktır.” Dedi.

Ani Vakfı’nın temel amacının Ani Antik Kenti’nin her şeyden önce korunmasını sağlayarak, çarpık restorasyonların, kaçak kazıların ve tahrifatın önüne geçmek olduğunu da belirten Ani Vakfı Başkanı Ali Gürbüz Sadıkoğlu, “Türkiye’de ve dünyada daha güçlü bir sesle Ani’nin tanıtılmasını sağlayarak; dünyada hak ettiği konuma ulaşması amacındadır. Ani Antik Kenti’nde arkeolojik araştırmaların desteklenmesi, arkeolojik değerlerinin ortaya çıkarılması, bunların uzun vadede sürdürülebilir politikalarla korunması, geniş ölçüde tanıtılması, yörenin kalkınmasına katkı sağlayacak şekilde projelerin yapılması, antik kentin ve yörenin kültürel ve doğal değerlerinin maruz kalabileceği risklerin belirlenmesi ve koruyucu önlemlerin alınması da önemli kuruluş amacıdır.” Diye konuştu.

ANİ VAKFI HANGİ ALANLARDA FAALİYET GÖSTERECEK!

Sadıkoğlu, Ani Vakfı’nın faaliyet alanlarının ise şu şekilde olduğunu açıkladı:

“-Çalışma grupları oluşturarak, Ani Antik Kenti’nin dünya çapında tanıtılması için projeler ve etkinlikler düzenler. Bunlarla ilgili yayınlar, ulusal ve uluslararası toplantılar yapar, destek sağlar, antik kentin güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunur, kaçak kazılarla mücadele ederek, kültürel mirasın korunmasına katkı sağlayacak.

-Ani Vakfı, bilimsel yüzey araştırmalarını ve kazı projelerini destekleyecek. 

-Bilimsel araştırma sonuçlarını anlaşılabilir, kıyaslanabilir, özdeşleştirilebilir ve eğlenceli biçimlerde halka ve özellikle gençlere ve çocuklara ulaştırılmasına ilişkin projeler hazırlar, uygulanmalarına destek verir, kentin ve yörenin binlerce yıllık doğal ve kültürel değerlerinin yerel halk tarafından tanınması ve sürdürülebilmesi için toplumsal görüş oluşturulmasına çaba gösterir, yayım yapar, konferans, seminer ve atölye çalışmaları düzenleyecek.

-Antik kentin ve yörenin kendine has özelliklerini gözeten, bunları koruyan ve bunlara uygun yerel kalkınmaya katkı sağlayacak kültür/arkeolojik turizm kullanımlarının ve hedeflerinin bilimsel metotlarla belirlenmesi, projelerine ve uygulanmalarına katkıda bulunacak.

-Antik kentin ve yörenin kültürel ve doğal değerlerinin değişik etkenlerle tahrip olma risklerinin bilimsel yöntemlerle belirlenme ve bu risklerin giderilmesi için ilgili kamu ve özel kuruluşlarla ortak çalışmalar yapacak.

-Amacına ilişkin konularda araştırma fonları kurar, projeler oluşturur, bu projeleri uygular ve destekler, burslar verecek.”

karsta-ani-vakfi-kuruldu-001.jpgkarsta-ani-vakfi-kuruldu.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.