Kars’ta turizmde hedef yılda 1 milyon ziyaretçi
Tarihi ve turistik değerleri ile Türkiye’nin doğusunda önde gelen turizm merkezi haline gelen, Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı, serhat şehir Gazi Kars; gezilip, görülmesi gereken yerlerden biridir.
Kars kalesi, Baltık mimarisi yapıları, Ebu’l Hasan Harakani Külliyesi, tarihi dokusu, Çıldır Gölü, Kuyucuk Kuş Cenneti, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine giren Ani Örenyeri, Sarıkamış Kış Turizm Merkezi, Susuz Şelalesi görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.
Karslının; tüm tarihi eserleri restore edilmiş, Sarıkamış Kış Turizm Merkezi’nin tüm altyapısı bitmiş, yılda birkaç milyon turist ağırlayabilen, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine giren Anı Örenyeri tüm insanlığın hizmetine sunulmuş, hayvancılıkta ülkemize birinci sırada katma değer yaratan, peynircilikte kendini markasını yaratmış, üretilen tarımsal ve hayvansal ürünleriyle hem ülkemiz ihtiyacının önemli bir kısmını sağlayan hem de bu ürünleri Asya ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına ihraç eden, ilimizin ve bölgemizin en önemli sorunlarından biri olan işsizlik sorununun çözülmüş olduğu bir Kars hayali var.
Bu hayalleri gerçekleştirmek için Kars’ın turizm potansiyelini daha verimli kullanabilmesi, turizmin ekonomiye olan katkısını daha üst seviyelere çıkarabilmesi, yerel, bölgesel ve ulusal kalkınmayı gerçekleştirmeye en fazla katkıda bulunabilmesi, istihdamdaki payının daha da artırılmasını sağlamak üzere çalışmalar olanca hızıyla sürdürülmektedir.
Bu bağlamda; var olan destinasyonların yanı sıra Kars’ın yeni bir cazibe merkezi kazandıracağını düşündüğümüz Kars Bedesteni Konak Ve Çevre Düzenlemesi, Kars Vadisi, Hulusi Aytekin Caddesi Sokak İyileştirilmesi, Kars Kalesinin Aydınlatılması Ve Çevre Düzenlemesi, Kent Müzesi, yine Türkiye’de Bir Olacak Peynir Müzesi, ayrıca Beylerbeyi Sarayı, Muradiye Ve Mazlumağa Hamamları Restorasyon Projeleri ve daha birçok kültürel çalışmalarla, binlerce yıllık tarih ve kültür birikimi ile adeta bir açık hava müzesi konumunda olan kadim Kars şehrimizin hak ettiği noktaya geleceğine inanıyoruz.
İlimizi ziyaret eden misafir sayısında özellikle Doğu Ekspresinin de etkisiyle son yıllarda giderek artan bir ivme yakalamış durumda olduğumuzu hepimiz biliyoruz. Turistik Doğu Ekspresinin hizmete sunulması, bu ivmeyi daha da güçlendirmiştir.
İlimizde mevcut olan 32’si turizm belgeli, 26’sı belediye belgeli, 8 öğretmenevi, 7 kamu kurumu misafirhanesi olmak üzere toplam 73 konaklama tesisinde, 2 bin 133 oda, 4 bin 157 yatak kapasitesiyle Kars’a gelen yerli ve yabancı misafirlere hizmet verilmektedir.
Kars’a gelen misafir sayısına baktığımızda; 2019 yılında 161 bin 124’ü yerli, 7 bin 851’i yabancı olmak üzere toplam 168 bin 975 kişi, 2020 yılında 98 bin 702’si yerli, bin 317’si yabancı olmak üzere toplam 100 bin 19 kişinin ilimizde konaklamış olduğunu görüyoruz.
Hava ve karayolu dışında 2019-2020 yıllarında Doğu Ekspresi ile 25 bin 236, Turistik Doğu Ekspresi ile de 29 bin 777 kişi ilimize gelmiştir.
İlimize gelen misafirlerden 2019 yılında; Kars Müzesi’ni 26 bin 660 kişi, Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi’ni 102 bin 315, Anı Örenyeri’ni 129 bin 38 kişi, 2020 yılında; Kars Müzesini 13 bin 980, Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi’ni 42 bin 20, Anı Örenyeri’ni 64 bin 141 kişinin ziyaret ettiğini görüyoruz.
Ancak ne yazık ki tüm dünya ile birlikte ülkemizi de etkisi altına alan Kovid-19 salgını nedeniyle elbette ki turizm sektörü de etkilenmiş durumdadır. Salgın nedeniyle hem seferler şu anda durmuş vaziyettedir hem de ilimize gelen misafir sayısında büyük azalma olmuştur. Temenni ediyoruz ki bir an önce salgınla mücadelede başarılı olalım ve tren seferleri yeniden başlasın ve Kars turizmi eski canlılığına kavuşsun.
Kars’ın sahip olduğu sosyal, kültürel, tarihi, turistik, tarım ve hayvancılık potansiyelinin, yapılmakta olan ve yapılması planlanan yatırımlarla kısa sürede layık olduğu ve hak ettiği yere gelmiş, kalkınmış, gelişmiş bir il olarak bölgemizin ve ülkemizin parlayan yıldızı olacağını öngörmek hayal değil, gerçek. Bunun gerçekleşmesi için hem kamu kurum ve kuruluşlarına hem de özel müteşebbislere ve Karslılara büyük sorumluluk düşmektedir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.