Lojistik Merkez yatırım programında
AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, BTK, Lojistik Merkez, karayolları ve daha bir çok konuyla ilgili açıklamada bulundu.
HER TÜRLÜ GAYRETİ ORTAYA KOYUYORUZ
AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, zamanın hızla akıp gittiğini, bu işe koyulalı ve siyaset yoluna çıkalı bir yıl olduğunu belirterek, “Ancak seçileli 9 ay oldu. Bu 9 aylık periyodu değerlendirdiğimizde seçim meydanlarımızda insanlarımıza ne sözler verdiysek bu sözleri yerine getirmek adına Kars’ta yapmamız gerekenler için Kars’ta, Ankara’da yapmamız gerekenler için Ankara’da koşturuyoruz. Tabi ki, sizin verdiğiniz sözler fiilen işler başlamadığı sürece insanların kafası havada kalıyor. Dolayısıyla, soru işaretleri oluyor. Özellikle vurgulamak istediğim şey, biz o günden bu güne birçok işin hazırlık süreci ile ilgili, yatırım programlarına konma süreci, ihale edinme süreçleriyle ilgili elimizden gelen her türlü gayreti ortaya koyduk.”
TÜRKİYE’NİN HER YERİ AĞIR BİR KIŞ GEÇİRDİ
Kış mevsiminin ağır şekilde geçtiğini belirten Arslan, “Türkiye’nin her yeri ağır bir kış geçirdi. Tabiî ki Kars’ta bulunduğu bölge itibarıyla, rakım itibarıyla bundan nasibini aldı. Bir taraftan iyi. Önümüzdeki sezon inşallah yeraltı sularının birikmiş olması nedeniyle çiftçimiz bundan ziyadesiyle yararlanacak. Ancak bir gerçek var ki, kışın bunun sıkıntısını çektik. Tabi ki biz kışın boş durmadık. Özellikle önümüzdeki 6-7 aylık inşaat sezonunu iyi değerlendirebilmek adına yatırım yatırıma konacak bütün projelerin yatırıma konması ve ihale süreçlerinin başlaması için takipçisi olduk.” diye konuştu.
BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU PROJESİNDE OLDUKÇA YOL ALINDI
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesinin Kars’ın için, bölgemiz için ve ülkemiz için çok önemli olduğunu ifade eden Arslan, “Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesinde oldukça yol alındı. Bu projede daha sonradan çok sayıda tünel çıktı. Üst yapısı tek hat. Yani, tek trenin gidebileceği bir hat olarak ön görülmüştü. Bu dönemde, Sayın Bakanlarımızla görüştükten sonra üst yapının da çift hat olması kararı alındı. Çift hat olması, elektrikli ve sinyalli hale gelmesi ve mevcut istasyonunun daha modern bir istasyon hale gelmesi adına yeni bir proje hazırlandı. Bu projenin de 26 Mart’ta ihalesi yapıldı. Yaklaşık 600 trilyonluk veya bugünkü parayla 600 milyon Türk liralık bir ihale ve DLH Genel Müdürlüğü şu an onun yoğun bir şekilde çalışmasını yapıyor. İhale sonuçlanır sonuçlanmazda ikinci etabı da başlayacak. Bu proje yaklaşık 1 milyar Türk lirasına çıkmış olacak. eski parayla 1 katrilyon, çok büyük bir yatırım. Mali olarak çok büyük bir yatırım. Kars’ın beklentisi olarak, Türkiye’nin beklentisi olarak büyük bir yatırım. Ancak hep söyledik bu proje, Kars için tek başına çok anlamlı değil.” şeklinde konuştu.
KESİNLİKLE KARS’TAKİ LOJİSTİK MERKEZİ YATIRIM PROGRAMINA GİRMİŞTİR
Arslan daha sonra şunları söyledi:
“Bu projeyle birlikte Kars’ta yapılacak lojistik merkezi çok önemlidir. İnsanlar zaman zaman tereddüt ediyorlar. ‘Acaba lojistik merkezinden vaz mı geçildi?’ ya da birileri böyle söylenmesinden hoşlaşıyor. Bilesiniz ki, kesinlikle Kars’taki lojistik merkezi yatırım programına girmiştir. Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü bunun hazırlıklarını yapmaktadır. Ancak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesiyle birlikte bitip birlikte hizmete girmesi gerekiyor. Sadece lojistik merkezini bitirdiğinizde eğer, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi (BTK) bitmemiş ise lojistik merkezi tek başına anlamlı değil. Dolayısıyla bir BTK’nın ilerleyişi ile birlikte biz bu projeyi sonuna kadar takip ediyoruz. Takipçisi olmak durumundayız.
BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN KARS’TA YAPILACAK OLANDIR
Bizim diğerlerinden farkımız şu; Biz İktidar Partisi milletvekilleriyiz. Biz çıkıp bir yerlerde sadece dillendirmekle yetinmek durumunda değiliz. Biz fiilen işi takip ediyoruz. İşin nasıl yürüdüğünü biliyoruz. Bizim için önemli olan budur. Bizim için işin sağlıklı ilerlemesi ve işin yapılması önemlidir. Yoksa çıkıp kameraların önünde, medyada çok farklı şeyler söyleyebilirsiniz. Ve ya bir şeyi duyduğunuzda birilerinden önce çıkıp açıklayabilirsiniz. Ne yazık ki bizim dışımızdaki insanların böyle bir hevesi var. Bizde söylemiş olalım. Bizim derdimiz, bizde söylemiş olalım değil, bizim derdimiz, biz yapmak durumundayız. Dolayısıyla yapıyoruz. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi oldukça hızlı yürüyor. Hem ona paralel olarak lojistik merkezinin planlamasında herhangi bir aksama yok. Yine insanlar diyor ki, ‘Erzurum’a kayıt’ hayır, ben bu işin yıllardır içindeyim Erzurum’daki lojistik merkezi veya yükleme boşaltmanın şehir dışına çıkartılması farklı bir olaydır. Kars’ta, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesiyle birlikte yapılması ön görülen lojistik merkezi farklı bir projedir. Dolayısıyla iki projeyi de birbirine katmamak lazım. Tabi ki ülkemizin her yerinde bu tip yatırımlar yapılıyor, yapılacak. Dolayısıyla bizim için önemli olan Kars’ta yapılacak olandır. Bizim dışımızda nerede neyin yapıldığı çok önemli değil. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum.
LOJİSTİK MERKEZİ ADETA BAŞLI BAŞINA BİR ŞEHİR OLACAK
Lojistik merkezi insanların kafasında şekillenmesi adına, bir otobüs garajı düşünün çok küçük bir şey veya bir kamyona yük yüklediğiniz yük boşalttığınız bir yer düşünün. Bu da küçük bir lojistik merkezi ama demiryolları veya trenler için öngörülen lojistik merkezi şudur; 300 ile 400 bin metrekarelik bir alan. Bu alan üzerinde 100’e yakın yapı ve bu yapılarda şu işler yapılacak, bir çok ürün gelecek, burada belki imar edilecek belki paketlenecek, ayıklanacak. trenlerle gelen yükler burada ayrıştırılacak. Yeni yükler haline getirilecek ve bu yükler Kars merkez olarak elleşlendikten sonra Gürcistan üzerinden Orta Asya’ya gidebilecek. Daha sonra yapılacak Kars-Iğdır-Dilucu- Nahçıvan veya İran Demiryoluyla da o tarafa gidecek. Ne yapılacak, gümrük olacak. atölyeler olacak. bankalar, fabrikalar olacak. Adeta başlı başına bir şehir. İnsanların yaşadığı değil, insanların mal ürettiği mallarını sevk ettiği, pazarladığı her türlü sosyal donatısının olduğu belki içinde otelin bile olduğu bir yer.
LOJİSTİK MERKEZİ NE GETİRECEK?
Lojistik Merkezi Kars’a ne getirecek onu söyleyelim: Kars’a 2 şey getirecek. Bir istihdam. Kars için çok önemli olan binlerce kişiye hitap eden bir istihdam getirecek. Bu bizim için çok önemlidir. ikincisi, siz 400 bin metrekare alan üzerinde birçok kapalı olan birçok işlem yapan bir sanayi adeta kurduğunuzda bu sanayinin şehirden alacağı ve şehre verecekleri var. Dolayısıyla esnafa katkısı olacak. yine böyle bir yerde yurt dışından birçok insan gelecek işiyle ilgili ama biliyoruz ki, o insanlar Kars’a kadar gelmişken turistik amaçlıda Kars’tan yararlanacaklar. Yine Kars’ı gezecekler. Bu anlamda katkı koyacaklar. Biz bunu da çok önemsiyoruz. Çok önemli bir şey daha var.
TEŞVİK PAKETİNİN ÖNEMİ
Son günlerde bir teşvik paketi açıklandı. Bu teşvik paketi kapsamında 15 il altıncı bölgede en öncelikli bölge Kars’ta bu ilerden bir. Herkesin ‘Keşke bu listede olsaydık.’ Dediği bir liste ve Kars bu listenin içerisinde. Bir çok teşvik var. Eminim ki lojistik merkeziyle bu teşvik paketi birleştiğinde bizim lojistik merkezinden beklediğimizin üzerinde şeyler almaya başlayacağız. Çok ciddi yatırımlar olacak. çok ciddi istihdam olacak. Çünkü işverenin de işine geliyor. Yatırımcının da işine geliyor. Geçmişte neden insanlar Doğu’ya gelmiyorlardı? Aynı yatırımı batıda yaptığında hammaddeyi getirmek diye bir problemi yok. İmar ettiği mahmul maddeyi satacağı, götüreceği yere götürmek diye bir problemi yoktu. Bunu Kars’ta yaptığı zaman ilave olarak bir malzeme getirme ve götürme masrafı çıkıyordu. Halbuki lojistik merkezini yaptığımızda bu taşımaları trenle toplu olarak yaptığınızda bunun maliyeti çok düşüyor. Belki 10’da 1’ine düşüyor. Bu yetmiyor. Bir de teşvik paketi kapsamında il olarak böyle bir önceliğimiz olduğu zaman inanın ki Kars hem lojistik merkezinden hem de teşvik paketi anlamında yatırımlardan ziyadesiyle yararlanacak. Lojistik merkezimizin bir başka anlamı şu; hızlı tren projeleri 2023 hedefi doğrultusunda Edirne’den Kars’a kadar bir ana ağ olacak. Bunun geri dönüşü yok. Buradan Gürcistan üzerinden Çin’e giden bir demiryolu olacak. Yine Kars-Iğdır-Dilucu üzerinden İran ve Nahçıvan’a gidecek bir demiryolu, biz dolayısıyla üç demiryolunun birleştiği bir merkez haline geleceğiz. Bir demiryolu üssü haline geleceğiz. Ya da demir ipek yolunun ana merkezi en büyük hanı olacağız. Dolayısıyla çok farklı bir konumumuz olacak.
AKTAŞ SINIR KAPISIYLA İLGİLİ İŞLEMLER OLABİLDİĞİNCE HIZLI YÜRÜYOR
Yine bizim hep sıkıntı çektiğimiz sınırımızda bir çıkış olmaması, gümrük kapısı olmaması konusuydu. Bu konuda da, Aktaş sınır kapısıyla ilgili işlemler olabildiğince hızlı yürüyor. Biz Gümrük ve Ticaret Bakanlığında Yunus Hocamla hatta Ardahan milletvekilimiz Orhan Atalay ile birlikte bunun da takipçisiyiz. Artık ihale aşamasına geldiler. En geç Haziranda Aktaş sınır kapısında yapımına başlanacak. Dolayısıyla Aktaş sınır kapısı bize hitap edecek olan bir gümrük kapısı olacak. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesiyle Gürcistan üzerinden yurt dışına bir çıkışımız olacak. Dilucu üzerinden bir çıkışımız olacak. Dolayısıyla bu anlamda da biz artık gümrük kapıları, çıkışları olan bir il haline geleceğiz. Bundan da ayrıca yararlanmış olacağız. Kars havaalanın pisti zaten Türkiye’nin sayılı büyük pistlerinden biri. Ancak terminalimiz küçüktü. Şimdi çok modern çok güzel, yılda 2 milyon yolcuya hitap edecek güzel bir terminalimiz yapılıyor ve herkes görüyor. Artık çıktıkça, çatısı kapanmaya başlandıkça herkes terminalin güzelliğini de görüyor. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi, lojistik merkezi bunlara gelecek yatırımcılar düşündüğünüz zaman yatırımcı ya da işadamı şunu arar; ‘Ben herhangi bir yerde yatırım yaptığımda çıkıp 1,5, 2 saat sonra orada olmalıyım. Orada bir havaalanı olmalı. İşimi görmeliyim, denetlemeliyim, kararlar vermeliyim ve aynı gün ya da ertesi gün geri dönmeliyim.’ Kars havalimanı o anlamda çok önemli. Havalimanı da oldu. Yatırımcının gelip işini yerinde görüp tekrar gidebileceği bir havalimanı olacak. Lojistik merkeziyle birlikte demiryolu merkezi olmakla birlikte bizim havaalanımızda yurt dışına uçuşların yapılabileceği güzel bir havalimanı oluyor. o da işin bir başka boyutu.
KARS, KAFKASLARIN BAŞKENTİDİR
Geçmişteki komşularla olan ilişkilerimize baktığımızda biz Serhat şehir olmaktan, sınırı bekleyen şehir olmaktan belki geçememiştik. Ancak biz hep söyledik, artık Serhat şehir değiliz. Artık Kafkasların başkentiyiz. Kafkasların başkenti şeklinde bir şehir olabilmemiz içinde etrafımızdaki ticaret hacminden yararlanmamız lazım. Bahsettiğimiz bütün bu projeler Aktaş sınır kapısı, demiryolları, lojistik merkezi bu pozisyonumuzdan ve bu avantajımızdan yararlanabileceğimiz projeler. Tabi sadece bunlarla kalmayacağız. Biz karayollarını da özellikle Kars merkezli karayollarında bölünmüş yol haline gelmesi konusunda sözlerimiz vardı. Kağızman yol ayrımına kadar olan BSK, sıcak asfaltı çok kaliteli çok düzgün. Kağızman yol ayrımından yaklaşık 100 kilometrelik kısmında DSK olmak üzere ihalesi yapıldı. Firma belirlendi. Şu an fiilen işe başladılar. Taş ocağıyla ilgili çalışmalar var. Bu sene oranında bütünlü sıcak karışım olması, sıcak asfalt olması çalışması başladı. Bu da bunun bir tamamlayıcısı. Susuz’a kadar olan yolumuzun bütünlü sıcak karışım olarak, sıcak asfalt olmasıyla ilgili de fiilen karayolları bu işe başladı. Ayrıca Susuz’dan Ardahan’a kadar olan kısmının da sıcak asfalt olmasıyla ilgili ayrıca bir ihale yapıldı. onunda yüklenicisi başlıyor. Önemli bir ayağı özellikle Kars, Digor, Iğdır üzerinden İran’a, Nahçıvan’a gidecek yolunda bölünmüş yol olması ve bütünlü sıcak karışım olmasını çok önemsiyorduk. Bunun da ihalesini Karayolları Genel Müdürlüğü yapıyor. Bu sene o da başlayacak. Dolayısıyla Kars, karayolu anlamında da üç tane Kars’ta kesişen bölünmüş yolun ortasında olacak. Bunun daha da önemli bir parçası, biz Digor yolunu sadece Digor’a erişilen bir yol olarak öngörmüyoruz. Karadeniz’den çıkan bir yolun Kars üzerinden, Van üzerinden güneye indiği Türkiye’nin Kuzey- Güney bir ana koridor olmasını çok önemsemiştik. Sadece son bir yılda değil, birkaç yıldır bunun mücadelesini veriyorduk. Bu bir ana koridor oldu. Şimdi bu ana koridorun parçaları tamamlanıyor. Bahsettiğim Susuz, Ardahan yollarının bütünlü sıcak karışım hale gelmesi, Digor’un Tuzluca ile birleşerek bütünlü sıcak karışım hale gelen bölünmüş yol olması bu ana koridorun da tamamlayıcıları. Bunun anlamı; Karadeniz’den gelen bir yük Gürcistan’dan, Rusya’dan gelen bir yük eğer, güneye, Irak’a, İran’ın Güneyine inecekse hatta Suriye’ye inecekse Kars üzerinden bir güzergah izleyecek.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.