Koç festivali yapıldı
Arpaçay ilçesine bağlı Koç köyünde 3’üncüsü düzenlenen Koç ve Kültür Festivali il dışından da katılımlarla renkli görüntülere sahne oldu.
Törende ilk olarak Arpaçay Kaymakamı Can Aksoy, Koçköy Belediye Başkanı Esat Aydın, Yazı işleri Müdürleri Veyis Çelik, Yusuf Yıldırım, Koçköy Dernek Başkanı Cengiz Ergül ve protokol mensupları Koçköy şehitliğini ziyaret ettiler. İç güvenlik çatışmalarında şehit olan Piyade Çavuş Olcay Koçak, Jandarma Er Kurban Korkmaz, Piyade Er Fikret Laçin’in kabirleri ziyaret edilerek dualar okundu.
Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan festival Belediye Başkanı Esat Aydın’ın koç ve koyun kültürünü edebiyat ve folklorumuzdaki önemini ekonomik ve kültürel değerlerimize sahip çıkılması gerektiğini belirterek, “Bu sene 3’üncüsünü düzenlemiş oluyoruz. Köyümüz Kuzeydoğu Anadolu’nun en uç köşesinde şimdiye kadar belki farkında olmadığımız küllenmiş, tozlanmış ama pırlanta bir değerle yerleşim alanıdır. Biz bunu tarihi tescilli sit alanı yaptırdığımızda milattan önce 2300 yıllık bir yerleşim alanı helenarkaik bölümüne ait olan heykellerle 5 bin yıllık yerleşim alanı olup zengin doğal bitki örtüsüne sahiptir. Öyle bir mekan ki ipek yolunu Kafkasya’ya bağlayan Şöregel Ağbaba yolunu kuzeydoğu istikametinden bağlar. Aydağı’nın Ağıskayı Tiflisi Gümrü üzerinden bağlayarak doğu batı istikametinde böyle dört yol kavşağının arasında tarihi bir mekan. İşte Koç köyü bütün güzellikleri ve tarihi motifleri ile güzel bir kültür alanıdır. Festivalimizi bu değerlerimizi tanıtmak amacıyla yapmayı bir borç bildik. Kolay değil zordur. Hele böyle uzak bir yerde birçok imkansızlıklara rağmen bu zoru başarmak zorundayız. Gücünü sadece sizden aldım. Bu katılım, bu samimiyet, yardım, bu ilgi bizi önümüzdeki festivallere kadar devam edecektir. Çünkü geleneksel oldu. Adını koçtan koyundan alan Koç köyümüz aynı zamanda bir Türk boyunun adıdır. Azerbaycan’da Akoç köyü, koç yolu, koç tüyü gibi bir çok adı geçmiştir. İşte koç köyümüzde bu geniş kültür silsilesinin devamıdır,” dedi.
Ardından hazırlanan stantlar gezilerek halı sergisi büyük ilgi gördü. Festivalde Atakan Bakar çadır kurarak dedelerinden kalan yüzyıllık eşyalarını da sergiledi.
Bakar, “Bunlar bize nesiller boyunca ailemizden kaldığı araç ve gereçler bunlardan yün eğirme, çehre, tığ, harmanda kullanılan yaba, kürek, at bindiğimizde üzerimize giyindiğimiz yapımca (yüzyıllık bir giysi) eğer, kamçı, kırbaç ve aksesuarlar hepsi bize dedelerimizden kaldı,” şeklinde açıkladı.
Ardından alana giren gelin alayı kıraç köyünde yaptıkları düğünlerini festival alanında sürdüren Sefa Kerim ve Ceylan Aktaş çifti mutluluklarını festivalde sürdürdü. Gelin alayını koçla yolunun kesilmesi ile gelin indirilerek koçlardan birini havaya kaldırmasıyla o koç kendisine hediye edildi. Gelin ve davetliler toplu halay çekti. Halk ozanları sahne alarak koç koyun üzerinde değişler türküler okudular.
Düzenlenen festivale Arpaçay Kaymakamı Can Aksoy, Koçköy Belediye Başkanı Esat Aydın, Akyaka Belediye Başkanı Nevzat Deniz, Dağpınar Belediye Başkanı Hüsnü Ancı, Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hüseyin Tutar, daire amirleri ve çok sayıda halk topluluğu katıldı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.