
Kurbanlık sevkleri hızlandı
Türkiye’nin önemli hayvancılık merkezlerinden Kars’tan 80 kente büyük ve küçükbaş kurbanlık hayvan sevkiyatı hız kazandı.
Hayvan varlığı bakımından ülkenin ilk 5 kenti arasında yer alan Kars’tan ülke geneline yapılan h/ayvan sevkiyatı renkli ve heyecanlı görüntülere sahne oluyor. TIR’lara yüklenerek başta batı illeri olmak üzere 90 ile götürülen kurbanlıklar büyük rağbet görüyor. Yayla ve meralarda halen diz boyu yeşil olan otlarla doğal olarak beslenen hayvanların et kalitesinin de tercih edilmesi Kars’tan gönderilen kurbanlıkların tercih edilmesinde önemli rol oynuyor. Bu da Kars’ta beslenen hayvanların kalitesinin her geçen yıl ülke genelinde de daha da bilinmesi ve yaygınlaşmasına neden oluyor.
Iğdır’lı yetiştirici Nejdet Çiçek (40) de 3 çocuğu ve ailesiyle birlikte hayvan sevkiyatının yapıldığı alana gelerek işlemlerini tamamladıktan sonra yola çıkmayı bekledi. Kendisi TIR ile çocukları da özel bir araçla Bursa’ya yola koyulacak olan Çiçek, tüm umutlarını kurbanlık hayvanlarına bıraktığını çünkü hayvanların çoğunu veresiye aldığını sattıktan sonra paralarını ödeyeceği söyledi. İthal getirilmesinin işlerini düşüreceğinden endişe duyduğunu da belirten Çiçek, “tüm umudumuz bu hayvanlar. Bursa’da kirada oturuyorum. Eşim ve çocuklarım Bursa’da kalıyorlar ve çocuklarım Bursa’daki okulda eğitim görüyorlar. Kurbanlıkları genelde tanıdıkları satıyoruz. Zaten gitmeden bazen de sipariş alıyoruz. İnşallah hepsini satarız.” dedi.
Diyar (9), Zana (7), ve Hava (4) yaşlarındaki üç cocuğuyla yola çıkmadan önce hayvanların yanına giden Çiçek, çocuklarının hayvanları çok sevdiğini onların da şimdiden hayvancılığa merak sardıklarını anlattı. Çocuklarının nafakasını sağladığı hayvanlara aylardır gözü gibi baktığını kaydeden Çiçek, bugün yola çıkarak Kurban bayramına kadar Bursa’da kalıp hayvanların tamamını sattıktan sonra Kars’a ve memleketi Iğdır’a dönmeyi arzuladığını vurguladı.
TERÖR OLAYLARI ENDİŞELENDİRİYOR
Şanlıurfa’dan Kars’a saman getiren ve geçimini bu yolla karşılayan TIR sürücüsü Hasan Sonta da mazot fiyatlarının pahalılığından dert yansa da mecburen bu işi yaptıklarını ve ekmek parası için her türlü zorluğa göğüs gerdiklerini ifade etti. Tüm bunların yanında artan terör olayları ve özellikle de TIR’ların ateşe verilmesi nedeniyle kaygı duyduklarını aktaran Sonta, “Saman işiyle uğraşıyorum. Bu TIR kendime aittir. Genellikle Urfa’dan Kars ve Ardahan bölgesine saman getiriyorum. Geçen yıla göre bu yıl çok zararımız olmakta. Samanı Ardahan’da 350 TL’ye veriyorum. Yani yaktığım mazotla ve masrafla birlikte başa baş gidiyor. Genellikle buradan Urfa bölgesine, batı illerine hayvan götürüyoruz. Mazot çok pahalı ve benim buradan Urfa’ya 400 litre mazot yakıyorum. Hesapladım bin 400 TL’ye geliyor. Geçen yıl haftada iki kez bu bölgeye saman getiriyordum. Ama şu anda terör olaylarından dolayı haftada 1 defa gelip gidiyoruz. Çünkü yollarda sıkıntı oluyor. Şu anda hayvanları yükleyip Gıda, Tarım ve Hayvancılık müdürlüğüne geldim ve bir an önce evraklarımı yapıp yola çıkmak istiyorum. Çünkü yollarda sıkıntılar oluyor. Yollarda rahat rahat gidemiyoruz. Ben buradan meclise sesleniyorum; ne olur bize bir çare bulun. Bizler bu ülkede her zaman barış, huzur ve kardeşlik istiyoruz. Bizim tek isteğimiz bu. Bugün benim kullandığım TIR 150 bin TL. Eğer bu aracımı yakarlarsa beni adeta öldürmüş olurlar. TIR’larımızı yaktılar mı bizi de öldürsünler. Benim her şeyim bu araba. Varım yokum bu arabadır. Dün akyam benim arkadaşımın aracını yakmışlar. Yazık değil mi günah değil mi? Ne olur silahlar sussun rahatça yaşayalım. Hepimiz kardeşiz, hepimiz dostuz. Biz bu ülkede sevgi ve kardeşlik istiyoruz. Türk ve Kürt kardeştir. Bizler artık bu tür olayların yaşanmasını istemiyoruz. Hepimiz kardeşiz ve her zaman birlikte yaşadık. Allah yardımcımız olsun.” temennisinde bulundu.
HAYVAN SEVKLERİ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün, Kurban bayramına kurbanlık sevkiyatlarının başlanması nedeniyle kentteki hayvan pazarlarında hareketlilik yaşanmaya başladığını söyledi. Kars’ta 600 bine varan hayvan sayısına sahip olduklarına dikkati çeken Düzgün, bölgede meraya dayalı hayvancılığın yoğun olarak yapıldığını ve bunun için de Kars’taki hayvanların tercih edildiğini söyledi.
Düzgün, kurbanlıkları almak için 80 kentten alıcının Kars’a geldiğini de ifade ederek, yetiştiricilerin beklememesi ve mağdur olmaması için gerekli tedbirleri aldıklarını belirtti. Kontrol, belge çıkarma ve belgenin tazmininde 6 veteriner hekimin görev yaptığını da söyleyen Düzgün, hayvan sevkiyatı yapacak olan yetiştiricilerin hayvanların aşı, küpe ve diğer bütün işlemlerini yaptırarak sevkiyata hazır bulundurmalarını istedi.
KARS’TAN 80 İLE SEVKİYAT
2014 yılında 206 bin büyükbaş hayvan sevki yaptıklarını bu yıl da hedeflerinin bu rakamın üzerine çıkmak olduğunu söyledi. Şu ana 85 bin sevk gerçekleştirdiklerini anlatan Düzgün, “2 ay içinde 50 bin hayvan sevk ettik. Besicilik hayvanlarla birlikte sayı artacaktır.” dedi.
Düzgün şunları söyledi:
“Malumunuz bizim her zaman söylediğimiz bir söylem vardır. Deriz ki ‘biz 80 vilayete kasaplık, kurbanlık ve besilik olarak hayvan gönderen bir iliz. Bu birinciliğimizi yine bu yılda koruyacağımıza inanıyoruz. Yaylalarımız elhamdülillah şu 15 günü saymayacak olursak iklim olarak yağışımız çok iyiydi, meralarımız çok iyiydi, çiçeklerimiz çok iyiydi, vejetasyonumuz çok iyiydi. Bu manada kaliteli olan meralarımızda otlayan hayvanlarımız alıcılarını bekliyor. Biz bu manada il ve ilçe müdürlüklerimiz olarak tüm hazırlıklarımızı yaptık. Gerek kurbanlık, gerekse besilik olarak hem dana, hem etlik ihtiyacını karşılayacak celeplerimizi, alıcılarımızı, besi alacak olan çiftçilerimizi bekliyoruz.”
80 VİLAYETİMİZDEKİ BU İŞİ YAPANLARA SESLENİYORUZ;
Bu manada diğer illere örnek olacak bir sistem kurduklarını da kaydeden Düzgün, “Gerek dezenfeksiyon ünitesi gerek hayvan indirme, bindirme ve kontrol rampası devreye soktuk. Müdürlük binamızda 6 personelimiz sırf bu işle uğraşmakta. Raporlama bölümü, sevk verme bölümü, pasaport birim bölümü ve hayvan kontrol bölümü olarak hizmet vermekteler. Bu İl’e hayvan alamaya gelen vatandaşımız kısa sürede işini halledeceği bir sistem kurduk. Biz bu manda 80 vilayetimizdeki bu işi yapanlara sesleniyoruz; gelin Kars’a herhangi bir problem olmaksızın hayvanlarınızı alırsınız. Hayvanlar küpeli, aşılı, problemsiz, pasaportlarıyla beraber gelindiyse 30 dakikanın içerisinde bir TIR’ı hemen evrakını teslim edip yolcu ediyoruz. Fakat bazen ufak tefek problemler oluyor pasaportu olmayanlar, küpesi uygun olmayan yada aşılanmamış olanlar geri çeviriyoruz. Bu sefer işlem uzayabiliyor.”
Düzgün daha sonra şunları söyledi:
HEDEF BU YIL 250 BİN
“Biz geçen yıl 2014 yılı içerisinde 206 bin adet büyükbaş hayvan sevk ettik. Bu yıl şuana kadar 85 binlerdeyiz. İki ayın içerisinde tahmin ediyorum 50 bin hayvan daha sevk edeceğiz. Bizim halk arasında ‘döl dökümü’ dediğimiz asıl ondan sonra kurbandan sonra yine besilik olarak dana çıkışımız ciddi manada olur. Bu yıl 250 bine ulaşacağımızı tahmin ediyorum. Sadece kurbanlık değil hem kurbanlık hem de besilik olarak toplamda 250 bin civarında hayvan sevk edeceğimizi biz düşünüyoruz. Onlara hazırlığımızı yaptık ve aşılama, küpeleme esnasında gezdiğimiz ahırlarda görüyoruz hayvan varlığımızda buna yetecek durumda. Yani küçükbaşta yine 50 bin civarında bir hayvan gönderdik. Aynı oranda da onun 100 bine ulaşacağı kanaatindeyiz.
KÜÇÜKBAŞA YÖNELİM BİRA DAHA FAZLA
Bu yıl şunu ifade etmek istiyorum; küçükbaşa yönelim bira daha fazla. Bizim ilimizde geçen yıla göre bu yıl daha fazla küçükbaş hayvan sevk ediyoruz. İlimizin et açısından endemik bitki sayısı çok yoğun olan ıslah edilmiş mera kalitesinde olan meralarımız var. Bizim şu mevsimde dahi Ağustos ayında Türkiye’nin dört bir tarafında otlar kurumuş durumda ama gelin bizim yaylalarımızda hala yeşil görürsünüz. Hala diz boyu yeşil aksam görürsünüz. Bu otları yiyen hayvanında bu doğal ortamda yetişen hayvanında eti kaliteli ve organik diyebileceğimiz kalitede et göreceklerdir. Biz bu manda müdürlük olarak hazırlığımızı yaptık ve satın alacak olan yetiştiricilerimizi bekliyoruz. Dışarıdan gelen insanlarımızın burada daha çabuk işini halletmeleri için burada hayvan satan yetiştiricilerimize de benim Karslı hemşehrilerime de bir görev düşüyor: Muhakkak satıştan önce pasaportunu hazırlasın, küpesini taktırsın, aşısını yaptırsın ve muhakkak 15 gün önce aşısını yaptırsın. Ondan sonra gönül rahatlığıyla hayvanının satışa arz etsin.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.