1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta markalaşma toplantısı
Kars’ta markalaşma toplantısı

Kars’ta markalaşma toplantısı

Kars’ta marka ve patent üzerine bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

A+A-

Marka ve Patent Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. Açılım Marka Patent firması, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2008 yılında marka kent ilan ettiği 15 kentten biri olan Kars’ta marka ve patent üzerine bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Kars Valiliği’nin direktifleri, Kars Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün organizesiyle Büyük Kale Otel’de yapılan toplantıya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yılmaz Karadağ, STK’lar, peynir ve bal üreticileri ile işadamları katıldı.

MARKA OLAN, PATENTLENEN, TESCİLLENEN KARS ÇOBAN KÖPEĞİ DIŞINDA ÜRÜN YOK

Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, başkanlık ettiği toplantıda yaptığı konuşmada bir ürünün marka olabilmesi için profesyonel yöntem izlemesi gerektiğini söyledi. Kars olarak bunun çok gerisinde olduklarının altını çizen Doğanay, “Kendimizi marka kent ilan etmişiz ama marka olan ve patentlenen, tescillenen Kars Çoban köpeği dışında ürünümüz yok. Ki kars çoban köpeği de tescilliymiş yani patentli değil. Hakikaten hem marka olabilmek yolunda hem de bu değerlerimizi ve potansiyelimizi ön plana çıkarmak açısından siz değerli mudilerimize yani üretenlerimize çok büyük iş düşüyor. Bu yüzden özellikle seçilerek buraya geldiniz. Kaşarcılardan, arıcılardan, otelcilerden, değerli işadamlarından, kuyumcu arkadaşlarımızdan, değerli bürokratlarımız burada Sanayi Ticaret İl müdürümüz, KOSGEB müdürümüz burada yani seçilerek bu konunun muhatapları olarak bu toplantıya geldiniz. Öz bir toplantı olacak, bir bilgilendirme toplantısı olacak arkadaşlarımız bizi kırmadılar ve Ankara’dan çıkıp geldiler. Hakikaten Kars’a yakışır marka kent toplantısı adı altında herkes kafasına takılan şeyi samimiyetle sormak açısından burada toplandı. Konular bugün geniş bir şekilde konuşulacak. Bizim en değerli hazinemiz Sarıkamış’taki Obsidyen taşı ancak bunun da şuan da tescili yada patenti yok. Yani Sarıkamış Obsidyen taşı da biri tarafından patentlenebilir. 1 milyon gibi cüzi bir miktarda patentler ve yarın Sarıkamış’ta bulunan obsidyen yarı maden değerinde ve patladığında biz her ürettiğimiz obsidyen taşından ona bir miktar para ödemek zorunda kalırız.” dedi.

MARKA KENTİN MARKASI YOK

Kars’ın patentli ürününün olmadığına da dikkat çeken Doğanay, “Bakın Kars kaşarı patentsiz, aynı şekilde balımız patentsiz, mimarimiz patentsiz ve en önemlisi iş yerlerimizin tabelası patentsiz. Kars’ta marka yok ve bu çok önemli. Marka kent olarak ilan ettik ya, kendimizi Kültür Turizm Bakanlığının bildiği 15 marka kentten biriyiz dedik ya, biz marka olabilmemiz için ürünlerimizin marka olması lazım ve ön plana çıkması lazım. Bu toplantı inşallah güzel şeylere vesile olur. İnşallah bundan sonra Kars’ın markaları ön plana çıkacak işadamları sayesinde bizde bunları ön plana çıkarttık diye gurur duyacağız. Sayın Valimizin talimatı ile başladı, genel sekreterimiz de burada. Sarıkamış obsidyen taşını en kısa zamanda patentliyeceğiz, tescilleyeceğiz ve coğrafik işaretini kuracağız en kısa zamanda ve Kars’a özgü bir şey olacak kimse onun üzerinden rant sağlayamayacak. Bizler kendi değerlerimize sahip çıkacağız, kendi markalarımıza sahip çıkacağız.” diye konuştu.

İLKLERİN KENTİ KARS

Kars’ın tarihi ve mimari yapısının yanında sosyal ve kültür yaşantısının önemine de değinen Doğanay, “Konuşmalarımda her zaman ilklerin şehri Kars, Anadolu’ya Kafkaslardan ilk giriş Kars, ilk Türkçe isimli şehir Kars, en çok tabyanın olduğu şehir Kars, ilk temelden tavana Türk camisinin yapıldığı yer Kars. Bütün ilkler burada toplanmış durumdadır. İlk defa marka ve patent üzerine bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. İnşallah şehrimiz için hayırlı olur. İnşallah şehrimizin marka ve değerleri tescillenir ve patentlenir. İnşallah üreticilerimiz bugün burada aldığı ham bilgiyi evde kendileri rekat ederek bunu geliştirirlerse yarında alan çalışmalarında arkadaşların onlara soracağı soruları kendileri de harmanlayarak düşünürlerse daha iyi olur. Yarın kendisini tescilleyecek en az 20 firma çıkacaktır. 2013 Haziran ayında herkes markasını yaptırmak zorunda. KOSKEP müdürümüz şöyle söyledi: patentlenmenin ve tescillenmenin çok faydası var, avantajı fazla ve KOSKEP’ten alacağınız hibelerin tanıtım ve broşür bazındaki materyallerin hibelerinin yüzde 60’ını karşılar. Ancak marka olmak şartıyla. Avrupa uyum yasalarına hızla ilerlerken bizde bu yasalara uyum çerçevesi içerisinde SERKA, TKDK, İPAD gibi ajanslara başvuru yaparken marka tescil belgemizle gideriz. Kendisine firma diyebilecek tabela sahibi mudilerimiz bugünden tez yok marka başvurusu yapsınlar vekil atamalarını yaptırsınlar. Kars’ın değerleri zaten marka. Kars zaten başlı başına marka şehir. Bakanlık bizi marka yapmış zaten. 81 ilden 15’ni marka yapmış. Patent ve tescil işlerinde yanımızda olursanız çok seviniriz.” şeklinde konuştu.

KARS’IN ‘K’LARI

Kars’ın marka olması gereken ‘K’larını da sıralayan Doğanay, şöyle konuştu:

“Turizm alanında ne tescillenebilir, ve patentlenebilir konusunda biz Kars’ın 12 ‘K’sını 12 Şubat’ta EMİTT Fuarında tanıtırken 12 ‘K’ ile tanıttık. Kars’ın Kazı, Kars’ın Ketesi, Kars’ın Kaşarı, Kars’ın Kar’ı, Kars’ın Kristal Kar’ı, Kars’ın Kayağı, Kars mimarisi bunların hepsi tescillenebilir. Hakikaten bunlar Kars halkı tarafından tescillenmiş, patentlenmiş durumda. Resmiyette sahibi yok ama halk bunları sahiplenmiş durumda. Biz bu firma aracılığıyla bunları resmiyete koyup Kars’a mal ederek, gelecekte Avrupa Birliği uyum yasasında SERKA ve diğer ajansların ve hibe programları dahilinde arkadaşlarımızı bilgilendirmek için yaptık. Kars Kalesi, Kars Çoban Köpeği, bize has değerdir ve markalaştırılması gerekir. Bakın Sivas kangalı bugün Sivas ismin önüne geçmiş durumda. Kars çoban köpeği de bunun önüne geçebilir. Çoban köpeğinin patenti alınmış ama öyle kalınmış oysa üretimi yapılmalı, marka edilmeli, Kars çoban köpeği bir 3 bin dolara satılmalı, Kars’a bir gelir kapısı açılmalı. Bu da nasıl olacak? Böyle toplantılarla olacak. Yavaş yavaş ilklerle Kars halkının hizmetine sunulacak. Bu toplantıları yapmak gerçekten zordur bunu Büyükkale oteli sponsorluğuyla yaptık. Ahmet Bey’e çok teşekkür ederiz. Resmi şuan da bir marka yok sadece Kars çoban köpeği var, Sarıkamış obsidyen taşının coğrafi işaretlemesini yapacaklar. Kars kaşarını, Kars balını marka yapabiliriz ama bana göre Kars mimarisini marka yapmalıyız. Kars caddeleri sokaklarıyla marka bir şehirdir.”

NEYİ ANLATIR?

İl Kültür Müdürü Hakan Doğanay’ın konuşmasından sonra Açılım Firması genel koordinatörleri Evren Alankuş ve İlkay Derekaya markalaşmanın, patentin ve tescilin önemini anlatan bir sunum yaptılar. Genel Koordinatör Evren Alankuş, “Marka tescil belgenizi aldığınız zaman tabelanıza koymak durumunda oluyorsunuz ve bu işaret ® zaten sizin marka olduğunuzu gösteriyor. Sokakta yürüdüğünüzde bir ® işaretini gördüğünüzde ‘markadır bu firma’ diyebiliyoruz. Bu marka işaretidir.” dedi.

KOBİ’LER MARKA TESCİLİ ALMAK ZORUNDA

Kars adına coğrafi tescil işlemleri başlatmayı amaçladıklarını belirten Alankuş, “Kredi almak isteyen KOBİ’lerimiz varsa marka tescil belgesini almak zorundalar. Bir teşebbüsün mal ve hizmetlerini bir başka teşebbüsün mal ve hizmetlerinden ayırmak için kullanılan her türlü işarettir marka” dedi.

NELER MARKA OLABİLİR?

“Neler marka olabilir?” konusunda da bilgi veren Alankuş, “Sözcükler, harfler, kişi adları, şekiller olabiliyor. Yeni kokulu trend, kokulu markalar görmüşsünüzdür ki özellikle çocuklarımızın ayakkabılarında kokan kokular, lavanta kokulu havlular tekstilde çok fazla oluyor bunlar. Ancak yeni alışılmış trend bunlar. Örneğin bir işyerinde Kaz Evi ibaresini kullanmış ancak Kaz Evi adı altında bir marka var ve bire bir tescil belgesini almış bir firma var. Daha sonra Derya Hanım bu Kaz Evini ‘Çarın Köşkü Yöresel Ev Yemekleri’ şeklinde tescil başvurusu yaptık. Organik bağ ayrılığı geçen haftadan itibaren gerçekleşmiş durumda. Eğer Derya Hanım ‘ben Kaz Evi’ ibaresini kullanmaya devam edeceğim deseydi Kaz Evi’ni önceden tescilletmiş olan Özge Hanım çok büyük haklara sahip olacaktı. Dava açma hakkına sahip olacaktı. Derya Hanımın faaliyete başladığı günden kazancını talep etme hakkı olacaktı, yüklü bir tazminat hakkı alacaktı haklı olarak. Çünkü marka sahibi kanun hükmünde kararname ile 565 sayılı maddesine göre koyulmalıdır. Bu seferde haksız rekabet olacaktı” diye konuştu. 

KARS AÇIK PAZAR KONUMUNDA

Kars’ta markalaşma adına adım atılmadığını gördüklerini de ifade eden Alankuş, “Kars bu konuda açık bir Pazar olarak nitelendiriliyor. Marka kenti olarak ilan edildiğimiz bir kentte marka azlığı var. Marka tescili olmaması çok ilgimizi çekti. Marka hakkının elde edilmesi için tescil yoluyla 556 KHK tescilli marka ve kullanım yoluyla TTK haksız rekabet tescilsiz markalarda geçerli. Şuan da tescilsiz markalar haksız rekabet de devam etmektedir. Bunu bir an önce düzelmemiz 556 KHK’ya geçmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

TESCİLSİZ MARKAYA YAPILAN YATIRIMLAR HER AN BOŞA GİDEBİLİR. TESCİL BELGESİ TAPU GİBİDİR

Alankuş, tescilsiz markaya yapılan yatırımların her an boşa gidebileceğine de dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Örneğin 30 yıllık bir firmasınız ama tesciliniz yok. Başka bir firma sizin adınızı kullanarak tescil yaptırıyor Türk Patent’ten. Çünkü Türk Patent sizi koruyor. O anlamda Ticaret Odası sizi tanımıyor. Unvan değişikliğiyle sizi koruduğunu düşünüyor ancak ticari ve maddi anlamda marka sağlıyor. Tapusu alınmamış araziye bina inşa etmek gibi bir şeydir bu. Tescil belgesi tapu gibidir. Önce menşe ülkelerde kullanıldığı tüm ülkelerde tescil edilmiş olMalıdır. Yurtiçi ve yurt dışında marka tescilinin getirdiği avantajlar. Marka mücadelede önemli bir belgedir. Markayı kapsayan ürünlerin üretim ve pazarlamasında başkasının markasıyla iltibas yapılmamasının ve tecavüz oluşturmamasının garantisidir. Öyle firmalar ki ‘ben değiştirmem’ der. Marka huhuku aynı zamanda mahkemelere kadar gidebiliyor. Bizler aynı zamanda avukatlarla çalışıyoruz. Marka hukuku avukatsız olmuyor maalesef. Tescilli markaya konu mal ve hizmetlerle ilgili lisans ve sözleşmeleri yapılması aşamasında önemli bir belgedir. Başkalarına tanıttığınız markayı kendi adınıza tescil ettirerek kullanılmasına ve engellenmesine karşı çok önemli bir garantidir. Mesela ® ibaresini gördüğümüz yerde biz o kapıdan geçmiyoruz, ‘nasıl olsa markadır’ diye ama; bazı insanlarda bilmeden bunu matbaalara koyuyorlar ve ‘marka tescil belgeniz var mı?’ dediğimizde ‘yok falan o ne diye’ soruyorlar. Ve tekrar bizimle görüşmek zorunda kalıyorlar. Türkiye’de ve yurt dışında marka tescili ve işlemler iki şekilde işlem vardır. Birincisi mipo diğeri de Türkiye’de yapılan Türk patentinin yaptığı marka ve patentler. Mipo Türkiye’de başka ülkelerde tescil başvurusu ulusal başvuru olarak kabul edilir. Fakat ulusal başvuru yapabilmek için önce Türkiye’de kendi markamıza bire bir aynı şekilde başvuruya tabi tutmamız gerekir. Madrid protokolüne göre yapılır. Türkiye’de de markalar bu şekilde korunur ve bu protokole göre düzenlenir. Başvuru hakkı açısından, marka örneği açısından, mal ve hizmetler açısından, benzerlik açısından ve uçan yani öncelik hakkı açısından önemlidir.”

KİMLER TESCİL YAPTIRABİLİR?

Alankuş, “Kimler tescil yaptırabilir?” konusunda da şunları söyledi:

“İşletmesi olan her firma yaptırabilir. Bakkal da yaptırabilir, otelde yaptırabilir aynı zamanda inşaat firması da yaptırabilir. Şahıs olarak da yapılabilir, isim olarak da ‘benim ismim çok güzeldir’ der gider tescil ettirir. Ama başkasının bu ismi almasını engelliyemez. Çünkü bu bir isimdir. Ama bir şey üretip de adını koyarsa isim tescillemek biraz daha revaşta oluyor. Marka işlemindeki basamaklar da çok önemlidir. Çünkü marka tescili 8-9 ay süren bir süreç bunun için şekil inceleme dediğimiz logo var ise şekil incelemesine girer. Türk Patent benzer bir şekli görürse o şekli eleyebilir. Sınıflandırma yapar, eşya listesi vardır Türk Patentin. Bizimle de yapmış olduğu başvurularda firmaların faaliyet alanlarını tek tek bu sınıflandırmalarla belirleriz. Benzerlik araştırması yapılır, kabul yada ret karalara göre çıkar. Bire bir benzerlikte bire bir başvuruda Türk Patenti ilk kelimeyi baz alır. Örneğin livas öz livas olarak alabilir ama red kararı çıkarsa mutlaka değerlendirir. Yani ‘Öz Kaz Evi’ yada ‘Hakiki Kaz Evi’ gibi iki rakip çıkarsa Türk Patent mutlaka bunu değerlendirir. Başvurunun reddi ve yayını, itiraz süreci, tescili kesinleştiren başvurular için noksan belgelerin tamamlanması ve tescil aşaması. Tescil aşaması da zaten tescil belgesi verilir ve marka olmuş olur. Zamanımızın yettiği sürece sizinle çalışmalar yapacağız. Kars adına yapabileceklerimizi konuşalım öncelikle. İlk önce KOSGEB müdürlüğünün söylediği gibi tescil belgeniz yoksa size kredi yok. Marka tescili çok önemli. Özellikle şirket sahibi iseniz mutlaka marka tescili yaptırmak zorundasınız. Devlet de bunu zorunluluk hale getirecek birkaç yıla kadar. Alan çalışmasında hepinizle tekrar konuşmak isterim.”

Toplantıya katılanlar ise sorularını şu şekilde yönelttiler:

Soru: Kars kaşarı olarak geçen bir isim. ‘A’ firması ‘A’ adında, ‘B’ firması ‘B’ adında başvurursa, bunların değerlendirmesi nasıl olur? Kars kaşarı adı altında mı toplanacak yoksa firmalar kendi adlarını ön plana mı çıkaracaklar.?

Alankuş: Kars kaşarı adı altında ihracat yaparsanız öyle görünür ancak ‘Ahmet efendi’, ‘Ali efendi’ olarak kendi adına firma sizi görür. O firmanın nereden geldiğini sorunca ‘Kars’ gelir, tabi tescilli olduğu sürece.

Soru: Taze Kars kaşarı işletmenin onun üzerin de ki hak sahipliği nedir? Kars kaşarı mülki idareciler tarafından mı değerlendirmesi lazım yoksa nasıl olacak?

Alankuş, O isimler satış yapamaz ancak bayilik verebilirsiniz. Ambalajlarınızda Kars kaşarı altında kendi markanızda koyabilirsiniz ve daha güzel olur.

Soru: Bu uygulamalar seyahat acenteleri içi de geçerli mi? Turizm Bakanlığı bunu incelerken mesela ‘Sencer turizm’ ama öyle kabul edilmiyor. Bakanlık bizden 10 isim istedi 9’u kabul edilmedi son isim alındı.

Alankuş: Özel turlar var onları işletirsiniz. Sürekli unvan değiştirmek zorunda kalıyorsunuz. Türk Patent sizi böyle tanımaz. Türk Patent ayrı, Ticaret Odası ayrıdır.

Soru: Kars’ta Kafkas Bölgesi için bir şeyler yapmak istiyoruz. 12 K elimizde 13 K’da vardı sonra bu es geçilmiş. Kars 1986’ya kadar izole bölgesiydi. Kafkas Arısı ırkı olarak 1986’dan sonra gelen siyasi ve Oru’dan Tarım Bakanı olunca Kars’ı izole bölgesinden çıkardı. Ordu’dan Giresun’dan gelen arıcılar için açtı. Kafkas arısı için izole yaptırmak istiyoruz. 13 K olabilir. Kafkas arısı için bir coğrafi işaret var mı? Bunu Kars’ta yapabilir miyiz? Ve nasıl yaparız?

Alankuş: Kars adına coğrafi bir tescil yapılmalı ve şahıs kişi olarak yapamazsınız tüzel kişi olabilirsiniz ama bunu Kars adına yapmalısınız.

Soru: Yaklaşık üç ay gibi bir süredir sizlerde ön inceleme yapıyorsunuz. Fakat bu sürecin çok uzun sürdüğünü düşünüyorum. Bir yatırım yapmak istiyorum ancak bunun için markamı almama lazım iki gün önce patent enstitüsünü aradım ve bana verdikleri cevap üç ay askıda kalacakmış. Bir yatırımcı olarak ne yapacağız bilmiyoruz bu süre kısaltılamaz mı?

Alankuş: İlanın çıkması için üç ay beklenilmesi daha sonra askı süresinde üç ay daha bekleyeceksiniz. Nereden bakarsanız 9 ay alıyor. Türk Patenti bunu belirliyor. Mayıs ayından itibaren belki o üç aylık araştırma kısmını kaldıracak. Fakat ilan için ve askı süresinde yine bekletecek. Belki üç ay gibi kısalacak ama yapılacak pek şey yok.

Soru: Normal şartlarda ne kadar maliyet çıkar?

Alankuş: Bizler harçlar hariç 1000 TL danışmanlık ve vekalet ücreti alıyoruz. Marka tescil olana kadar gün gün takip ediyoruz zaten. Türk Patenti tarafından her ay yayınlanan programımız var giren benzer markaları da araştırıyoruz. Red edilmesi gereken varsa itiraz ediyoruz. Devreye ve marka tescil vergi ücreti oda harcın içerisinde olduğu için ayrıca 400 lira alıyoruz. Harçlar sınıflara göre sınıflandırmalara göre değişiyor. Sınıflandırmalar 5 sınıf üzerinden yaparsınız, tek sınıf üzerinden yaparsınız. Bu Türk Patenti tarafından belirlenene fiyatlar üzerindendir. Fakat bizim danışman olarak aldığımız fiyat 1000 liradır. ‘Marka tescil belgesini verdik işimiz bitti’ demiyoruz. Sürekli araştırma yapmaktayız. Çünkü Türk Patenti bunu aracı firmalara direk veriyor. Araştırmayı uzun tutuyor ama zaten uzun tutmasında bizim gibi firmaların itirazlarına bakması çünkü itiraz olmazsa birçok mükerrer marka çıkacak ortaya. O yüzden bülten takiplerine bakın. 10 yıl sonra tekrar marka değişimi yapabilirsiniz ama bu sürenin geçmesi lazım ve bir harcın yatırılması gereklidir.

Soru: Grafik işaretlemeleri için bal analizleri gerekiyor mu?

Alankuş: Denetleyici kurumlar bunu denetliyor.

Soru: Marka için başvuru yaptık. Markayı koruma altına aldık. Tescil belgesinin de alınması gerekir mi? Patent ve tescil aynı anlama geliyor sanıyorum. Oysa patent, tescil, marka, coğrafi işaretler bu kavramların iyi bilinmesi lazım. Zihnimize bu kavramlar tam yerleşecek ki sorularımızı size yöneltelim. Örneğin Kars kaşarı patent hakkını alırsa Kars adına Kars Valiliği gerçekleştirdi. Bu coğrafi tescil olmuş oldu. Bize Kars’a ne getirecek sadece reklam avantajı mı sağlayacak? İkincisi Kars’ta yaşayan ve faaliyet gösteren bir çok kaşar üreten firma var ‘Ali kaşarları’, ‘Veli kaşarları’ bunlar Kars patent hakkının alınmasından sonraki avantajlı marka isimleri midir? Yani patent genele hitap eder, marka da bu genelden hareketle bir üretici bir kişi bunu kendine göre isimlendirme hakkı mı elde etmiştir. Önce kavramların anlamı üzerinde duralım.

Alankuş: Patent bir buluştur. Var olmayan bir şeyi kendi kafanızda üretip ortaya koymaktır. Bunun hakkını almaktır. Faydalı model ise ben bu sehpayı icat ettim geliştirdim iç içe geçen birkaç sehpa yaptım bu faydalı model olur. Patent buluş olduğu için tek olduğu için onda sorun yok ama faydalı modelde değişim olur; sağını değiştirir yada cep koyar ve bu sehpalardan 12 tane yapar, birbirinden geçirir. Faydalı modelde 17 değişik noktada değişiklik yapmak zorundasınız. Ki insanlığa faydalı model olarak gelsin ondan yararlansınlar. Marka ve coğrafi konuda ‘Niksar cevizi’ diyoruz yada ‘Anzer balı’ diyoruz. Anzer balı deyince aklımıza Rize gelir, çünkü oranındır. Niksar cevizi, Tokat gelir aklımıza. Malatya kayısısı bu hatta Kayısı diye geçince Iğdır değil de Malatya aklıma gelir. Çünkü Malatya kayısısı coğrafi alanda tescillidir. İzmir’de de, Edirne’de de kaşar yapılıyor ama tescili yok. Kars kaşarı daha ön plandadır. Aslında tasarımda da aynıdır. Her şey bir tasarımdır. İnsanoğlu da aslında bir tasarımdır. Bir ayakkabıyı oturtur tasarlarsınız. Hepimiz yaradanın bir tasarımıyız ve bize verdiği akılla birçok şeyi üretmişizdir. Ceket olsun üzerinize giydiğiniz her şey bir tasarımdır. Bir kot firması farklı bir modelle bir kot çıkarır bu da tasarımdır. Bunların her birinin ayrı ayrı tescilini alır, korumaya alır. Tasarım daha çok tekstil de ön plandadır. Tasarımınız tescilli ise onu kimse kullanamaz. Bir marka halka mal edildiğinde ne mutlu size o hiç ölmez. Urfa’da da olsun Adana’da olsun kebap yediğinizde aklıma Adana gelir. Sahibine bir kazanç sağlamamış olabilir ama Adana’yı temsil ettiğinden bu sadece böyle kalır. Kars kaşarını, balını, obsidyen taşını kişi adıyla gidip almak sadece o bölgeye bir hediye etmektir. Sahibine bir kazanç sağlamaz. Coğrafi işaretler sadece sahiplik bildirir. Bir başka ülke Kars kaşarı satamaz yani sadece reklam amaçlıdır. Hollandalı bir adam çıkıp da ‘Kars kaşarı satıyorum’ diyemez izin almadığı sürece. Kars kaşarı, çoban köpeği tescilli olup bunun reklamını siz yapacaksınız . Önemli olan reklam yapabilmektir, tanıtabilmektir. Ardahan Kars kaşarı yapamaz bu sadece buraya tescillidir. Firma olarak Kaşar üreten firmaların ticari unvanlarıyla yada ürettikleri başka isimlerle tescil yapıp, kendi markalarını koruma talimat altına alınmalıdır. Özellikle diğer peynir üreticileri markalarını talimat altına alsınlar. Çünkü rekabet yüksek onun bilincinde olunmalıdır. Kars kaşarı Valilik tarafından teminat altında, balda aynı şekilde. Kafkas arısı birlik adına yapılabilir sizin adınıza.

Soru: Benim balım da glikoz oranı yüzde 4. Bu coğrafi işaretlemeler dahilinde ben bal üretiyorum. Bu coğrafi işaretlemeler dahilinde üretilen bal benim mi değil mi? Kendim üretici olarak itiraz edebilmem lazım. Ben vatandaş olarak da üretici olarak da Tarım Bakanlığı o hakkı bana tanıdı. Tarım müdürlüğünde bir numaram var. Bu numarayla ben itiraz edebilirim bunun için marka tescili yapmamız şart mıdır?

AÇILIM FİRMASI HAKKINDA

Yepyeni, dinamik ve alanında uzman kadromuz ile siz müvekkillerimizin hizmetinde olan Açılım Patent 12 yıllık deneyimini sizlerle paylaşıyor. Anadolu’daki tüm marka, coğrafi işaret ve patent işlemleriniz takipçisi ve danışmanıyız.

Deneyimli kadromuz ile marka, patent ve endüstriyel tasarım tescil işlemleri ile telif hakları, barkod, alan adları ve web tasarım işlemleri ile çevre danışmanlığı hizmeti sunmaktayız.

BİZ KİMİZ

Merkezi Ankara’da bulunan şirketimiz, sinai ve fikri haklar ve mülkiyet danışmanlığı konularında faaliyet göstermektedir. Deneyimli kadromuzla marka, patent ve endüstriyel tasarım tescil işlemleri ile telif hakları, barkod, alan adları ve web sayfası hazırlıkları ile çevre danışmanlığı hizmetleri sunmaktayız.

HEDEFİMİZ

En kısa sürede doğru bilgilendirme yaparak müvekkillerimize, faaliyetlerinin devam etmesini sağlamak, resmi kanallarda mevcut kayıtlı ve başlatılan işlemleri için profesyonel hizmetler sunarak, siz müvekkillerimize danışmanlık yapmaktır.

VARLIK SEBEBİMİZ

Gelişimi sürekliliğini koruyan sistemi ile müvekkil odaklı faaliyet göstermek, kaliteli ve dürüst

•İşin başlangıçta doğru olarak yapılması,

•İşlemler için talep edilen bilgi ve belgelerin doğru şekilde alınarak süre kayıplarının önüne geçilmesi,

•Müşterilerin doğru bilgilerle haklarının tesisini kurarak iç ve dış pazarlarda rekabet gücünün artması,

•Müşterilerin hizmet kalitesiyle beraber elektronik ortamda işlemlerinin takip edilmesi,

•İşlemlerin müşterilere verilen süreçlerde teslim edilmesi,

•Müşteri taleplerinin karşılığını aldığını görerek memnun olmasına yönelik ilkelerimiz ile sektörümüzde örnek alınan bir kuruluş olmaktır.

 

  

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum