Konuşan Kütüphane açıldı
Bilgiye Erişimde engelli Değilsiniz (BİLED) projesi kapsamında Kars İl Halk Kütüphanesi içerisinde göreme engelliler için konuşan kütüphane bölümü açıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne bağlı il halk kütüphanelerinin hizmetlerinden görme engelli kişilerin bu alandaki teknolojiyi kullanarak yararlanabilmesi için, gerekli bilgisayar programlarının ve donanımının sağlanması amacıyla “Bilgiye Erişimde Engelli Değilsiniz (BİLED) Projesi” hayata geçirdi.
Bu proje kapsamında Kars İl Kültür Müdürlüğü ile Kars İl Halk Kütüphanesinin ortak çalışmaları sonucu görme engelliler için açılan konuşan kütüphanenin açılışı, Vali Ahmet Kara ve Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş tarafından gerçekleştirildi. Açılışa ayrıca KAÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr Cavit Arslan, İl Kültür Müdürü Hakan Doğanay, Kütüphane Müdiresi Mehtap Çağtay, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yılmaz Karadağ, Milli Eğitim Şube Müdürü Gökhan Altun, Faruk Ocak ve bazı daire amirleri katıldı.
Proje kapsamında, İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü tarafından az gören ve görme engelli kullanıcıların hizmetine sunulmak üzere 1 adet Kitap Okuma Makinesi, 1 adet Masaüstü Büyüteç, 4 adet Sesli Ekran Okuma Programı ve 4 adet Ekran Büyütme Programı satın alınarak hizmete sokuldu.
İl Halk Kütüphanesi Müdiresi Mehtap Çasğtay, konuşan kütüphane hakkında şu bilgileri verdi. “ İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü olarak az gören ve görme engeli bulunan kullanıcıların bilgi kaynaklarına ulaşmasını sağlayarak, kişisel gelişimlerine ve özgür zamanlarını değerlendirmesine katkıda bulunmayı ve destek olmayı amaçlamaktayız. Artık az gören ve görme engeli bulunan vatandaşlarımız da İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğümüzün hizmetlerinden daha verimli bir şekilde yararlanacak ve bilgi edinme ihtiyaçlarını karşılayacaktır.
Böylece İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü olarak az gören ve görme engeli bulunan kullanıcıların bilgi kaynaklarına ulaşmasını sağlayarak, kişisel gelişimlerine ve özgür zamanlarını değerlendirmesine katkıda bulunmayı, ailelerine ve eğitim aldıkları kurumlara destek olmayı amaçlamaktayız. Artık az gören ve görme engeli bulunan vatandaşlarımız da İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğümüzün hizmetlerinden daha verimli bir şekilde yararlanacak ve bilgi edinme ihtiyaçlarını karşılayacaktır.
Kars İl Halk Kütüphanesinde oluşturulan BİLED köşesi ile Kars'ta görme engelli vatandaşlarımızın kütüphaneye gelerek istediği bir metnin veya kitabın kendisine sesli okunması sağlanacaktır. Az gören vatandaşlarımız da masaüstü büyüteç sayesinde kitap dergi gibi materyallerdeki yazıları ekranda 80 katına kadar büyütülerek kolayca okuyabilecektir.
KİTAP OKUMA MAKİNESİ
Görme engellilerin bilgi kaynaklarına ulaşmasını sağlayarak, kişisel gelişimlerine ve özgür zamanlarını değerlendirmelerine katkıda bulunmak, ailelerine ve eğitim aldıkları kurumlara destek olmak amacıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünün BİLED projesi kapsamında Kars İl Halk Kütüphanesine az gören ve görme engelli kullanıcıların hizmetine sunulmak üzere ‘Ekran Büyütme Programı’, ‘Ekran Okuma Programı’, ‘Kitap Okuma Makinesi’ ve ‘Masaüstü Büyüteç Sistemi’ satın alınmıştır”
GÖRME ENGELLİ BİR KULLANICI
Bilgisayar, günümüzde kullanıcılarına bilgi dünyasının kapılarını ardına kadar açmakta ve karmaşık işlemleri kısa bir süre içerisinde gerçekleştirebilme imkânı sunması sayesinde, hayatımızın her alanında kendisine vazgeçilmez bir yer bulmaktadır. Bilgisayar tüm kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırmaktadır, ancak bilgisayarın hayatın kolaylaşmasına katkısı engelliler için çok daha büyük olmaktadır. Kütüphanemize sağlanan donanımlarla Görme engelli bir kullanıcı; kitap, gazete vb. yazılı kaynaklardan normal şartlar altında faydalanamazken, bilgisayar teknolojisiyle yazılı materyalleri rahatlıkla okuyabilecek, internetten ders çalışabilecek, bilgi toplayabilecek ve kendilerini kimseden yardım almadan geliştirebileceklerdir
HİZMETTEN YARARLANMAYI BEKLİYORUZ
“Ekran Okuyucu yazılımı ile ekrandaki görüntü sese dönüşür. Ekran büyütme programı, Az görenler ekranı ihtiyaçlarına ve görme oranlarına göre, nasıl istiyorlarsa o şekilde görüntüleme imkânına sahiptir. Ekrandaki resim, metin ve benzeri objeler istenilen boyutlarda görüntülenebilir; arka plan ve ön plan renkleri ihtiyaca göre istenilen şekilde düzenlenebilirler. Kitap okuma makinesi ile kitap, gazete ve notları vb basılı metinleri hızlı bir şekilde tarayıp Türkçe olarak okuyabilecekleri gibi, taranan metinleri dinleyebileceklerdir. Masa Üstü Büyüteç: Az görenler okumak istedikleri basılı metinleri büyüteç sistemi ile istedikleri boyutlarda görüntüleyerek okuyabilirler.
3 Aralık Dünya Engelliler günü olarak kutlandı. Günümüzde engellilik, gizli veya hayırseverlik konusu olmaktan çıkmış, artık geniş çapta bir insan hakları meselesi olmuştur. Engellilerin topluma dahil edilmesi bir haktır ve engelli kişiler de, doğuştan sahip oldukları insanlık onurlarına saygı gösterilmesi hakkına sahiptir. Engellerinin nedeni ne olursa olsun tüm engelliler, tüm vatandaşlar ile aynı temel haklara sahiptir. Engellilerin sorunlarına çözüm üretmek, toplumsal yaşamda etkinlik alanlarını genişletmek, daha iyi yaşam koşulları sağlamak için çalışılmaktadır. 2005 yılı 5378 sayılı Özürlüler Kanunu yürürlüğe girmiş, 3194 sayılı imar, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi, 5395 sayılı Belediye, 5302 sayılı Özel İdare kanunlarında özürlüler lehine çeşitli düzenlemeler yapılmıştır.. 633 sayılı Kanun hükmünde ile Aile ve Sosyal politikalar Başkanlığı’nın kurulmasıyla Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü oluşturulmuştur.” Dedi.
Vali Ahmet Kara ise yaptığı konuşmada Mevlana’nın özlü sözlerinden birini örnek vererek, ‘Deniz ne kadar büyük olursa olsun, o denizden her kes kabı büyüklüğünde su alabilir.” Yani insanlar kapasiteleri kadar bilgi hazineleri, kültür ve sanat hazineleri ne kadar o kadar alır. Bizde kültür hazinemizi açacağımız bu üniteyle daha da genişleteceğiz. Yani bundan sonra görmeyenlerle az görenler bu üniteden ziyadesiyle yararlanacaklardır. Bu nedenle böyle bir üniteyi açan Kültür Müdürü ve Kütüphane Müdiresine teşekkür ediyorum. Engelli arkadaşlarımıza da bu ünitenin hayırlı olmasını diliyorum. Toplum engelli, engelsiz, kadını, erkeği, okumuşu veya okumamışıyla, zenginiyle fakiriyle bir bütündür. Eğer toplumu oluşturan bazı kesimleri dışarıda bırakırsak bu bizim büyük eksikliklerimizden birisi olur.” dedi.
VALİ KARA GÖRME ÖZÜRLÜ UFUK’A BU KÜTÜPHANEDE İLK KİTABI OKUDUKTAN SONRA MİSAFİR EDECEK
Vali Kara Kütüphane Müdiresi’nden Ufuk okuduğu kitabı okuyup anladıktan sonra makamına getirerek anlatmasını istedi.
Görme engelli Ufuk Kara’dan okuma yazma öğrenmek istediğini ve ayrıca iş istedi. Ufuk da Vali Kara’dan araç isteyerek eveleri ile kütüphaneye gidip gelebilmeleri için araç istedi. Vali Kara ise kendilerine araç tahsisi edileceğinin sözünü verdi. Çağtay ise Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nden aldığı verilere göre il genelinde 700, İl Merkezinde ise 60 civarında görme engelli vatandaşın olduğunun altını çizdi.
Engelliler ise Mehtap Çantay’ı çalışmalarından dolayı takdir ettiler.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.