1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kızıl tilki doğaya salındı...
Kızıl tilki doğaya salındı...

Kızıl tilki doğaya salındı...

Tedavisi tamamlanan kızıl tilki doğaya salındı...

A+A-

Kars/Ardahan-Göle yolu üzerinde trafik kazası sonucu kalçasından yaralanan ve Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi altına alınan kılız tilki, sağlığına kavuşturularak doğaya salındı.

Edinilen bilgilere göre kaza Ardahan Göle yolu üzerinde meydana geldi. Bir aracın çarpması sonucu yaralanan kızıl tilki, köylülerin haber vermesi üzerine Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirildi. Burada muayene edilen ve kalçasında kırıklar olduğu belirlenen kızıl tilki ameliyata alındı. Muayene, tedavi, dinlenme evrelerini geçirdikten sonra sağlığına kavuşan tilki bugün Veteriner Fakültesi bahçesinde doğaya salındı.

Tilkinin doğaya salınması törenine KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban,

Kurtlar üzerinde araştırma yapmak için Kars’ta bulunan Dünyaca ünlü kurt uzmanı Zagrep Üniversitesi Biyoloji bölümü öğretim üyesi Hırvatistanlı Prof. Dr. Josep Kusak, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Burhan Özbağ, Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi sorumlu hekimi Veteriner Hekim Ayşegül Karaahmetoğlu, Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdür yardımcısı Yrd. Doç. Erdoğan Uzlu, Veteriner Fakültesi öğrencileri ve tilkinin bakım ve tedavisinde emeği geçen öğrenciler katıldı.

Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdür yardımcısı Yrd. Doç. Erdoğan Uzlu, “1 ay önce Göle yolu üzerinden trafik kazası sonucunda üniversitemize getirilmişti. Üniversitemizde yüksek lisans yapan serbest veteriner hekimimize bildirilmişti. Yolda yaralı bulan arkadaşlarla birlikte fakülte kliniklerimize getirildi. Bizde kendilerinden teslim aldık. İlk yapılan muayenesinin ardından cerrahide yapılan radyolojik tetkikler sonucunda da kalçasında çeşitli parçalı kırıklar tespit edildi. Yapılan incelemede durumunun 1 aylık bir dinlenmeyle geldiği tablodan çok daha iyi olacağı anlaşıldı. Özellikle de o an için bir operasyon istenmedi. Bu dinlenme sürecinde rehabilitasyon merkezinde yapılan müdahaleler sonucunda yaban hayatında kendine yer bulacağı şekilde sağlığına kavuştu. Bugünde yapılan veda etkinliğiyle birlikte doğaya bırakmış olduk. Duyarlı öğrencilerimiz, merkezimin müdürü, sorumlu hekimi, bizler, KuzeyDoğa Derneği’nin üyeleri, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğünün yani hepimizin ortak çabasıyla yeniden sağlığına kavuşturduk.Umarım bundan sonra şansı daha yaver gider ve böyle talihsiz bir kaza yaşamaz” dedi.

Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi sorumlu hekimi Veteriner Hekim Ayşegül Karaahmetoğlu da, “Rehabilitasyon merkezimizde rehabilite edip doğaya kazandırdığımız hayvanlardan birini daha bugün doğaya salmış bulunuyoruz. Kalça kırığını hareket kısıtlaması sonrasında iyi hale getirip tekrar doğaya kazandırdık. Bu konuda çok mutluyuz. Hayvanı yaklaşık bir ay kadar rehabilite ettik. Hareket kısıtlamasında kırığın kaynaması ve eski haline yakın bir hale gelmesini sağladık. Şu anda yaşamında engel teşkil edecek her hangi bir aksaklık bir handikap görünmüyor. O yüzden sağlıklı diyebiliriz. Zaten rehabilitasyon süreci boyunca da iştahı gayet iyiydi. Kırmızı etle besledik. Sağlıklı bir şekilde tekrar doğaya kazandırdığımız için çok mutluyuz” diye konuştu.

Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Burhan Özbağ ise, “Merkezimizde yaban hayatıyla ilgili değişik çalışmalar yapılmakta. Doğa Koruma ve Orman Genel Müdürlüğü’nden değişik hayvanlar bize gönderilmektedir. Burada bunların kontrolü ve tedavisi yapıldıktan sonra yine doğaya, uygun ortamlarına salınmaktadır. Mevcut tilki bir ay önce kliniğimize getirildi. Kalçasında kırık tespit edildi ve klasik kafes uygulaması yapıldı. Normal iyileşmesi tamamlanınca da bugün doğaya bırakıldı. Şu anda merkezimizde 3 tane kurt yavrusu var, bunlar 4.5 aylık oldular. ” şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.