Konak Hükümet Konağı oluyor
Kars’ın en önemli tarihi binası Hükümet Konağı oluyor...
Tarihi Kars Antlaşmasına ve Cenub-i Garbi Kafkas Hükümetine ev sahipliği yapan Valilik Konağı, hükümet Konağı oluyor. Valilik makamının bundan böyle burada hizmet vereceği konakta bir de Müze Odası dizayn ediliyor. Kars’ın tarihi kadar önemli olan konakta yapılan Müze Odası’nın dizaynı için de Vali Kara Karslılara bir çağrıda bulunarak ellerinde etnografik eserler varsa bunları ya bağış yoluyla ya da satın alma yoluyla konağa getirmelerini istedi.
PRESTİJLİ KONAK OLUYOR
Restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra düzenlemesi devam eden konakta incelemede bulunan Kars Valisi Ahmet Kara, yerlere serilecek halılar, duvarlara asılacak tablolar ve bahçe düzenlemesi çalışmalarının titizlikle yürütülmesini sağlıyor. Her metrekaresiyle özel ilgilenen Vali Kara, her fırsatta konağa giderek en ince ayrıntıyı bile hesaplayıp düzenlemenin binanın tarihi dokusuna yakışır şekilde yapılması için çaba harcıyor.
KONAK 10 GÜN SONRA HİZMETE AÇILACAK
Her ayrıntının düşünüldüğü konaktaki çalışmalarla ilgili bilgi veren Vali Ahmet Kara, “Bu konak için çok şey düşünüldü, çok şey söylendi. Bir ara kafe-restoran olur mu diye düşündük. Ama en son İçişleri Bakanlığımızın a önerisiyle o dönemki bakanımız Sayın Beşir Atalay bey, burasını neden hükümet konağı yapmadığımızı sordu ve burasının prestijli bir hükümet konağı olabileceğini söylemişti. Bizde konuşu meclise götürdük, parası da ayrıldı ve kolları sıvadık. Önce restorasyon projesi başlatıldı ardından da restorasyonu yapıldı. Şu anda henüz tamamlanmış değil. Bahçe peyzajı, yerlere halıların serilmesi, duvarlara tabloların takılması ve çeşitli aksesuar eksikliklerini gideriyoruz. Yaklaşık bu çalışmalar 5-10 sürebilir.” dedi.
DEVLET BÜYÜKLERİ VE YABANCI MİSAFİRLER BURADA AĞIRLANACAK
Devlet büyükleri ve yabancı misafirlerin bu konakta ağırlanacağını belirten Vali Kara, “İnşallah bundan sonra misafirlerimizi., bakanlarımızı, yabancı misafirlerimizi burada ağırlayacağız. Ağırlarken de Kars’ın tarihini bu binada gelen misafirlerimize anlatıp göndereceğiz. Anlatırken bir biz anlatacağız birde buradaki Müze Oda veya Dokümantasyon Odası dediğimiz oda anlatacak. Bu odada Kazım Karabekir’in kitaplarından Kars Antlaşmasının imzalandı fotoğraflara kadar, Kars’la ilgili bizim Valilik olarak bastırdığımız kitaplardan yine Kars’ın tarihiyle ilgili gerek Kirzioğlu’nun gerek başka yazarlarımızın Kars’la ilgili meşhur kitaplarından burada bulunduracağız. Bu kitapları Müze Oda’da muhafaza edeceğiz. Bu Müze Oda’ya gelenler bu kitaplardan, belgelerden, dokümanlardan Kars’ın ve bu binanın tarihini öğrenmiş olacaklar.” diye konuştu.
BU BİNE KARS’IN TARİHİ DÖMEKTİR
Bu binanın tarihinin bir bakıma Kars’ın tarihi demek olduğunu da ifade eden Vali Kara, “Çünkü Kars’ın kurtuluşuna vesile olan antlaşma bu binada imzalanmıştır. Dolayısıyla bu bina Kars’ın en önemli binasıdır. Dolayısıyla bu önemli binada hükümet merkezi, hükümet binası olarak faaliyetle bulunacağız inşallah. Restorasyon faaliyetleri bitti. Ufak tefek eksiklikleri de giderdikten sonra taşınacağız. Vali yardımcıları yine eski binamızda kalacak, özel kalem bürosuyla, basın bürosundan bir görevli, yazı işlerinden bir görevli, müstahdemler ve sekretaryadan bir görevli de bu binaya gelecek. Yani makamı buraya taşıyacağız, valilik makamı burada faaliyet gösterecek.” şeklinde konuştu.
KARS DENİNCE AKLA KAZIM KARABEKİR GELİR
Vali Kara, Araştırmacı-Fotoğrafçı Yıldırım Öztürkkan ile Kars Müze Müdürü Necmettin Alp’e zimmetlenen muze Odası’yla ilgili de şöyle konuştu:
“Şimdiye kadar ‘bu bina niye restore edilmiyor, niye tekrar resmi hizmetlerde kullanılmıyor, veya niye müze olmuyor’ deniliyordu. Bir ara bu binanın müze olmasına da karar verilmiş. Fakat biz baktık ki binayı dolduracak kadar müzelik eşya bulamayız. Şimdi ise 35 metrekarelik bir odayı Müze Oda olarak tertip ettik. Eşya fazla olursa başka bir odayı da bu iş için tertip edebiliriz. Ama bu odada bütün Kars’ın tarihiyle ilgili, Kars Antlaşmasıyla ilgili, Cenub-i Garbi Kafkas Hükümetiyle ilgili belgeler bulunacak. Çünkü; Cenub-i Garbi Kafkas Hükümeti de bu binada kurulmuş ve faaliyet göstermiş. Dolayısıyla Cenub-i Garbi Kafkas Hükümeti ile Kars’ın Kurtuluşu, birde Kazım Karabekir ile ilgili önemli belgeleri burada muhafaza edeceğiz. Çünkü birde Kars denince en başta akla Kazım Karabekir gelir. Kazım Karabekir hakkında her türlü doküman, belge bu odada sergilenecek.”
KARSLILARA ÇAĞRI
Ellerinde Kars’ın tarihi ve etnografik eserler bulunanların Valilikle bağlantı kurmalarını isteyen Kara, “Bütün Karslılara çağrım şudur; Kars’la ilgili etnografik değeri olan yani Kars’ın somut olan kültürüne dayanan ne tür eşya, belge, doküman, fotoğraf ellerinde varsa, kılıç, madalya gibi ellerinde Kars’ın tarihini canlandıracak, bu odada sergilenmesi gereken ne tür eşya varsa bunları bize getirip teslim etmelerini istiyoruz. Arzu eden hediye eder arzu eden satar. Biz, Müze Müdürlüğümüzce etnografik değeri olduğunu belirlediğimiz eserlere para bile öderiz. Onun için sakın ‘bedava mı alacaklar’ diye kimse düşünmesin. Parasıyla da satın almamız mümkün. Yeter ki burayı Kars’ın şanına, şerefine, geçmişine, tarihine layık bir oda halinde döşeyelim. Bunun için Karslılardan bunu özellikle istirham ediyorum. Bu tür eşyalar ellerinde olanlar lütfen bizimle görüşsünler, lütfen Valilikle irtibat kursunlar, lütfen bu eşyalarını satsınlar veya müzemize bağışlasınlar. Her iki yolda mümkün. Çünkü bu eşyaları buraya getirmekle ebedileştirecekler. Bu eşyalar burada artık ebedi olarak muhafaza edilecek. Bizler göçüp gideceğiz, bu dünyadan. Ama bu oda, bu bina yüzyıllarca burada kalacak ve sergilenecek. Yüzyıllara ışık tutacak ve gelecek yüzyıllara bir geçit olacak, bir tünel olacak. Dolayısıyla geçmişi geleceğe aktarmış olacağız. Onun için bu çok önemlidir. Bunu hassaten Karslılardan istirham ediyorum.” çağrısında bulundu.
Araştırmacı-Fotoğrafçı Yıldırım Öztürkkan da, konakta halen asılı bulunan eski Valilik armasıyla ilgili, “Bu görmüş olduğunuz arma kurtuluş Savaşının ardından burası Valilik Konağı olarak tahsis edildikten sonra ilk olarak Cenub-i Garbi Kafkas Hükümetine ev sahipliği yapmıştır. Bilahare valilerin konakları olarak yapıldığı için binanın çatıya yakın uç kısmına da askeri arma gibi bir arma yapıldı ve öyle duruyor.” Açıklaması yaptı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.