
Kars'ta Gelir Gider Uçurumu
Kars'ta 2011 yılı verilerine göre, İl genelinde 2011 yılı içerisinde 203 Milyon 285 Bin 202 TL gelir elde edildi. Kars Defterdarlığı tarafından tahakkuk ettirilen verginin 131 Milyon 077 Bin 975 Lirası tahsil edilirken vergide tahsilat oranı ise yüzde 65…
Tacettin Durmuş
Vergi Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında Kars Defterdarı Osman Şimşek, Vali Ahmet Kara’yı makamında ziyaret etti.
Ziyaret sırasında defterdarlık personeli tarafından Vali Kara’ya çiçek verilmesinin ardından Maliye kokartı bir defterdarlık personeli tarafından Vali Kara’nın yakasına takıldı. Ziyaret sırasında ayrıca Defterdar Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gönderilen plaketi Kara’ya takdim etti. Şimşek daha sonra da Vali Kara’ya hafta boyunca yapılacak etkinlikler hakkında bilgi verdi.
Şimşek gazetecilerin isteği üzerine ise 2011 yılı vergi rakamlarını açıkladı.
TOPLANAN VERGİDE GELİR VE GİDER ARASINDA UÇURUM VAR
Kars’ta 2011 yılı verilerine göre, İl genelinde 2011 yılı içerisinde 203 Milyon 285 Bin 202 TL gelir elde edildi. Kars Defterdarlığı tarafından tahakkuk ettirilen verginin 131 Milyon 077 Bin 975 Lirası tahsil edilirken vergide tahsilat oranı ise yüzde 65 olarak bildirildi. Buna göre Kars’ta vergi geliri ile gider arasıda uçurum olduğu anlaşıldı.
Şimşek, bu oranın düşük olmasını ise kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte özellikle belediyelerin 611 sayılı kanunla yeniden yapılandırılmış vergi alacakların çok fazla olmasına bağladı.
Şimşek, Kars’ta il genelinde 2011 yılı içerisinde 558 Milyon 217 Bin 040 Lira gider yapılmasına karşın toplanan vergilerin yüzde 24’ünü karşıladığı ve bu sonuca göre devletin Kars’a yüzde 76 oranında ilave ek gelir aktardığını belirtti.
Şimşek açıklamasında, “2011 yılı 31 Aralık tarihi itibariyle Kars il genelinde 203 Milyon 285 Bin 202 TL gelir tahakkuk edilmiştir. 131 Milyon 077 Bin 975 Lirası tahsil edilmiş ve buna tahsilat oranımız Yüzde 65’e tekabül etmektedir. Bu oran her ne kadar düşük görülse de bunun nedeni kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte özellik belediyelerin 611 sayılı kanununla yeniden yapılandırılmış alacaklar olduğu için bu oranı etkilemektedir. Bütçe gideri olarak ta 558 Milyon 217 Bin 040 Lira gider yapılmıştır. Bu sonuçlara göre gelirimiz giderimizin yüzde 24’ünü karşılamaktadır. Bu sonuca göre devletimiz Kars’a yüzde 76 oranına daha ek gelir aktarmaktadır. “dedi.
TÜRKİYE’DE 70 İL KARS İLE AYNI DURUMDA
Türkiye’de 70’e yakın ilin Kars ile aynı seviyede olduğuna dikkat çeken Şimşek, “2001 yılı verilerine göre Kars’ta toplanan vergilerin ancak yüzde 24’ü hizmet olarak geri dönüyor. Devlet bu nedenle yıl içerisinde yüzde 76 oranında ek kaynak Kars’a aktarmış oldu. Türkiye’ de 70 ilde de aynı durum yaşanmaktadır. Türkiye’de toplanan vergilerin yüzde 43’ünü İstanbul karşılıyor. Yüzde 16’sını ise sanayi bölgesi olan Kocaeli, yüzde 10’u Ankara olmak üzere yani genel anlamda toplanan verginin yüzde 85’ini 7 - 8 il karşılıyor. “diye konuştu.
KARS, ÖDEDİĞİ VERGİDEN ÇOK DAHA FAZLA HİZMET ALIYOR
Vali Ahmet Kara ise bu verilerin genel bir bilgi olduğunu belirterek bu durumun sadece Kars için değil bütün Doğu Anadolu bölgesi illeri için de aynı olduğunu savundu.
Doğu Anadolu Bölgesi illerinin Kars gibi ödediği vergiden çok daha fazla hizmet aldığını söylen Kara, “Bunu da her kes çok iyi biliyor. Doğu Anadolu bölgesi ülkemizin geri kalmış bölgesidir. Dolayısıyla ekonomik açıdan geri kalmış illerden vergi almakta bir o kadar zordur. Denildiği gibi ‘Devlet İstanbul’dadır ama yazıhaneleri Ankara’dadır.’ Şirketlerin genel merkezleri İstanbul’da olur. Bu nedenle de İstanbul’un fazla vergi ödediği ortadadır. Yani kısaca Kars’ta toplanan vergi ile İstanbul’da toplanan vergi eşit şekilde bölgesel farklılıklar gözetilmeden harcanmaktadır. Yani sadece Kars’ta toplanan vergilerle Bakü - Tiflis - Kars Demir Yolu Projesi hayata geçirilebilir miydi? Vergi zaten tarafsız ve adil olmalıdır. Buna da ‘Adem - i Tahsis İlkesi’ adı verilmektedir.
MİGROS, BİM VE METRO GİBİ BÜYÜK MARKETLERİN KARS’A BİR FAYDASI YOK!
Kars’ta ki MİGROS, BİM ve METRO gibi büyük marketlerin vergi dairelerinin Kars Vergi Dairesi’ne bağlı olmadığını ve bu nedenle Kars’a bir faydası da olmadığını savunan bir gazeteciye ise Kara şu cevabı verdi. “İşadamı bir yatırım yaparken o yatırımı yapmadan önce ‘Kuruluş yeri Faktörleri’ diye bilinen kurala göre yatırım yapar. Yani yatırımcı da bu faktörlerin hesabını yaparak şirketini nerde kuracağına karar verir. Bu faktörler ise fabrikanın ham madde kaynaklarına yakın olması, iklim şartları, ulaşım imkanları ve pazarlama imkanlarıdır. Yani neresi bu açılardan uygun ise yatırımını o bölgeye yapıyor. Tabi ki gönlümüz ister ki Kars’ta da bu imkanlar oluşsun. O zaman hem devlet hem de özel teşebbüsler gelir. Gönlümüz Kars’a dönüş olsun istiyor. İklim şartları gördüğünüz gibi 29 Ekim’de kar yağan ve Nisan sonunda ise kalkan Kars, yatırımcıyı her açıdan düşündürüyor. İklim nedeniyle yatırımcı enerjiye daha fazla ihtiyaç duyuyor ve bu da doğrudan maliyete yansıyor.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.