1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. KuzeyDoğa En iyi STK
KuzeyDoğa En iyi STK

KuzeyDoğa En iyi STK

Çevre ve Orman Bakanlığı Sulak Alanlar Toplantısı’nda Kars KuzeyDoğa Derneği Türkiye’de sulak alan koruması konusunda en iyi yerel STK Derneği seçildi.

A+A-

Kars adına ve çevre adına bu habere çok sevindiklerini ve mutlu olduklarını söyleyen KuzeyDoğa Derneği Başkanı Çağan Şekercioğlu, 3,5 yıllık bir geçmişi bulunan derneğin çevre konusunda büyük adımlar atığını ve atmaya da devam edeceğini belirtti.

Öncelikli odak noktalarının Kars’taki Kuyucuk Gölü olduğunu ifade eden Şekercioğlu, “Hem Kuyucuk Gölü’ne hem Kafkas Üniversitesi Sulak Alanı’na özel kafesler kurduk. Bunlar otlayan hayvanların girmemesi içindi. İçi ve dışı karşılaştırdık. Otlamanın etkilerini belirledik. Bu önemli bir ekolojik restorasyon deneyimimizdir. Bunun yanında Kuyucuk gölünde Kars Valiliğinin ve Belediyesinin önemli destekleriyle Türkiye’nin ilk doğa koruma amaçlı adasının yapılması sağlandı. Kuyucuk gölünü ikiye bölen yolu bir ada haline getirdik. Bütün verilerimizi kendilerine bağışladık herhangi bir karşılık beklemeden. Bu verilerlerde Kuyucuk gölü yönetim planı 2010’un sonunda tamamlandı. Şu an uygulamaya geçiyor. Bu yine Kuzey Doğa Derneğinin topladığı kuş verileriyle gerçekleştirdi.” dedi.

Şekercioğlu daha sonra şunları söyledi:

“Kuyucuk gölünde 220 kuş türü tespit ettik. Bu da Türkiye kuş türlerinin yaklaşık 48’i yani yarısı. Halkaladığımız kuşlardan biri Kazakistan’da tekrar yakalandı. Aynı zamanda bölge halkının ekonomisine de katkıda bulunmak için hem gölü koruyup hem halka gelir kazandırmak için köy tabanlı doğa turizmini başlattık. Kars Valimizin desteğiyle oradaki eski Öğretmen Lojmanını, mütevazi ama güzel bir pansiyona çevirdik. 6 yatak kapasiteli. Sıcak duşlu, tuvaletli ve Avrupa Birliği Seçkin Turizm cennetine Kars namına KuzeyDoğa Derneği başvurarak Kuyucuk gölü ve Kars’ı 2009 Avrupa Seçkin Turizm Cenneti seçtirdi. Bu da tabi ki bölgede doğa turizminin duyulması ve artması için çok önemli bir faktör oldu.

Bunun yanında KuzeyDoğa Derneği Ardahan Üniversitesi tarafından maalesef tehdit altında olan Putka Gölü’nün özel koruma bölgenin çıkartılmasında Ardahan önemli destek verdi. Kars’ta aygır gölü, Çalı Gölü gibi diğer önemli fakat resmiyet kazanmamış spot alanlarının resmiyet kazanması için sürekli dilekçeler veriyoruz. Burada alan çalışmaları yapıyoruz. Verilerimizi bakanlıkla paylaşıyoruz. Aynı zamanda Iğdır’da halkalama gibi gerçekleştirdiğimiz Aras Nehri sulak alanın haritasını hazırladık. 10 kilometrekareden büyük bir alan. Bunun resmiyet kazanması için birkaç yıldır mücadelemiz devam ediyor. Ağrı Dağı’nın sularıyla beslenen aralık kara su sazlıkları çok önemli bir sulak alandır. Aynı mücadele onun için de devam ediyor.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.