1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta Sanayi ve Teknoloji Kurulu (SANTEK) Vali Öksüz başkanlığında toplandı
Kars’ta Sanayi ve Teknoloji Kurulu (SANTEK) Vali Öksüz başkanlığında toplandı

Kars’ta Sanayi ve Teknoloji Kurulu (SANTEK) Vali Öksüz başkanlığında toplandı

Toplantıda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Taşra Teşkilatı yönetmeliğinde kısa adı (SANTEK) olan Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulunun, Kars’ın sanayi ve teknolojisine ilişkin politika ve stratejileri belirlenerek gündem maddeleri belirlendi.

A+A-

Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ender Cihantumur, Vali Yardımcı Muhammet Enes Çıkrık, Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Cem Öziç, Organize Sanayi Bölge Müdürü Filiz Çalış ve ilgili kurum amirlerinin katıldığı toplantıda; 2016 yılından beri Kars’ta yapılan Üniversite-Sanayi-Kamu işbirlikleri anlatıldı. Kafkas Üniversitesi tarafından yürütülen/iştirakçi olunan Avrupa Birliği (H2020), Uluslararası, TÜBİTAK, İşbirliği projeleri aktarıldı. Aynı zamanda üniversite bünyesinde bulunan Teknoloji Transfer Ofisi, Yaşam Bilimleri Araştırma ve Uygulama ve Kariyer Merkezleri ile Sanayi ile nasıl işbirliği yapılabileceği aktarıldı. SANTEK kurulu ile İlimiz AR-GE inovasyon kapasitesinin artırılmasına sağlanabilecek katkılar istişare edildi.

Kars ili AR-GE ve inovasyon kapasitesinin arttırılması ve ilgili yapılacak çalışmaların da belirlendiği toplantıda Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Cem Öziç, sunum gerçekleştirdi.

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, toplantıda yaptığı konuşmada Sanayi ve Teknoloji Kurulu üyesi kurumlararası işbirliğinin öneminde değindi.

Kurulun temel amacının ilimizdeki sanayi ve teknolojiye ilişkin politikaların ve stratejilerin tespit edilmesine ve buna ilişkin çözüm önerilerinin üretilmesi olduğunu da belirten Vali Öksüz, “Yine bu alanda hem kamu kurumları tarafından, hem sivil toplum hem de sanayinin imkânlarının arttırılması koordinasyonun sağlanması amaçlanıyor.

İlimiz bir tarım ve hayvancılık şehri ama sanayi gelişimine yönelik çalışmalarımız da devam ediyor. Bu anlamda sahip olduğumuz organize sanayi bölgesi, sanayi kuruluşlarının genel olarak konumlandığı ana mekândır. Organize sanayi bölgemizde şuanda toplam 117 tane tahsisiyle parseliyle birlikte üretimde de şuan da 73 tane firma bulunmaktadır. İnşaat aşamasında olan firmalarda var. Biz burada yaklaşık 700 kişilik bir istihdam sağlıyoruz. Fakat bunu yeterli görmüyoruz daha artması için çalışıyoruz.

Daha çok üretimde olan sanayi kuruluşları var. 28 tanesi gıda alanında süt ve süt ürünleri çoğu inşaat alanında ise 18 orman ürünlerinde ise 11 tane, kimya, yem endüstrisi, kaz ve diğer alanlarda da 14 tane olmak üzere üretimde olan firmalarımız var. İnşaat halinde olan da 10 tane, gıda 6 tane inşaat 4 tane orman ürünleri ve diğer sektörlerde çalışmalar devam ediyor.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGEMİZDE HEMEN HEMEN YER KALMADI

Sanayi gelişimini daha da ileriye götürebilmek için ve yatırım yapmak için yer talep eden sanayicilere yer temini için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Organize sanayi bölgemizde hemen hemen yer kalmadı. Özellikle büyük ölçekte yer talep eden sanayi kuruluşlarımız ve firmalarımız var. İnşallah ilerideki günlerde onlara yer tahsis etme imkânında olacağız. Çünkü 2. Tespit alanı çalışmalarımı sürdürüyoruz. Şuanda kamulaştırma sürecindeyiz. İnşallah kamulaştırma sürecinden sonra orada da 129 tane sanayi parselini 103 tane daha sanayi parseli eklemiş olacağız.

Diğer bir yandan da tarıma dayalı besi organize sanayi bölgemiz var. Orada da yine hem besi işletme alanlarımız hem sanayi parsellerimiz hem et entegre tesisi için tahsis ettiğimiz bir sanayi parselimiz bulunmaktadır. Besi sanayi organize bölgemizin de biran önce daha fazla yatırımcıyla birlikte faaliyete geçmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Şuanda 2 adet 50 Başlık 10 adet te 100 Başlık besi işletme alanımız toplam 12 tane tahsis edilmiş durumdadır.

KARS, ÜLKEMİZİN KAFKASYA’YA AÇILAN KAPISI KONUMUNDA VE STRATEJİK AÇIDAN ÖNEMLİ BİR NOKTADADIR

Kars ilimiz, ülkemizin Kafkasya’ya açılan kapısı konumunda stratejik açıdan a coğrafi açıdan önemli bir noktada buluyor. Hem ülkemizin diğer bölgeleriyle olan bağlantısı yönünden de herhangi bir problemimiz çok şükür yok. Hava yolu bağlantımız hem demiryolu bağlantımız Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı da demir yolu taşımacılığı da hali hazırda yapılıyor. Lojistik Merkezimizle birlikte daha fazla hareket kazandı ama biz lojistik merkezimizin 2. aşamasını yani depo ve antrepoların bulunduğu 2. aşamasını da biran önce tamamlamak istiyoruz. Tamamladığımız zaman Gazi Kars’ımızın demir yolu taşımacılığından faydalanma imkanını daha fazla genişletmiş olacağız. Sanayinin gelişimi için bir çok açıdan avantajımız var ama bölge olarak ülkemizin doğu ucunda yer aldığımızdan dolayı bir miktar geçmişte sıkıntılar yaşansa da şimdi bütün teşvik ve avantajlarıyla her türlü yatırımcıya hizmet verecek konumdadır.

BÜTÜN YATIRIMCILARIMIZI KARS’TA YATIRIM YAPMAYA TEŞVİK EDİYORUZ

Bizler bütün yatırımcılarımızı Kars’ta yatırım yapmaya teşvik ediyoruz ve davet ediyoruz. Çünkü hakikaten burada işlemleri kısa sürede bitirmeleri mümkün, bizler yakından takip ediyoruz ve yakından ilgileniyoruz. Hem de ileride inşallah sınır kapısın da açılma ihtimali ortaya çıkarsa, buna ilişkin çalışmalar devam ediyor. Bölgemiz Ülkemizin daha önemli merkezlerinden daha önemli illerinden biri haline gelmiş olacak. Ticaretin artacağını daha yoğunluk kazanacağını ihracat imkanlarının daha fazla genişleyeceğini bugünden söyleyebiliriz. Günümüz dünyası rekabetçi bir dünya küresel alanda rekabet var ve yenilikçi ürünler üretmek gerekiyor.

BİR ORTAK AKIL GELİŞTİRMEK DURUMUNDAYIZ!

Bu toplantının amacı elbette üniversite - sanayi iş birliğini sağlamak ve bu anlamda politikalar oluşturmaktır. Bunu yapabilmek için bilimsel bilgiyi yani teoriyi, pratiğe mutlaka çevirmemiz lazım ve bir ortak akıl geliştirmek durumundayız. Üniversiteler, sanayi kuruluşlarımız kamu ve bu alandaki sivil toplum kuruluşlarımız hepimiz iş birliği yaparak bu dünya ölçeğindeki rekabette bir şekilde yerimizi almamız gerekiyor. Bu entegrasyonu ne kadar sağlaya bilirsek o ölçüde tabiki uluslararası rekabette öne çıkma şansımız olacaktır. Bilginin kaynağı üniversiteler ama bir bu bilgiyi sanayi sektörüne aktaramazsak bu bilgi pek fazla işe yaramaz. Bir yerde sanayi gelişiminin olması için alt yapı çok önemli. Şehrimiz o anlamda da avantajlı ve uygun konumda. Şehrimiz eğitimde, sağlıkta, alt yapıda, yerel hizmetlerde bir yandan gelişim gösteriyor. Bir yandan da sanayi alt yapısının sağlanmasına yönelik de çalışmalarımız devam ediyor. Bütün bunları birleştirdiğimiz zaman Kars’ın bir cazibe merkezi olduğunu cazibeli bir il olduğunu ifade etmek isterim.

Biz kamu olarak yatırım yapacak müteşebbislere, girişimcilere elimizden geldiğince gerekli desteği veriyoruz. Bizler hem bürokratik süreçlerin azalması sanayicilerimizin biran önce üretime geçebilmeleri yönünde onlara yardımcı olmayı hedefliyoruz. Bütün kurum ve kamu kurum kuruluşlarımızın yöneticileri bu anlamda hassasiyet gösteriyorlar bundan sonra da göstermeleri gerekir diye düşünüyorum. Bende zaman zaman toplantılarda bütün yöneticilerimize bu noktada bürokratik süreçlerin azaltılması yönünde gerekli talimatları veriyorum.

Bütün bunları yaparken bir yandan da burada sanayi yatırımı yapacak girişimcilere destek vermek teşviklerden faydalandırmak gerekiyor, bu anlamda gerek kalkınma ajansımız gerek TKDK gerek bizler Valilik, İl özel idaresi olarak gerek KOSGEB gerekse diğer kurum ve kuruluşlarımız İş Kur her türlü desteği vermek içinde gayret sarf ediyor.

DİĞER SANAYİ SEKTÖRLERDE YATIRIM YAPACAK MÜTEŞEBBİSLERE İHTİYACIMIZ VAR

Diğer sanayi sektörlerde yatırım yapacak müteşebbislere ihtiyacımız var. Gelişmeler olumlu şehrin geleceğine yönelik umutluyuz. Bunu ifade etmek isterim. Çünkü her geçen gün şehrimize olan ilgi artıyor. Kamuoyunu da turizm hareketliliğinin verdiği ivme ilerde her geçen gün güç kazanan aşama kaydeden bir Kars var. Bizlerde öncü olmaya bu gelişmelerin ilimizde katma değere dönüşmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu toplantıda inşallah bu anlamda alınacak kararlar ile dile getirilecek görüşler ile öneriler ile şehrimizin bu anlamdaki gelişimine katkı verir diye düşünüyorum. Ama hiç unutmayalım ki bir bölgede bir şehirde sanayi kapasitesinin verimliliğinin artması teknolojinin daha fazla gelişmesi için mutlaka İş birliğinin güçlenmesi lazım. Yenilikçi ürün ortaya çıkartmak ancak bu yol ile mümkün. Yenilikçi ürün çıkaramazsınız da rekabet etme şansınız yok. Dolayısıyla bizler buna öncü olmaya destek olmaya bundan sonrada devam edeceğiz” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.