Kars'ta Dünya Gümrük Günü Kutlaması
Dünya Gümrük Günü Kars’ta çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor.
Kars İl Gümrük Müdürlüğü tarafından Devlet Su İşleri Toplantı salonunda “Dünya Gümrük Günü” nedeniyle kutlama programı düzenlendi.
Kars İl Gümrük Müdürü Muzaffer Özkan, düzenlenen programda Dünya Gümrük Günü dolayısıyla şu bilgileri verdi :
Ülkemizin de kurucu üyesi olduğu Dünya Gümrük Örgütünün halen 180 üyesi bulunmakta olup bu örgütün temelini ise Gümrük İşbirliği Konseyi Sözleşmesi oluşturmaktadır. Söz konusu sözleşme; Türkiye’nin de aralarında bulunduğu kurucu üyeler tarafından 1950 yılında imzalanmış ve 1952 yılında yürürlüğe girmiştir. Anılan Konsey, ilk toplantısını 26 Ocak 1953 tarihinde 17 ülkenin katılımıyla Brüksel’de gerçekleştirmiştir.
Bu çerçevede örgütün ilk toplantısını yaptığı 26 Ocak günü, üye ülkelerde ve Dünya Gümrük Örgütü merkezinde “Dünya Gümrük Günü” olarak belirlenmiştir. Dünya Gümrük Örgütüne (DGÖ) üye ülkelerce, her yıl bir tema belirlenmekte olup bu yıl için de “Veri Kültürünü Benimseyerek ve Veri Ekosistemi Oluşturarak Gümrükte Dijital Dönüşümün Arttırılması” tema olarak belirlenmiştir.
Bakanlığımız, yenilikçi yaklaşım ve uygulamalarla ülkemizi; gümrük hizmetlerinin ve ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı, dünyanın sayılı ticaret merkezlerinden biri haline getirmek için azami gayret ve çaba göstermektedir. Bu çerçevede gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi, işlem sürelerinin kısaltılması, ticaretin kolaylaştırılması, maliyetlerin düşürülmesi, ihracatın artırılması, risk analizine dayalı denetim faaliyetlerinin yürütülmesi, elektronik belge ve beyanname, yerinde gümrükleme, izinli gönderici, ortak transit, tek pencere, tek durak gibi mevzuat uygulamaları ile özellikle ihracatçılarımızın uluslararası alanda rekabet edebilirliğinin artmasına ve ülke ekonomisinin büyümesine önemli katkılar sağlamaktadır.
Ticaret Bakanlığı olarak gümrük hizmetlerinin tamamında elektronik sistemleri esas alan, ticareti kolaylaştıran ve daha güvenli hale getiren uygulamalara ağırlık verilmiş, kısa adı BİLGE olan Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri Programı ile Gümrük Beyannamelerinde tescil ve onay işlemleri birleştirilmiş, ihracat işlemlerinde E-Fatura uygulaması başlatılmış, kaçak eşya ve araçlar ile tasfiyelik hale gelen eşya ve araçlar; e-ihale yöntemiyle Türkiye’nin her yerinden on-line olarak şeffaf bir şekilde satışı mümkün hale getirilmiş, hızlı kargo taşımacılığı karayoluna da açılmış, uluslararası ticari taşımalara kolaylık getirilmiş, TIR Ön Beyan ve Karayolunda Transit Rejiminde Ön Beyan uygulamalarıyla etkin risk analizine ve gümrük işlemlerine hız kazandırılmıştır.
Gümrük idareleri; vergi toplama ve kaçakçılıkla mücadele gibi bilinen klasik işlevlerinin yanı sıra, ülke güvenliği, insan sağlığı, bitki, hayvan ve çevrenin korunması gibi görevleri de ifa etmekte olup bugün için artık rekabetçilik ve ekonomik büyüme alanındaki katkıları da giderek önem kazanmaktadır.
Kars Gümrük Müdürlüğü; henüz faaliyete geçmemiş olan ve Türk Cumhuriyetlerine çıkış kapısı konumunda bulunan Demir İpekyolu Gümrük Müdürlüğünce yapılması gereken giriş/çıkış işlemlerinin yanı sıra bölgeden yapılan ihracat, ithalat ve yolcu işlemlerini de yapmaktadır. Bu meyanda Avrupa ile Asya kıtalarının geçiş güzergahında bulunan ve stratejik öneme sahip Bakü-Tiflis-Kars Demiryoluyla sevk edilen eşyaların gümrük işlemleri Müdürlüğümüzce ikmal edilmektedir.
TCDD tarafından birinci etap inşaatı tamamlanmış olan ve Müdürlüğümüzün faaliyet alanı içerisinde bulunan Kars Lojistik Merkezinin faaliyete geçmesi üzerine gümrük işlemleri bu merkezde yapılmaya başlanmış olup buradaki alt yapı ve donanım eksikliğinin tamamlanması halinde Kars ili ve çevresindeki ticaretin artacağı, böylece yeni istihdam alanlarının da oluşacağı değerlendirilmektedir.
Ayrıca Karabağ’ın özgürleştirilerek tekrar Azerbaycan’ın denetimine geçmesi üzerine Nahçivan’dan Zengilan’a uzanan Zengezur koridorunun karayolu ve demiryolu ulaşımına açılması halinde Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri arasındaki ulaşımının kesintisiz olarak yapılacak hale gelmesi ve Ermenistan ile olan ilişkilerimizin de düzelme eğilimine girmiş olması nedeniyle bu ülkeyle olan kara ve demiryolu sınır kapılarımızın da açılması için çalışmaların başlamış olması, hem Ermenistan’ın hem de Türk Dünyasının sosyal ve ekonomik olarak gelişmesine katkı sağlayacaktır. Zira Osmanlı İmparatorluğu döneminde Millet-i Sadıka olarak adlandırılan Ermeniler, 19.yüzyılın sonundan itibaren hem Rusya hem de Avrupa ve ABD tarafından Türklere karşı kullanılmışlardır. Ermenistan ile ilişkilerin düzelmesi halinde; ticaret hacmimizde önemli artışlar olacağı gibi siyasi olarak da bahse konu ülkelerin Türklere karşı kullandığı Ermeni kozu etkisiz hale getirilmiş olacaktır.
Böylece başta Kars ve Iğdır olmak üzere Ağrı, Erzurum ve Ardahan gibi illerin ticaretinde de önemli gelişmeler yaşanacaktır. Bu nedenle Kars Lojistik merkezinin eksikliklerinin bir an evvel giderilerek sadece demiryoluyla değil karayoluyla yapılacak ihracat, ithalat. transit ve depolama işlemleri için de gerekli düzenlemelerin yapılması büyük önem arz etmektedir.
Öte yandan Rus vagonlarının, Gürcistan tarafında yapılan ve ciddi zaman kaybına sebep olan boji değişim işlemleri yapılmadan Türkiye’ye gelmesi için Gürcistan sınırları içerisinde bulunan Ahilkelek’ten Kars Lojistik Merkezine kadar Rus demiryolu sistemine uygun ilave bir demiryolu hattının çekilerek aktarma, boşaltma ve yükleme işlemlerinin bu merkezde yapılması halinde bölge ticaretinde ciddi bir canlanmanın olacağı düşünülmektedir.
Ayrıca önümüzdeki yıllarda Asya ülkeleriyle olan ticaretin ciddi artışlar göstereceği dikkate alınarak Nahcivan’a yeni yapılacak demiryolu ray sisteminin, bizim ray sistemine uygun olarak Kars-Iğdır-Nahcivan demiryolunun yapılması Türk Dünyası için ayrı bir önem arz etmektedir. Zira bu hat, mevcut BTK hattına rakip olmayacağı gibi maliyetin düşürülmesi, kaynak ve zaman tasarrufu açısından da avantaj sağlayacaktır.
Önümüzdeki 5 yıl içerisinde; insanların seyahatlerini kısıtlayan vize engeli ile eşyanın serbest dolaşımını kısıtlayan gümrük vergileri ve formalitelerini kaldırıp gümrük birliğini kurarak T.C. Kimlik kartıyla Çin Setti’ne kadar gidip ucuz hammadde ve ara malını bölgemize getirerek buralarda kurulacak serbest bölgelerde işleyip katma değeri yüksek ürünler imal ederek dünyaya satmak mümkün hale gelecektir.
Dünya Gümrük Günü Kutlamaları vesilesiyle, başta gümrük işlemlerinin yürütülmesine etkin bir şekilde gerçekleştirilmesinde görev yapan gümrük personeli olmak üzere, bu işlemlere katkı veren tüm kamu kurum ve kuruluşları ile tüm paydaşlarımızın Dünya Gümrük Gününü tebrik eder, çalışmalarında kolaylıklar ve başarılar dileriz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.