1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Katerina Köşkü Yıkılıyor
Katerina Köşkü Yıkılıyor

Katerina Köşkü Yıkılıyor

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde bulunan ve son günlerde gündemdeki yerini alan 'Katerina Av Köşkü' yerli ve yabancı turistlerinin ilgisini çekmeye devam ederken, bakımsız ve sahipsizlikten dolayı her geçen gün biraz daha yıkılıyor.

A+A-

Uzun yıllar askeri amaçlı olarak Sarıkamış Tugay Komutanlığı'nın denetiminde kalan ve Tugay Komutanlığı'nın taşınmasıyla mülkiyeti hazineye kalan Katerina Köşkü, günümüzde eski cazibesinden çok şey kaybetmiş bir halde bulunuyor. Özellikle kış turizmi ile ön plana çıkan Sarıkamış'ta çam ağaçlarının arasında çivi çakılmadan ağaç ile yapılmış Katerina Köşkü, kısa sürede bakım ve koruma altına alınmadığı takdirde o da eski Tarihi Kars Evleri gibi yıkılarak yok olacak.

Kars dışından gelen ve Sarıkamış'ta bulunan Katerina Köşkü'nü ziyeret eden çok sayıda vatandaş, görkemli yapıtıyla ilgi çeken özelliği ve ön planda görülen köşkün kısa sürede restorasyonunun yapılması, çevre düzenlemesinin tamamlanmasını isteyerek, Katerina Köşkü'nün turizme kazandırılması ve Sarıkamış'ın turizm merkezi haline getirilmesini belirttiler.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsisli alan içerisinde yer alan Katerina Köşkü ile birlikte turizm yerleşim alanı olarak belirlenen plan bünyesinde hazırlanan bu bölgeye ait çevre düzeni planı, Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 26.03.2010 tarih ve 1635 sayılı kararı ile onaylanmıştır. Buna rağmen hiç kimsenin ilgilenmediği köşk, her geçen gün biraz daha harabeye dönüyor.

ÇİVİ ÇAKILMADAN YAPILAN KÖŞK

19. Yüzyıl sonunda Baltık mimari tarzında, Doğu-Batı istikametinde inşa edilen bina dikdörtgen planlı olup, üç bölümden oluşmaktadır. Kuzey cephedeki sütunlu giriş kapısının ana bölümü kesme taştan yapılmış olup, bu kısmın kuzeye ve güneye bakan giriş cepheleri yarım oval bir şekilde ahşaptan yapılmıştır. Ana binanın sağında ve solunda bodrum katı ile birlikte iki katlı olan ve temel duvarları taştan, cephe duvarları ahşaptan yapılan ve yine giriş kapıları kuzeyden açılan iki bölüm daha mevcuttur. Bu iki

bölümün cephe duvarları tamamen simetrik çam ağaçlarından birbirine geçmeli ikişer sıradan oluşmaktadır. Ahşap hatılların çapı hemen hemen aynı olup, üst üste ve yan yana geçme tekniği ile inşa edilmiştir. Binanın kuzey ve güney cephesinde üzerleri üçgen yapılı 8 adet büyük 4 adet küçük pencere mevcuttur.

Kuzey cephedeki sütunlu giriş kapısının kenarlarında birer sütun ve bu sütun kısmın üzerini oluşturan çatı kısmında yüksekçe bir kırma çatı bulunmaktadır. Kuzey cephedeki sütunlu kapıya ve yan bölümleri oluşturan ahşap binanın giriş kapılarına merdivenle ulaşılmaktadır. Binanın yan cephelerinde ayrıca 4 adet pencere bulunmaktadır.

Kışlık Av Köşkü, Sarıkamış ormanları içerisinde bulunan ve günümüze kadar özgün mimarisini koruyarak ulaşabilmiş tescilli taşınmazlardan birisidir. Köşk 1994 yılına kadar askeri amaçlı olarak Sarıkamış Tugay Komutanlığı denetiminde kalmış, daha sonra mülkiyet sahibi hazineye devredilmiştir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.