Kars’ta ‘ÇKS’ kayırları devam ediyor
Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2022 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemi kayıtlarının devam ettiğini duyurdu.
Yapılan açıklamada; 2022 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularının 01 Eylül 2021 tarihi itibari ile başlamış olduğu ve 30 Haziran 2022 tarihine kadar devam edeceği bildirildi.
Ayrıca üreticilerin bitkisel üretim desteklerinden yararlanabilmeleri ve herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için son başvuru tarihi olan 30 Haziran 2022 tarihine kadar ÇKS başvurularını yapmaları gerektiği hatırlatıldı.
Öte yandan Kars’ta 2002 yılında Kars’ta Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçi sayısı 35 bin 528’iken, 2020’de bu rakam 28 bine düştü. Son 18 yılda Kars’ta yaklaşık 7 bin 500 çiftçinin sistemden çıkmış olmasına karşın, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere her yıl olduğu gibi bu yıl için de ödenecek tarımsal destekler devam ediyor.
Destekler kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığınca 2021 yılında yapılacak tarımsal desteklemeler ve 2022 yılında uygulanacak gübre ve sertifikalı tohum kullanım desteklerine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Karara göre ÇKS'ye dahil çiftçilere Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında, dekar başına buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 22 lirası mazot ve 20 lirası gübre olmak üzere toplam 42 lira ödeniyor. Yem bitkileri için 19 lirası mazot ve 8 lirası gübre olmak üzere 27 lira, yaş çay, fındık için 18 lirası mazot ve 8 lirası gübre olmak üzere 26 lira, zeytin ve diğer ürünler için 17 lirası mazot ve 8 lirası gübre olmak üzere 25 lira destek verilecek. Nadas için de dekar başına 8 liralık mazot desteği sağlanacak. Toprak analizi desteği olarak asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde, her 50 dekar araziye kadar analiz başına yetkili toprak analiz laboratuarlarına 40 lira destek olunacak. Organik tarım için kategorilerine göre dekar başına 10 ila 100 lira destek ödemesi yapılacak.”
Kars Tarım ve Orman il Müdürü İbrahim Altıntaş’ın Ekim 2021 tarihinde yaptığı açıklamada; Kars’ta nüfusunun yüzde 70’e yakını tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlıyor. İl genelinde toplamında yaklaşık 620 bin adet büyükbaş hayvan, 550 bin ile 600 bin arası küçükbaş hayvan varlığına sahiptir. Büyükbaş hayvan varlığına göre 5’inci, Küçükbaş hayvan varlığına göre ise 38’inci sıradadır. Küçükbaş hayvan grubu içerisinde yer alan koyun ise 486 bin 989 adet olup Türkiye de İlimiz 33. Sırada yer almaktadır. Küçükbaş hayvancılık milletimizin bilinen tarihi ile yaşıt bir geleneğe sahiptir. Sadece bir üretim sektörü değil tarihsel süreçte kültürümüzün bir parçası haline gelmiştir. Tarihte özellikle göçebe toplumlarda gıda, giyecek, yakıt sağlama gibi temel fonksiyonları üstlenen bu sektör, ulusumuzun Anadolu bozkırında tutunmasında hayati bir rol oynamıştır. Uzun yıllardan beri eti, sütü, yapağı ve derisi ile insanların en önemli ihtiyaçlarını karşılayan koyunlar, meraya dayalı bir hayvancılık kolu olduğu için Kars bölgemiz adına önemli bir geçim kaynağı oluşturmaktadır.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.