1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta fener alaylı 23 Nisan coşkusu!
Kars’ta fener alaylı 23 Nisan coşkusu!

Kars’ta fener alaylı 23 Nisan coşkusu!

CHP Kars İl Örgütü, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 102’inci yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla fener alayı düzenledi.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

CHP İl Başkanı Taner Toraman, Gençlik Kolları Başkanı Nevruz Yantemur, il ve ilçe örgütleri ile genç CHP’lilerin katıldığı fener alayında şölen coşkusu yaşandı.

Ellerinde Türk Bayrağı, Atatürk posterleri ve meşaleler taşıyan CHP’ler, Kazım Paşa Caddesi ve Atatürk Caddesinin bir kısmını yürüyerek geçerek Bedesten Meydanında bir araya geldi. Burada bulunan ‘Kars’ yazısı önünde 23 Nisan coşkusu yaşadı. Caddeler boyunca 10’uncıl Marşı, İzmir Marşı ve Gün Doğdu marşlarını okuyan gençler, meşaleler yakarak dilek fenerleri uçurdu ve halaylar çekti.

Yürüyüş sonrası CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman ve CHP Gençlik Kolları Başkanı Nevruz Yantemur basın açıklaması yaptı.

CHP İl Başkanı Taner Toraman yaptığı açıklamada, 23 Nisan 1920 tarihinin; milletimizin tutsaklık zincirlerini kırarak tarih sahnesine çıktığı ve egemenliği kendi eline aldığı gün olduğunu hatırlattı.

Çocuklarımıza bırakacağımız en değerli mirasın, özgür ve adil bir Türkiye olduğuna da dikkat çeken Toraman, Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu bilinçle çalışacak, halkımızın verdiği sonsuz güçle hepimizin özlediği huzur ve barış içerisindeki Türkiye'yi kuracağını söyledi.

Başkan Toraman açıklamasında ayrıca şu ifadeleri kullandı: “Esaret ve işgal zincirlerini kıran, insanlarımızı özgürlüğe kavuşturan, milletin kanıyla canıyla elde ettiği egemenliğin simgesi olan Meclisimizin kuruluş günü çocuklara ve yeni nesillere armağan edilmiştir.  Bu armağan Türkiye Büyük Millet Meclisinin ülkemize karşı bitmeyen sorumluluğunun simgesidir. Bu ülkede bütün vatandaşlarımızın hak ve sorumluluklarını korumak, demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin geliştirmek ve vatanımızın çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkmasını sağlamak öncelikle milletin vekillerinden oluşan TBMM’nin görevidir.

Atatürk'ün ifadesiyle "Şimdiye kadar milletimizin başına gelen bütün felaketler kendi talih ve geleceğini başka birinin eline terk etmesinden kaynaklanmıştır. "Tarihte hakkını,  hukukunu iradesini tek bir adama bırakan hiç bir millet huzur ve refaha ulaşamamıştır. Milletimiz bu hatayı asla yapmayacak, kendi hakkına kararlılıkla sahip çıkacaktır. Demokrasinin gelişmesi, adaletin sağlanması, hukuk devletinin güçlenmesi ülkemizde barışın ve kalkınmanın teminatıdır. Bu yolda yürüyecek ve Haziran güneşi gibi sımsıcak bir zafere hep birlikte ulaşacağız.

 Mustafa Kemal Atatürk: "Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir." Diyor..

Şüphesiz ki bir milletin temel taşı çocuklardır. Çocuklara gereken önemin verilmesi hem kendileri hem de ülke ve dünya geleceği için oldukça önemlidir. Bu durumun farkında olan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ise 23 Nisan'ı, çocuklara bayram olarak hediye etmiştir

 23 Nisan 1924 tarihinde ise Mustafa Kemal Atatürk bu önemli günün bayram olarak kutlanmasını istemiştir. 23 Nisan 1929 tarihinde ise bu günü çocuklara armağan etmiştir. 23 Nisan 1929 tarihi, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. Günün resmî kabulü ise 27 Mayıs 1935 tarihinde çıkarılan ‘’Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’’ ile gerçekleşmiştir. Bu bayramın uluslararası boyuta taşınması, 1979 yılını bulmuştur. UNESCO'nun 1979 yılını ''Çocuk Yılı’’ ilan etmesi, 23 Nisan'ın tüm dünya çocuklarıyla kutlanmasına vesile olmuştur. İlk olarak 6 ülkenin katılımı ile milli bayram olarak kutlanmıştır. Artık her yıl kırkın üzerinde ülkeden çocuklar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına katılmaktadır. 23 Nisan gününün önemi oldukça büyüktür. Çünkü dünyada, çocuklara bayram olarak hediye eden ilk ve tek ülke Türkiye'dir. Bunun en büyük nedeni ise Ulu Önder Atatürk'ün, çocukların milletin geleceği olmasını düşünmesidir. 23 Nisan'ı onlara armağan etmesi ise onlara duyduğu sarsılmaz güveni ve sevgiyi sembolize etmektedir. Bu yüzden yeni nesillerin 23 Nisan'ın önemini bilmesi, cumhuriyet bekçilerinin bilinçli bir şekilde yetişmesi için önemli bir vesiledir. Bu önemli gün; aynı zamanda tüm dünya çocuklarının sevgi, kardeşlik ve dostluk bağlarının güçlenmesi içindir. Çocuklarımıza bırakacağımız en değerli miras, özgür ve adil bir Türkiye'dir. Cumhuriyet Halk Partisi bu bilinçle çalışacak, halkımızın verdiği sonsuz güçle hepimizin özlediği huzur ve barış içerisindeki Türkiye'yi kuracaktır.”dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.