Kaşardan Katerina Köşkü
Çoban heykeltıraş tarihi dokuyu kaşara işliyor...
Taşlara şekil veren Kars’ın meşhur çoban heykeltıraşı Metin Doğrukartal şimdi de tarihi dokuyu kaşara işliyor
Kars’ın Merkeze bağlı Çamurlu köyünde hayvan otlatırken taşlara şekil verdiği sırada gazeteciler tarafından keşfedilen ve şu anda Kars Belediyesi uhdesinde sanatını icra eden çoban heykeltıraş Metin Doğrukartal, sert taşlara işlediği kentin tarihi dokusunu Kars’ın meşhur kaşar peynirine işlemeye başladı. Doğrukartal bunu da Ressam Mehmet Tekel’in ve kendi yapmış olduğu taştan tarihi binaların sergilendiği Minia Kars’ın bulunduğu Osmanlı Hamamında halk ozanlarının sazlı sözlü değişleri eşliğinde tanıttı.
Kars; inanç turizmi, tarihi dokusu, Osmanlı ve Rus mimarisi, ızgara sistemi şehir planı, kaz ve kaşarıyla ün yapmış bir kent özelliği taşıyor. Bu da hayatın her alanında ön plana çıkıyor. Kars’ın sanatkarları, akademisyenleri, yönetenleri de bu kültürel mirasları tanıtabilmenin gayretini veriyor.
Çoban heykeltıraş Metin Doğrukartal da bu amaçla yola çıktığı sanatını sürekli geliştirmekle meşgul oluyor. Çoban Heykeltıraş, çobanlığı sırasında taşla başladığı sanatını, mermer, alçı, tahta ve daha bir çok alanda geliştirdi, son olarak da kaşar peynire yöneldi. Doğrukartal bugünlerde kaşar peynirlerini maharetli elleriyle işleyip kültür ve turizm alanında bir çığır açmaya hazırlanıyor. Dorukartal ilk kaşarla heykel çalışmasını Sarıkamış’taki Katerina Köşkü’nde denedi. Muhteşem görüntüsüyle göz kamaştıran Katerina Köşkü’nü ustalıkla kaşara yansıtan Doğrukartal bu çalışmasını da tarihi Topçuoğlu Hamamı’nda tanıttı. Taştan yaptığı Minia Kars’ın bulunduğu Osmanlı hamamındaki tanıtıma Ressam Mehmet Tekel ve halk ozanları da sanatlarıyla destek verdiler.
Halk ozanlardan Haydar Koçulu, “Çoban Heykeltıraş Metin Bey’in çalışmasına destek olmak için türkü söyledik. Yaptığı tarihi yapıları tanıtmaya çalıştık. Heykeltıraşımız sağolsun çok beceriklidir. Bu eserlerin hepsini bu arkadaşımız yaptı. Bizde şuanda ozan olarak kendisini destekliyoruz.” dedi.
Âşık Erdal Balık ise, “Burada Topçuoğlu Hamamı’nda Heykeltıraşımız Metin Doğrukartal kardeşimin yapmış olduğu; Kars’ın nakış nakış olarak işlemiş olduğu, minyatürlerini, minyatür sergisini burada üstatlarımızın eşliğinde gezerek ziyaret ettik. Bizlerde âşıklar olarak sazımızla, sözümüzle bu minyatürlere minyatürce bir renk katmaya çalıştık. Hepinize saygılar sunuyorum.” diye konuştu.
Kars Murat Çobanoğlu Aşıları Koruma Derneği aşıklarından Ayhan Şimşekoğlu da, “Kars’ta bu sanatı icra ediyorum. Belediyemizin bize vermiş olduğu bu binada bu sanatı icra ediyoruz. Bize verilen olan Namık Kemal Kültür Evinde; Metin Doğrukartal Heykeltıraşımız var, çoban heykeltıraş diye geçer. Ve ayrıca Mehmet Tekel isimli Ressamımız var. Bizim de derneğimiz var bu binada. Derneğimiz bu tür icraatlara faaliyet göstermeye çalışıyor. Burada Metin Doğrukartal’ın yapmış olduğu Kars’ın manevi değerleri minyatürlerini sergilemekteyiz. Bizde elimizden geldiği kadar, karınca kararınca bir renk katalım sanatımızla dedik. Şuanda Metin Bey Kars’ta ve beklide dünyada ilk defa kaşardan Katerina Köşkünü yapıyor. Bazıları der ki kaşardan köşk olur mu? Bunun ustalığı çok önemlidir. Bu el emeği göz nuru isteyen bir iştir. Kaşardan da olabilir belki yakında baldan da olabilir. Kars’ta da Doğu Anadolu’da da az diyebilirim. 1.5 yıldır biz beraberiz. Neler yaptığını, ne faaliyetler icra ettiğine biz şahit olduk. Bunu inşallah ekranlardan Türkiye ve dünya tanır. Daha başarılı çalışmalara imza atmasını görürüz inşallah.”
KAŞAR-BAL DEDİKLERİ ZAMAN AKLA KARS GELİR
Heykeltıraş Metin Doğrukartal Kars’ın Merkez Çamurlu Köyünde dünyaya geldiğini, ilkokulu orada bitirdiğini, anılarıyla, iyiliğiyle, kötülüğüyle orada çobanlık yaptığını belirterek, hayvancılık yapmış çoban Heykeltıraş olduğunu, bu işe çobancılık yaptığı dönemde taşla başladığını, tahta-taş derken; alçı, beton, kireçle ağır ağır bu sanatı devam ettirdiğini söyledi.
KAŞARDAN KATERİNA KÖŞKÜ
Kars’ın değerlerinden de bahseden Doğrukartal, “Kaşar-bal dedikleri zaman akla ilk Kars gelir. Kars akla geldiği zaman da kaşar çok ön plana çıkıyor. Biz kaşarı daha nasıl değerli bir şey diye düşündük ve kaşarında heykelini yapalım dedik. İlk denememizdi. Büyük bir çalışma sonucu bunun olduğunu gördük. Dilerim biz bunların ilerde kalıplarını alıp gelen turistlere Kars’ın minyatürleri olan kaşarlar satarız. Biz bunu mandıracılarla da kısa bir zaman içinde görüşeceğiz. Allah nasip ederse bu yaptığımız çalışmaların kalıp olarak yapıp bunların Kars’taki minyatürlerini kaşar olarak mandıracıların satmasını sağlarız. Hem Kars’tan gidenler kaşar aldıklarını görecekler, hem de üzerinde Kars’ın bir tarihi eseri olduğunu görecekler. Bence Kars’ın en büyük reklâmı bu olacaktır. Bunu biz inşallah kısa bir aman içerisinde faaliyete geçireceğiz. Ve bunun da çok yayılacağına inanıyorum. Kars bir açık müze halindedir şu anda. Yabancı turistler geldiği zaman müzeye gitmeden Kars’ı gezdikleri zaman sanki müzeymiş gibi düşünecekler. Bir sürü tarihi eserlerimiz var, tarihi yerlerimiz var. Gelip gezdikleri zaman zaten Kars’ın bir müze olduğunu görüyorlar. Sadece Katerina Köşkü değil Kars’ta ki bu tarihi eserleri de Kaşarların üzerine koyup gelen turistlere, hatta yanında birer ufak hediyesi olmak üzere verirsek bence Kars’ın adı, Kars’ın reklâmı, bırakın Türkiye’yi tüm dünyanın duyacağına, bileceğine inanıyorum. Kars’ta böyle bir kaşar yapılıp, böyle kaşar satılıyor. Hem götüren insanlarda Kars’ta böyle bir binanın olduğunu görecekler.” dedi.
OSMANLI HAMAMINDA KARS MİNYATÜRÜ
Tarihi Osmanlı Hamamında sergilenen Kars Minyatürüyle de büyük gurur duyduğunu, oradaki tüm eserlerin taştan yapıldığını ve kendisine ait olduğunu da anlatan Doğrukartal, “Burada bizim taştan Kars sergimiz var. Sağolsun âşıklarımız da bu tarihi hamamda tarihi sözlerle bize destek veriyorlar sazlarıyla, sözleri ile. Aşıklar bizim milli âşıklarımızdır ve onlara saygılarımı iletiyorum. Çünkü onlarında manevi desteği çok önemlidir. Onlarda bizim kültürümüzdür. Kaşarcılıkta bizim kültürümüz. Âşıklara da buradan çok çok teşekkür ediyorum. Onlar hiçbir zaman bizi yalnız bırakmıyorlar. Bende âşıkları çok seven bir insanım. Kars’ta bu çalışmayı ilk biz yaptık. İnşallah bu kaşarında sonuna kadar destekçileri çıkacaktır. Sağolsun belediye başkanımız bizi çok güzel bir şekilde destekliyor. Kaşar işini de destekleyeceğine inanıyorum. Hatta mandıracılarla açık bir şekilde konuşup bunu Kars’ta satmaları için teklifte bulunacağız. İnşallah onlarda kabul ederler. Ve Kars’a büyük bir renk gelir. Kars bir marka olur. Zaten marka bir şehirdir. Bu karsın reklâmını da tüm dünyaya duyurmuş oluruz. Saygılarımı sunuyorum.” diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.