1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Milli Park’ta rehabilite çalışmaları
Milli Park’ta rehabilite çalışmaları

Milli Park’ta rehabilite çalışmaları

Çevre Orman İl Müdürü İsmail Ersoy, Sarıkamış Allah-u Ekber Dağları Milli Parkıyla ilgili açıklamada, bu yıl genellikte rehabilite çalışmaları yapacaklarını söyledi.

A+A-

2004 yılında ilanı yapılan Milli Parkın genel alanının 22 bin 945 hektar olduğunu söyleyen Ersoy, geçen sene yönetim planını yaptırdıklarını ve o yönetim planı doğrultusunda mola noktaları, savaşın geçtiği alanlar ve seyir teraslarının olduğu yerlerde muhtelif çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Şu anda da halkın daha rahat gidip gelmesi için sanat yapısı çalışmalarını hızlandırdıklarını ifade eden Ersoy, “Ayrıca bir de biz bu yıl için orada Milli Parkın girişine bir giriş ünitesi yaptıracağız. Diyoruz ki, burası bir Çanakkale gibi olsun. Tüm dünya insanının Türkiye’ye gelmesini istiyorsak eğer bunun içinde içini doldurmamız lazım. Bu görev de bize düşüyor. Biz bu çalışmalar ışığında şu anda olumlu bir hayli gelişmemiz var. Ayrıca Milli Park olarak da etüt proje çalışmalarımız var. Kağızman’da yaban hayatı geliştirme alanımız var. Buranın ihalesini yaptık. Etüt projesinin yer teslimini yapacağız. Ayrıca sokak hayvanlarıyla ilgili aşılama ve kısırlaştırma programımız var. Bunlarla ilgili tüm ilçelerimize ve bu sene için 500 tane hayvanda bu iyileştirme ve rehabilite çalışmalarını yapacağız. Bunları da ilçelere dağıttık. Her ilçemizde, il merkezimizde 500 tane hayvanını rehabilitesini yaptıracağız.” dedi.

Ersoy, daha sonra şunları söyledi: “Son 4 yılda yaptığımız çalışmalarla ilgili 2100 hektarlık bir çalışma yapmışız. Bunlar hep yeni tesis ve genel topluma baktığımız zamanlar bu yıl için biz sadece 5988 hektar bakım çalışması yapacağız. 320 hektarlık tesis çalışması toplam 6308 hektarlık bir çalışma yapacağız. Yani bu seneki çalışmalarımız genellikle rehabilite çalışmaları oluyor. Etrafında dikenli teller kalmamışsa bu dikenli tellerin bakımı, daha sonra fidanlarımızın içinde kuruyanlar var. Bunlarda tamamlama dikimleri yapıyoruz. Aynı zamanda çapa işlemleri yapıyoruz. Koruma hizmetleri yapıyoruz. Buradaki ağırlığımız bizim bu yıl için rehabilite çalışmalarımız oldu. İlkbaharda da yağmurların güzel geçmesi nedeniyle şu anda girdiğimiz sahaların tamamında başarılıyız. Fidan üretim çalışmalarımız var. Sarıkamış’ta fidanlığımız var. Bu fidanlığımızda 2,5 milyon fidan üretimi yapmamız gerekir. Daha sonra Kars ve çevresi için yapacağımız ağaçlandırma çalışmalarında Kars’a yeni bir fidanlık kurduk. Üretime de geçeceğiz. Ayrıca sonbaharda Kağızman’da bir fidanlık kuracağız. Kağızman’da bir tohum bahçesi yapacağız. Kağızman’da çıplak köklü fidan üretimiyle ilgili bir alan tahsisi yapıldı. Bunların çalışmalarına devam ediyoruz.”

Ersoy ayrıca, “Kars’ın orman varlığı çok düşük. Türkiye’nin orman varlığı 27-28 oranında Kars’ın orman varlığı da genel alana baktığımız zaman yüzde 3.8 4’ü bile bulmuyor. Bu bakımdan buradaki ormanlık çalışmalarına, ağaçlık çalışmalarına, milli park çalışmalarına , çevre yönetimiyle ilgili çalışmalarına çok ağırlık vermemiz gerekir.” diye konuştu. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.