1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Köylülerden askerlere kına gecesi
Köylülerden askerlere kına gecesi

Köylülerden askerlere kına gecesi

Kars’ın Kağızman İlçesi’nde aileler gözlerinden sakınarak büyüttükleri evlatlarını ellerine kına yakarak askere uğurladılar.

A+A-

1991/1 tertip asker adayları için Kötek köyünde tören düzenlendi. Törene katılan asker adayları ve yakınları müzik eşliğinde halay çekerek eğlendi. Törende, asker annelerinin evlerinde özenle hazırladıkları kınalar asker adaylarının ellerine yakıldı. Anneler, babalar, ağabeyler, ablalar ve sevgililer sırayla asker adaylarının ellerine gurur ve gözyaşları arasında kınalarını yaktı. Elleri kınalı kuzular asker uğurlama törenlerinde arkadaşları ve yakınları ile uzun kuyruklar oluşturarak gönüllerince halay çekti.

Kötek köyü Muhtarı Ayhan Büyüktanır, Kağızman ilçesinde askere giden gençlerin ellerine kına yakılmasının asırlık bir gelenek olduğunu belirtti. 

Ayhan Büyüktanır, “Bizim örf ve adetlerimizde üç şey için kına yakılır. Gelinin eline kına yakılır kocasına yakın olsun diye. Askerin eline kına yakılır, vatanı uğruna kurban olsun diye. Koça kına yakılır Allah yoluna kurban olsun diye. Dünyanın hiçbir yerinde çocuğunu askere gönderirken eline kına yakıp gönderen bir millet göremezsiniz. Biz askere böyle gittik, çocuklarımız da böyle gidecek” dedi. 

Asker adayları ise vatana canlarını vermeye gittiklerini belirterek, “Namusumuz, şerefimiz, vatanımız için canımızı her zaman vermeye hazırız. Annelerimiz ve babalarımız kırmızı ve beyazı sadece askere gidenlere giydirir, ellerine de kına yaktırırlar. Biz de onların kınalı kuzuları olduğumuz için böyle giydirildik, kınalar yaktık” ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.