Lazoğlu, nikah ve düğünlerde alınması gereken önlemleri açıkladı
Kars il Sağlık Müdürü Uzman Doktor Zakir Lazoğlu Covid-19 virüsle mücadelede Nikah ve Düğünlerde alınması gereken önlemleri açıklayarak, Kars halkına uyulması gereken kurallara ilişkin uyarılarda bulundu.
Uzman Doktor Lazoğlu yaptığı açıklamada; “Dünya geneline yayılan ülkemizde de mücadelesi devam eden yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalığının henüz aşısı bulunamamıştır. Hastalıkla mücadelede en doğru adım virüsün yayılma hızını düşürmektir. Virüsün bir taşıyıcıdan başka bir insana geçmesini engellemenin en etkili yolları kişisel hijyen ile sosyal teması en alt düzeye indirmek ve sosyal mesafe kuralına uymaktır. Bu virüsün bulaşması, karşılıklı iki kişiden birinin ağzından çıkan damlacığın karşıdaki kişinin ağız ve burnuna ulaşmasıyla oluyor. Bu nedenle maske takılmasına rağmen iki kişi arasında yeterli sosyal mesafe sağlanamamasını halinde virüsten tam anlamıyla korunmuş olamıyoruz.” dedi.
Yeni bir aile kurmanın ilk adımının nikah ve düğün törenleri, aynı zamanda kalabalıkları da bir araya getiren bu durumun koronavirüse karşı önlem almalarını daha da zorunlu ve önemli kıldığını kaydeden Lazoğlu, “Sosyal mesafenin bu denli önemli olduğu şu günlerde sevdiklerimizin mutluluğuna ortak olmak istiyoruz. Ancak nikah ve düğünler kurallara uyulmaması durumunda bizler için yüksek riskli alanlar oluyor.” ifadesini kullandı.
Lazoğlu, düğün ve nikahlar gibi insan yoğunluğunun olduğu alanlarda alınan tedbirlere riayet ederek sevdiklerimizi ve kendimizi koruyarak Kars’ta da bu süreci en az vaka ile atlatacağımızı da sözlerine ekledi.
Lazoğlu Sağlık Bakanlığının yayınlamış olduğu kuralları da şöyle sıraladı:
• Nikahlar ve düğünler bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün oldukça açık havada yapılmalı. Süre de mümkün olduğu kadar kısa tutulmalı.
• Genel kullanım alanlarına ve oturma düzenine ilişkin sosyal mesafe planı hazırlanmalı, tesisin misafir kapasitesi sosyal mesafe planına göre belirlenmeli, bu kapasiteye uygun sayıda misafir kabul edilmeli ve kapasite bilgisi tesisin girişinde görülebilir bir yere asılmalı.
• Tesisin sıra oluşabilecek tüm alanlarında en az 1 metre ara ile sosyal mesafe işaretlemeleri yapılmalı.
• Girişlerde ve içeride uygun yerlere kurallar, sosyal mesafe, maske kullanımı ve el temizliğiyle ilgili afişler asılmalı.
• Nikah ve düğün salonlarına maske takılarak girilmeli. Tören ve kutlama süreci boyunca gelin, damat, nikah memuru ve şahitler dahil olmak üzere herkes maske takmayı sürdürmeli.
• Önlemlere uyumun kontrolü ile ilgili bir personel görevlendirilmeli, bu personel sosyal mesafe ve maske kullanımı konusunda gerekli uyarıları yapmalı.
• Merkezi havalandırma sistemleri bulunan alanların havalandırma doğal hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmeli, kapı ve pencereler açık bırakılarak doğal havalandırma sağlanmalı.
• Nikah ve düğün salonlarında 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve davetli planlaması yapılmalı.
• Asansörlerin kullanımı sınırlandırılmalı. Kapasitesinin üçte biri sayıda kişinin binmesine izin verilmeli.
• Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri olan, gelişen, COVID-19 tanısı alan veya temaslısı çalışanlar ve misafirler tıbbi maske takılarak COVID-19 yönünden değerlendirilmek üzere sağlık kurumuna yönlendirilmeli.
• Nikah ve düğün salonlarına gelen ziyaretçi ve çalışanların ateşi ölçülmeli. Ateş ölçen personel tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanmalı. Ateşi 38 dereceden yüksek olanlar içeri alınmamalı.
• Düğünde yiyecek içecek ikramı olması durumunda Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan "COVID-19 kapsamında Restoran, Lokanta, Kafe Pastane, Börekçi, Tatlıcı ve İçerisinde Yeme-İçme Hizmeti Sunan İşletmelerde Alınması Gereken Önlemler" dikkate alınmalı.
• Düğün davetiyelerinde COVID-19 nedeni ile bütün misafirlerin maskeleri ile gelmeleri, nikah ve düğün boyunca maske kullanmaları ile ilgili uyarı bulunmalı.
• Nikah ve düğün salonlarında bulunan büfelerde maske kullanımı, hijyen ve sosyal mesafenin korunması ile ilgili tedbirlere uyulmalı, buralarda tek kullanımlık bardak, tabak vb. malzemeler kullanılmalı.
• Davetlilerden herhangi bir ödeme yapmaları gerekli olduğunda tercihen temassız olmak üzere nakit olmayan ödeme yapmaları istenmeli.
• Vale maske kullanmalı ve araçlara maskesiz binmemeli. Valeler eldiven kullanmamalı. Her araç teslim alma ve teslim etme hizmetinden önce ve sonra eller alkol bazlı el antiseptiği ile temizlenmeli.
• Kapalı alanlarda bulunan çocuk oyun alanları kapalı olmalı, açık alanlardaki çocuk oyun alanlarındaki sık dokunulan yüzeylerin temizlik ve dezenfeksiyonu sağlanmalı. Ulaşılabilir alanlarda el antiseptiği bulundurulmalı. COVID-19 bulaşma riskini artıracağı için 1 metreden yakın temas gerektiren aktiviteler yapılmamalı.
Tüm haklımızdan gerekli önemlere ilişkin özveri ve dikkat bekliyoruz. Bu zorlu süreçte Covid-19 virüsünün halen yayılmaya devam ettiğini bu tehlikenin geçmediğini unutmamalıyız.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.