1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. “KOAH’ta erken tanı hayat kurtarır!”
“KOAH’ta erken tanı hayat kurtarır!”

“KOAH’ta erken tanı hayat kurtarır!”

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), tüm dünyada en çok ölüme neden olan hastalıklar arasında 4. sırada yer alıyor.

A+A-

Her yıl 2.7 milyon kişinin ölümüne yol açan ve yaygınlığı giderek artan KOAH önemli bir halk sağlığı sorunu olma özelliğini sürdürüyor. Bu da hastalık hakkında toplumu uyarma ve farkındalık yaratma ihtiyacını gitgide daha da önemli hale getiriyor.

“BAŞTA SİGARA OLMAK ÜZERE, TEZEK, TOZ, DUMAN KOAH’A NEDEN OLABİLİR”

KOAH’ın önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve sinsice ilerleyerek ölümcül sonuçlar doğurabileceğini kaydeden Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, hastalık hakkında şu bilgileri verdi:

“KOAH, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı isminin baş harflerinden oluşan kronik bir hava yolu hastalığıdır. KOAH’ı, uzun süredir bronşlarda tıkanmaya neden olan bir hastalık şeklinde tanımlayabiliriz. Bu hastalığın en kötü yanı maalesef ki, bronşlarda oluşan tıkanmanın bir daha düzelmemesi ve tedavi olunmaması halinde hastalığın sinsice ilerlemesi sonucunda ölümlere yol açmasıdır. KOAH’ın en önemli nedeni olarak sigara bağımlılığını gösterebiliriz. Sigaranın haricinde bazı mesleklerde karşılaşılan toz, duman, evlerde kullanılan odun, tezek, kök benzeri yakıtlardan çıkan dumanın solunması akciğerlerde bir çeşit iltihap oluşturarak KOAH’a neden olabilmektedir. KOAH çok önemli bir sağlık sorunu olmasına rağmen iyi tanınmamakta ve belirtileri genellikle astım belirtileriyle benzeştiği için KOAH tanısının konması gecikmektedir. Oysa hastalığın tanısını koymak son derece kolay testlerle mümkündür.”

“KOAH’TA ERKEN TANI HAYAT KURTARIR!”

Diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi KOAH’ta da erken tanının önemine dikkat çeken Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Sevinç, hastalığın ülkemizdeki seyri hakkında şunları söyledi:

“Ülkemizde KOAH’ın sonuçlarını incelediğimizde, 5 milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiğini ve hastalığın 3. ölüm nedeni olduğunu görmekteyiz. Maalesef her yıl 26 bin vatandaşımızı bu hastalıktan dolayı kaybediyoruz. Kaybettiğimiz kişi sayısının bu kadar yüksek olmasına karşın, maalesef her 10 hastadan 9’u bu hastalığa sahip olduğunun farkında değil. Gerek kamuoyunun gerekse sağlık personelinin KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmamaları, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini geciktirmekte, güçleştirmektedir. Oysa hastalık erken dönemse teşhis edilebilirse, hastalığı durdurmak ve dolayısıyla ölümleri azaltmak mümkün olabilir. Kars İl Sağlık Müdürlüğü olarak KOAH’ın ne denli olumsuz sonuçlar doğurabilecek bir hastalık olduğunun bilincindeyiz. 16 Kasım Dünya KOAH Günü münasebetiyle biz de üzerimize düşeni yaptık ve ilimizde görev yapan aile hekimlerimize bir farkındalık eğitim düzenledik. Düzenlediğimiz bu etkinliğin amacı, kamuoyu ve sağlık görevlileri arasında KOAH bilincini artırmak, KOAH riski altında bulunan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurarak ilgili testleri yaptırmalarını teşvik etmek ve sağlık çalışanlarımız vasıtasıyla da toplumumuzun bu önemli halk sağlığı sorunu konusunda bilgilenmelerini ve harekete geçmelerini sağlamaktır.”

Kars İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik Durumlar Birim Sorumlusu Dilber Arslan, yıl içerisinde sürdürülmeye devam edecek KOAH etkinlikleri hakkında şöyle konuştu:

“Dünya KOAH Günü, ‘Tüm Dünya’da KOAH Bilincini Artırın’ şeklindeki büyük ve tüm yılı kapsayan bir kampanyanın ilk gününü işaret etmektedir. Kamuoyunun KOAH, hekimlerin KOAH tanısı konusunda daha çok bilinçlendirilmesi çabası tüm yıl boyunca sürecektir. Bu etkinliklerin başlangıç noktasını oluşturan Dünya KOAH Günü’nde, İl Sağlık Müdürlüğü olarak düzenlediğimiz eğitimin yanı sıra, KOAH Günü afiş ve broşürlerini tüm birinci, ikinci, üçüncü basamak kurumlara ve diğer ilgili kamu ve özel kuruluşlara dağıttık. Düzenlediğimiz eğitime basın mensubu arkadaşlarımızı çağırarak daha geniş bir kitleye ulaşmaya çalıştık. İlerleyen dönemlerde de bu çalışmalarımız, halka ve sağlık personeline yönelik eğitimlerimiz devam edecek.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.