KAÜ'de Türkiye-Azerbaycan Paneli
Azerbaycan APA Ajansı Genel Müdürü Vüsale Mahirkızı, Türk devletlerinde uluslararası bir kanalın olmadığına dikkat çekerek, ortak bir haber ajansı kurulması gerektiğini söyledi.
‘Bağımsızlığının 20. Yılında Azerbaycan Türkiye ilişkileri’ konulu konferansta, konuşan Mahirkızı, Türkiye’nin bunu kurmada öncü olması gerektiğini, bu konuda tecrübelerinin olduğunu ve TRT’nin dünyanın dört bir yanına yayın yaptığını ifade etti.
Mahirkızı, Türk devletlerinde, kurulması gerekli ulusal kanalın yanı sıra bir de haber kanalının kurulmasının gerekliliğine değinerek, ortak bir de haber ajansının kurulmasını önerdi. Türkiye Dış işleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Bağımsızlığının 20. Yılında Azerbaycan Türkiye ilişkileri' konulu konferans Trabzon ve Erzurum’un ardından Kars’ta düzenlendi.
Azerbaycan Haftası etkinliği çerçevesinde Kafkas Üniversitesi Prof. Dr. Necdet Leloğlu, Konferans Salonu'nda düzenlenen program, Konferansa, Kafkas Üniversitesi, Kafkaslar ve Orta Asya Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hacali Necefoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
Programda söz alan Azerbaycan APA Ajansı Genel Müdürü Vüsale Mahirkızı’nın Türkiye ve Azerbaycan medyasına yönelik önerileri dikkat çekti.
Mahirkızı, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerde basının önemine değinerek, Azerbaycan’ın Türkiye’deki ulusal kanallar için Kafkaslara ve Asya’ya açılan bir kapı olduğunu, aynı şekilde Türkiye’nin de Azerbaycan’ın ulusal kanaları için Avrupa’ya açılan kapı olduğunun altını çizdi.
Mahirkızı, Türkiye’deki ulusal kanallarda ülkelerinin sadece Bakü-Tiflis- Kars demiryolu ve petrol hattı ile gündeme gelmesinin dışında yer almamasını eleştirdi.
Azerbaycan’da ve Türkiye’de iki ülkenin ilişkilerinin yakın olmasını çekemeyen kanalların olduğunu da hatırlatarak, "Azerbaycan’ın ile Türkiye arasında bayrak krizi yaşandı bu yanlış anlamalar çok farklı yazılıp çizildi. Azerbaycanlılar bunu o günde bıraktılar. Ama Azerbaycanlılar için Dağlık Karabağ olmasa olmazdır. Çok önemlidir, bu anlamda medya dikkat etmelidir. Azerbaycan halkı Dağlık Karabağ için yazılan çizilenleri asla unutmazlar. Bu konuda medya dikkatli olmalıdır." şeklinde konuştu.
Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bülent Aras, "Türkiye, Azerbaycan için Ermenistan ile sınır kapılarını 18 yıldır kapalı tutuyor. Bu da Türkiye'nin Azerbaycan'a verdiği önemi anlatıyor" dedi.
Prof. Dr. Aras, paneldi, Azerbaycan'ın bağımsızlığının 20. yılını "bir millet iki devlet halkı" olarak sevinçle kutladıklarını belirterek, iki kardeş ülkenin ilişkilerinin iyi olduğunu söyledi.
Azerbaycan'ın teklif beklemeden Van depremine gönderdiği yardım ve kurtarma ekiplerinin, kardeşliğin en büyük örneği olduğunun altını çizen Aras, "Ayrıca, Türkiye, Azerbaycan için Ermenistan ile sınır kapılarını 18 yıldır kapalı tutuyor. Bu da Türkiye'nin Azerbaycan'a verdiği önemi gösteriyor. Yine işgal edilen toprakların Türk toprakları olduğunu haykırıyor. Bütün bunlar kardeşliğin bir belirtisidir" diye konuştu.
Azerbaycan Diplomasi Akademisi Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elnur Soltanlı da Azerbaycan'ın Sovyetler Birliği dağılınca kendine örnek ülke olarak Türkiye'yi seçtiğini vurguladı.
Her iki ülkenin o dönemde birbirine sahip çıktığını belirten Soltanlı,
"Ermenilerin Azerbaycan topraklarını işgal etmesinde, Karabağ olayında Türkiye Azerbaycan'ın yanında yer almasaydı, bugün bu kardeşlik olmazdı. Bakü-Ceyhan-Tiflis boru hattı projesi gerçekleşmezdi" dedi.
Azerbaycan Milletvekili Fazil Mustafa da Rusya ve diğer batılı ülkeler tarafından kurulan Ermenistan'ın, bugün söz konusu ülkelerin himayesinde varlığını sürdürdüğünü belirtti.
Her ülkenin sorunları olduğunu dile getiren Mustafa, şöyle dedi: "Azerbaycan'ın da Ermenistan sorunu var. Ermenistan sorunu ortak sorunumuzdur. Bugün Türkiye batı Ermenistan ve sözde soykırım iddialarıyla karşı karşıyadır. Azerbaycan'ın işgal edilen topraklarını geri alması mücadelesine tek destek veren ülke Türkiye'dir. Türkiye'nin Rusya ile ilişkisi bizi memnun ediyor. Bu gidişle Türkiye, Kafkaslar'da söz sahibi olabilir. Karabağ meselesinin askeri yolla çözülmesinde engeller var. En büyük engel Rusya'dır. Rusya buna müsaade etmez. Türkiye Rusya'yı ikna ederse biz Karabağ'ı Ermeniler'den geri alırız. Bugün Ermenistan, Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak diğer yandan Ağrı Dağı'nı istiyor."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.