Katerina Köşkü Turizme Açılmalı
Kars’ın Sarıkamış İlçesi’ndeki Katerina Av Köşkü’nün turizme açılması bekleniyor.
Kış turizmi ile ön plana çıkan ve Allah-u Ekber Dağları Şehitliği, Milli Parkıyla da adından söz ettiren Sarıkamış’ın önde gelen mekanlarından olan Katerina (Av) Köşkü’nün turizme açılması bekleniyor.
Sarıkamışlılar, bölgelerinde bulunan ve görkemli yapıtıyla ve ilgi çeken özelliği ile ön planda görülen köşkün ziyaret edilmesi, restorasyonunun yapılması, çevre düzenlemesinin tamamlanmasını istediler. Katerina (Av) Köşkü’nün turizme kazandırılmasıyla ilçe için önemli bir turizm merkezi haline geleceğini de ifade eden ilçe halkı, “Yetkililerimiz bir an önce harekete geçmeli ve bu tarihi köşkü onarmalıdır” dediler.
Vatandaşlar geçtiğimiz aylarda çevresinde hayvan otlatan çocukların çıkardığı yangınla tamamen yok olma tehlikesinin yaşandığına da dikkat çekerek, bu ve benzeri aksaklıklar olmadan harekete geçilmesi gerektiğinde fikir birliği yaptıklarını kaydettiler.
KATERİNA (AV) KÖŞKÜ TESCİL KARARI:
Erzurum Bölge Kurulunun 09.11.1989 tarih ve 189 sayılı kararı
Tanımı: 19. Yüzyıl sonunda Baltık mimari tarzında, Doğu-Batı istikametinde inşa edilen bina dikdörtgen planlı olup, üç bölümden oluşmaktadır. Kuzey cephedeki sütunlu giriş kapısının ana bölümü kesme taştan yapılmış olup, bu kısmın kuzeye ve güneye bakan giriş cepheleri yarım oval bir şekilde ahşaptan yapılmıştır. Ana binanın sağında ve solunda bodrum katı ile birlikte iki katlı olan ve temel duvarları taştan, cephe duvarları ahşaptan yapılan ve yine giriş kapıları kuzeyden açılan iki bölüm daha mevcuttur. Bu iki bölümün cephe duvarları tamamen simetrik çam ağaçlarından birbirine geçmeli ikişer sıradan oluşmaktadır. Ahşap hatılların çapı hemen hemen aynı olup, üst üste ve yan yana geçme tekniği ile inşa edilmiştir. Binanın kuzey ve güney cephesinde üzerleri üçgen yapılı 8 adet büyük 4 adet küçük pencere mevcuttur. Kuzey cephedeki sütunlu giriş kapısının kenarlarında birer sütun ve bu sütun kısmın üzerini oluşturan çatı kısmında yüksekçe bir kırma çatı bulunmaktadır. Kuzey cephedeki sütunlu kapıya ve yan bölümleri oluşturan ahşap binanın giriş kapılarına merdivenle ulaşılmaktadır. Binanın yan cephelerinde ayrıca 4 adet pencere bulunmaktadır.
Kışlık Av Köşkü, Sarıkamış ormanları içerisinde bulunan ve günümüze kadar özgün mimarisini koruyarak ulaşabilmiş tescilli taşınmazlardan birisidir. Köşk 1994 yılına kadar askeri amaçlı olarak Sarıkamış Tugay Komutanlığı denetiminde kalmış, daha sonra mülkiyet sahibi hazineye devredilmiştir. Günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsisli alan içerisinde yer alan Köşk ile birlikte turizm yerleşim alanı olarak belirlenen plan bünyesinde hazırlanan bu bölgeye ait çevre düzeni planı Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 26.03.2010 tarih ve 1635 sayılı kararı ile onaylanmıştır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.