1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Köylü Kışı Düşünüyor
Köylü Kışı Düşünüyor

Köylü Kışı Düşünüyor

Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan Kars’ta son on yılda, her yıl için ortalama 130 bin büyükbaş ve 169 bin de küçükbaş hayvanın il dışına satışı ve sevki gerçekleştirildi.

A+A-

Ama Kars’ta şu anda hayvancılık, bir köylünün iki inek satarak bir ineğini ancak ağır kış şartlarını atlatıp, yaza çıkartacak şekilde yapılıyor. Çünkü şu an itibariyle Kars’ta bir inek, canlı kilo olarak 4 liradan satılıyor. Buna rağmen kasapta etin kilosu 25 liradan satılıyor. Aradaki bu büyük farkın nasıl oluştuğuna anlam veremeyen, kıt kanaat geçimi sürdüren Kars köylüsü kara kara, kara kışı nasıl atlatırım diye düşünüyor. Hayvanlarını satmak için hayvan pazarına getiren köylüler, perişan bir şekilde hayvanlarını satamadan geri dönüyor. Aşırı borç içerisinde bunalan bazı köylüler de yok pahasına hayvanlarını satmak zorunda kalıyor.

KARS’IN YILLIK SÜT ÜRETİMİ, 170 BİN TON

Kars’ta 95 adet süt ve süt ürünleri işleyen tesiste, yılda ortalama 170 bin ton süt üretimi gerçekleştiriliyor. Bu üretimlerin başında da Kars’ta yaklaşık olarak 8 bin 500 ton kaşar peyniri üretiliyor. Hayvansal proteinler arasında bulunan ve insan yaşamının olmazsa olmazı olan süt de Kars’ta sudan ucuza satılıyor. Kurak geçen yaz sezonunda, süt ve peynirin de para etmediğinden yakınan Kars köylüsü, hayvan satamayınca Kars esnafı da işsizliğin hat safhaya erişmesinden yakınıyor.

ESNAFIN EN ÖNEMLİ GEÇİM KAYNAĞI KÖYLÜ

Fabrikası olamayan, köylüsü uygulamaya konulan hayvancılık politikaları ve öncelikli olarak da ithal hayvan yüzünden bitme noktasına gelen hayvancılık, Kars’ta, köylü hayvanını satamadığı için, şehir esnafından da temel ihtiyaçları dışında alışveriş yapmaması ekonominin de çökmek üzere olduğunu gözler önüne seriyor. Kars ve çevresinde hasat döneminin sona ermesiyle birlikte aileler çocuklarını bu zamanlarda evlendirirlerdi. Bu yıl ise kuraklıkla birlikte hayvanlarını satamayan köylülerde, sadece ellerinde ki hayvanı kara kışı atlatıp, yaza nasıl çıkartırım diye düşündüğü için, evliliklerde ertelenmeye başlandı. Bu nedenle de evlilik alışverişlerinin yapılmaması da şehir de esnafın belini bükmüş bir ticaretin yaşanmasına neden oluyor.

YAKLAŞAN KURBAN ÖNCESİ KÖYLÜ BEKLEMEDE

Kars ve çevresinde her yıl olduğu gibi Kurban bayramından aylar önce Batı’ya öncelikli olarak da İstanbul’a kurbanlık hayvan götürmek isteyen Karslılar, tam bir muamma yaşıyor. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi kurbanlık hayvanlarını İstanbul’a kadar götürüp, Anadolu’dan Trakya’ya geçirilmemesi nedeniyle perişan olan Karslı kurban satıcıları, bu yıl da aynı korkuyu yaşamaya devam ediyor. Hükümetin ithal hayvana yönelik vergi artırımı uygulaması ve kurbanlık hayvan ithalatının durdurulması kararlarının, henüz etkisini göstermediğimi ileri süren köylüler ise kusurlu oldukları için kurban olarak kesilememesi gereken angusun yerli hayvandan daha değerli hale getirilmesinden de yakınmadan edemiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.