1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. KAÜ'den Teksas A&M Üniversitesi’ne (TAMU) Bilimsel ve Araştırma Köprüsü
KAÜ'den Teksas A&M Üniversitesi’ne (TAMU) Bilimsel ve Araştırma Köprüsü

KAÜ'den Teksas A&M Üniversitesi’ne (TAMU) Bilimsel ve Araştırma Köprüsü

Kafkas Üniversitesi’nden Teksas A&M Üniversitesi’ne (TAMU) Bilimsel ve Araştırma Köprüsü

A+A-

Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde yapılan çalışmalar ve projeler meyvesini verdi. 2019 yılından beri çok sıkı ve sınırlı pandemi koşullarına rağmen Veteriner Fakültemiz, Dölerme ve Suni Tohumlama ile Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı’nda hayvan üremesi biyoteknolojileri alanında yürütülen çalışmalar sonucu Teksas Üniversitesi Tarım  ve Mekanik Bilimleri Üniversitesi ile bilimsel  işbirliğine giden zemini hazırlanmış oldu.

2019 yılından beri yürütülen “Embriyo Transferi ile Etçi Beefmaster Sığır Irkının Çekirdek Sürüsünün Oluşturulması” projesi başarı ile sonuçlanmış olup, elde edilen etçi Beefmaster ırkı  2 boğa ve bir baş düve  sperması ve embriyosu alınarak TİGEM tesislerinde çoğaltılmak üzere T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Lalahan Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü tesislerine gönderilmiştir.Ardından boğalarda sperma alma ve dondurulma çalışmalarına başlanmıştır.

Türkiye’de canlı damızlık ithalatı yerine embriyo kullanılarak  genomik testli damızlık üretme girişiminde bir ilk olarak değerlendirilebilecek bu çalışma ülkemizde çeşitli basın ve yayın organlarında yayınlanmış ve dönemin Bakanları tarafından takdir görmüştür.

Bu ay içerisinde Teksas Tarım ve Mühendislik Bilimleri Üniversitesi bünyesinde yapılan Etçi Sığır Kısa Kursu (BCSC), Amerika Birleşik Devletleri Beefmaster Sığır Yetiştiricileri Birliği (BBU) ve Teksas Üniversitesi Tarım  ve Mühendislik Bilimleri Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzalanmasına yönelik gelen  bir davet üzerine Rektörümüz Prof. Dr. Hüsnü KAPU ile  beraberinde proje yöneticileri  Prof. Dr. Yavuz ÖZTÜRKLER ve Prof. Dr. Cihan KAÇAR Teksas’a giderek 4-11 Ağustos 2024 tarihleri arasında bir dizi  etkinliklere katıldılar.

Teksas Üniversitesi Tarım  ve Mühendislik Bilimleri Üniversitesi ile Üniversitemiz arasında Veterinerlik ve Hayvancılık Ağırlıklı Protokol

Teksas A&M Üniversitesi’nin tarım ve hayvancılık hizmetlerine yönelik olarak yaklaşık bir asır önce kurulan Teksas A&M Agrilife Service’inin  ilgili birim   yöneticileri  Mary Bryk ve Daniel Putnam’ın katıldığı işbirliği protokolü imzalanması toplantısına Rektörümüz Prof. Dr. Hüsnü KAPU ile Prof. Dr. Yavuz ÖZTÜRKLER ve Prof. Dr. Cihan KAÇAR katıldı.

Toplantıda her iki üniversitenin yakın geleceğe yönelik yapabilecekleri işbirlikleri ve projeler hakkında görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelerde aşağıdaki konular üzerinde duruldu:

Veteriner hekimlik Hayvancılıkta biyoteknolojik üretim Gıda ve mekaniğe dönük mühendislik bilimleri

İlgili alanlarda öğretim elemanı değişimi, misafir öğretim üyesi kabulü ve ileriye dönük bilimsel proje işbirliklerini öngören görüşmeler yaklaşık 2 saat sürdü. Öte yandan kısaltılmış adı ISEP olan Uluslararası Öğrenci Değişim Programına başvuru ve kabul ile ilgili olarak da önemli bir ön görüşme gerçekleştirildi.

Teksas gezisini değerlendiren Rektörmüz Prof. Dr. Hüsnü KAPU şunları söyledi:

 “ Üniversitelerin misyonlarından biri de dünyaya açılmak ve bilimsel anlamda globalleşmenin gündeminden uzak kalmamaktır. Bu bağlamda,  1876 yılında kurulmuş dünyanın önemli ve köklü üniversitelerinden biri olan Teksas A&M Üniversitesi ile yapmış olduğumuz toplantı ve görüşmeler çok olumlu havada geçti. Yapmış olduğumuz görüşmeler çerçevesinde ileriye dönük olarak çok önemli bir adım attığımızı düşünüyorum. Özellikle öğrencilerimiz açısından Uluslararası Öğrenci Değişim Programı ISEP’e katılım sağlandığında Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere bir çok ülkede lisans düzeyinde öğrenci değişim ve kabulü ile ilgili bir akreditasyon sağlanmış olacaktır. Öte yandan Teksas A&M Üniversitesi’nin tarım ve hayvancılık alanında uzmanlaşmış ve büyük birikimi olan bir üniversite olması ve ayrıca bizim üniversitemizin de ana misyonunun hayvancılıkta uzmanlaşmış bir üniversite olması gerçeğinden hareketle bu adımın ve gezinin hem üniversitemiz hem de  şehrimiz adına bilimsel, eğitsel, teknik ve ileriye dönük projeler  açısından verimli olduğunu düşünüyorum.  Haziran ayı içerisinde Zagrep Üniversitesi ile yaptığımız işbirliği protokolünün ardından bu gelişme bizim için ayrıca memnuniyet verici olmuştur.” 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.