1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Mimari dokuya uygun yapılacak
Mimari dokuya uygun yapılacak

Mimari dokuya uygun yapılacak

Kurum binaları mimari dokuya uygun yapılacak...

A+A-

Gazi Kars’ta yapımı devam eden Doğum Evi Hastanesi ve Adliye Sarayı inşaatları yerinde gezen AK Parti Milletvekilleri, yapılan yeni binaların dış cephesinin Gazi Kars’ın tarihi dokusu ve mimari yapısına uygun olarak dizayn edileceğini söylediler.

Türkiye-Ermenistan sınırındaki tarihi Gazi Kars şehri her geçen gün yapılan yeni inşaatlarla günden güne büyüyor. Özellikle de kurum binaları şehrin tarihi dokusu ve mimari yapısına uygun olarak yapılıyor. Bunlardan azıları da inşaat çalışmaları süren Doğum Evi ve Adliye Sarayı. Her iki kurum binasının da dış cepheleri tarihi şehri yansıtacak biçimde dizayn edilecek. Yarım ay şeklinde yapılan binaların duvarları da şehrin tarihi ve mimari dokusuna uygun taşlarla süslenecek.

AK Parti Gazi Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof. Dr. Yunus Kılıç, AK Parti İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu ve parti yönetimi her iki kurum binasının inşaat çalışmalarına yerinde incelediler ve çalışmalar hakkında şantiye şeflerinden bilgi aldılar.

Gazi Kars-Erzurum yolu üzerinde Şeker Fabrikası yanında yapılan Doğum Evi Hastanesi kaba inşaatının yüzde 80 aşaması tamamlandı, kalan yüzde 20’lik kısmının da 1 ay içinde tamamlanması planlanıyor. Bu yıl içinde inşaatın dış cephe çalışmasının tamamlanması ve 2014 yılında da ince işlerinin bitirilmesi planlanıyor. 30 bin metrekare kapalı alanı bulunan 280 ataklı hastane inşaatında 120 işçi çalışıyor. Röntgen, fizik tedavi, doğum ünitesi, çocuk ünitesi ve daha bir çok ünitenin bulunacağı hastanede Başkent Ankara’daki bir hastanede sağlanan tüm koşulların bulundurulması planlanıyor.

AK Parti Gazi Kars Milletvekili Ahmet Arslan, “Bir çok alanda olduğu gibi sağlık alanında da gerek hükümetimizin gerekse ilgili bakanlıkların yatırımları devam ediyor. Dorusu geçmişte bu tip inşaatların kısa sürede bu aşamaya gelmesi belki de 1 yıl değil 4-5 yıl sürüyordu. Bu sene biz ne zaman temel atarız derken kaba inşaatın yüzde 80’i bitmiş durumda. Ve bu sene sonunda kaba inşaat bitecek ve belki de biz Bakanı ondan sonra getirip çalışmaları göstereceğiz. Tabi bunlar işin latife kısmı fakat inşaat çalışmaları şu anda çok güzel şekilde ilerliyor. Proje üzerinden de tetkik ettik ve inşaat şefimizde ince ayrıntılarıyla anlattı. Çok modern, çok güzel, çok değişik mimari ile inşallah bir hastane kazandırılıyor. Kars, geçmişiyle, gerek inanç, gerek kültür ve gerekse de tarihi mirası anlamında çok sayıda değere sahip. Güzel tarafı da şu son dönemlerde yapılan inşaatlar, Kars’taki değişik mimariye uygun olarak değişik mimariyle yapılıyor. Bu inşaatında duvarları yuvarlar olarak tasarlanmış, yarım ay şeklinde. İnşallah bittiğinde insanlarımız hem fiziki mekan olarak çok güzel bir mekana sahip olacaklar hem de tabi sağlık hizmeti almak adına çok modern, çok güzel bir mekana sahip olacaklar. Çalışmaların bu şekilde verimli gitmesi bizleri ziyadesiyle memnun etti.” dedi.

AK Parti Gazi Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç da, Kars’ta 10 yıl öncesine kadar bu inşaatların yapıldığı alanlarda ağaç bile olmadığını etrafının tamamen boş arazi olduğunu hatırlatarak, şimdilerde ise devasa binaların ardı ardına yapıldığını ve bölgenin cazibe merkezi haline dönüştürüldüğünü söyledi. Şu anda şehrin hemen hemen her alanında bir çalışma olduğuna dikkat çeken Kılıç, “sağlık insanın en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi ki bizim yıllardır bu bölgenin hem ciddi sıkıntılarıydı ve insanların en büyük şikayeti de yollarda ölmekti. Tabi bu 30 milyon TL’lik bir tesis. Belki yanından geçerken dışarıdan bakıldığında anlaşılmıyor ama 30 milyon TL Kars ölçeğinde çok ciddi bir yatırım. 200 yataklı ve ilaveleriyle 280 yataklı olacak. Aslında Çocuk Hastanesi ve Kadın Doğumevi olarak planlanıyor ama Hastaneler Birliği kurulacağı için er türlü ihtiyaca göre bütün hastaneleriyle birlikte ortak dizayn edilecek ve kullanılacak bir alan burası.” diye konuştu.

Burasının son derece modern bir mimarisi olduğunu da vurgulayan Kılıç, “Sağlıkla akalı şehirde yıllardır uğraş veren birisi olduğum için beni de ayrıca son derece mutlu eden gelişmeler bunlar. Kars’ta daha modern anlamda birer-ikişer odalı, televizyonu ve lavabosu içerisinde olan edeni otel gibi kullanılabilecek konforlu tesisler bunlar. Yani eskisi gibi öyle günlük kullanıma sunulan tesisler değiller bunlar. Geleceğe yönelik düşünülmüş, planlanmış, tasarlanmış tesislerdir. Bu maada çok daha önemlidir. Ve bunlar bize şöyle bir avantaj sağlayacak; bu tesisler oldukça elimizde olan eski, birikmiş yapıları da bunlardan yararlanılarak yenileme imkanı olacak. Buralara gelen hastalarla boşalan yerlerde orayı tekrar yeniden imar etme, dizayn etme, tamir etme imkanlarımız da olacak çünkü eksiden bu da yoktu. İyi de bir firmanın elinde olduğu görülüyor. Kars’taki en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi de biliyorsunuz eskiden her türlü yatırımlarımız daha zayıf müteahhitlerin eline geçerdi şimdi ise gayet hızlı ve planlanandan da hızlı, daha dikkatli çalışmalar yapan iyi bir firmanın elinde olduğunu görüyoruz. Bu da teslimatın bile vaat edilen tarihten daha önce teslim edileceğini gösteriyor. Bu de bizim için önemli. Hayırlı olur inşallah. Şehir her tarafında olduğu gibi bir şantiye alanı. Bu da onlardan bir tanesi. Karslı her şeyi hak ediyor, daha iyilerine layık. Daha iyi olması içinde hepimiz birlikte gayret sarf edeceğiz. Sözleşmede bitim tarihi 2014 ama 2013’in Aralık ayında teslim edeceklerini ifade ediyorlar. Görüntü de onu gösteriyor. Bizde ona inanıyoruz ve umut ediyoruz.” şeklinde konuştu. 

KARS ADALET SARAYI İNŞAATI

İnşaatına 21 Mart 2012 tarihinde başlanan ve yapımına hızla devam edilen Adalet Sarayı’nın da 2013 yılı Ekim ayında bitirilmesi planlanıyor. Adalet Sarayı 24 bin 300 metrekare açık alan üzerine 11 bin 345 metrekare kapalı alan olarak inşa edilecek. Adalet Sarayı içerisinde 11 duruşma salonu ile 30 hakim ve savcı odası bulunacak. Ayrıca, 100 kişilik çok amaçlı konferans salonu, Banka ve PTT şubesi, kafeterya ve yemekhane ile açık ve kapalı otoparkı olacak. Yine Gazi Kars Ardahan Bölge Barosu ile Adli Tıp Kurumu şubesi Adliye Sarayındaki yerinde hizmet verecek.

KARS İDARE MAHKEMESİ KURULUYOR

En önemli yeniliklerden bir tanesi de Kars İdare Mahkemesinin kurulacak olması. Bilindiği gibi Gazi Kars idari yargı davaları halen Erzurum İdare Mahkemesinde görülmekte. Yeni adliye binasının açılması ile birlikte Gazi Kars İdare Mahkemesinin kurulacak olması Kars için büyük bir kazanım olacak.

Adliye Sarayı inşaatıyla ilgili de AK Parti Gazi Kars Milletvekili Ahmet Arslan şunları söyledi:

“İnsanlarımız artık daha modern mekanlarda, daha modern şartlarda hizmet almak istiyor ve buna layıklar. AK Parti hükümetleriyle birlikte insanlar bunun hem farkına vardı, bunun artık bir ihtiyaç olduğunu gördü, bu ihtiyaçların giderilmesi adına çok güzel mekanlar yapılıyor. Gerçekten çok modern bir adalet sarayı yapılıyor ve Kars’a layık, Kars’a yakışır bir Adalet sarayı yapılıyor. Dışarıda kullanılan dış cephe malzemesi de Kars’ın taş cephe dokusuna özdeş bir yapı olacak. İnşaatı da çok hızlı şekilde ilerliyor ve biz bu anlamda hem bakanlık yetkililerine hem de yüklenici firma yetkililerine müteşekkir olduğumuzu da ifade etmek istiyoruz. Bizde onlarla birlikte inşaatın bir an önce bitmesi ve Kars’ın hizmetine girmesi adına beraber takip edip gayret edeceğiz. Memnuniyet verici bir ilerleme var şu anda.”

AK Parti Gazi Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç ise Adliye Sarayı inşaatının da normal süreden daha önce bitirilmesinin planlandığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Kars’ta Adli Tıp’ın kurulması tabi ki çok çok önemli. Çünkü Adli Tıp Şehrin bir ihtiyacı idi. Özellikle Adli ölümlerde insanlarımız Erzurum’a, Trabzon’a gidiyorlardı. Zaten o acılı ve sıkıntılı anlarında birde oralarda cenazelerinin otopsi için oralara gönderilmesinden büyük sıkıntıları vardı. Yıllardır da bunu bize ifade ediyorlardı. Bizde yaklaşık 2-3 ay öncesinde hemşehrilerimize söz verdik ve bu girişimi yaptık. Şükürler olsun ki muvaffak olduk. Şu anda Kars’ta Adliye binasının içerisinde Adli Tıp şubesi açıldı. Bir tane Adli Tıp Uzmanı Kars’a verildi, görevlendirildi, tayin edildi. Bugünlerde de görevine başlayacak inşallah. En azından çok komplike olmayan, çok sıkıntılı olmayan Adli ölümlerin işlemleri artık Kars’ta sonuçlandırılacak. Yani vatandaşımız artık cenazesiyle birlikte ayrı bir sıkıntıyı uzak illerde çekmeyecek. Bunun için son derece bende mutluyum. Çünkü bir mücadeleydi ve her ile de bunu vermiyorlar. Bunu da hemşehrilerimizin bilmesini özellikle istiyorum. Bu isteği yerine getirmiş olmaktan son derece mutluyuz. Bu Adalet Sarayı’nın da Kars için çok önemi vardı çünkü; çok kötü ortamlarda insanlar adalet ararken ciddi bir mağduriyet içerisindeydi. Binalar kullanışsız, hakim ve savcıların mekanları yetersiz, sağlıklı çalışmaya müsait olmayan, insanların ruh hallerini de bozan bir çalışma ortamı vardı. Orada bekleyenlerin birbiriyle izole edilemedikleri, kavgaların, gürültülerin, sıkıntıların aynı mekanlarda bulunuyor olmaktan kaynaklı sıkıntılardan dolayı kötü bir mekandı ve şehrin göbeğindeydi. Şimdi burada insanlar adalet ararken ayrıca ilave bir eziyet çekmeyecekleri bir mekan oluşturuluyor. Son derece şehrimizin de yapısına, mimarisine uygun bir yapı olacak. Hızlı bir şekilde de inşaatı devam ediyor. Gelecek senin sonunda da inşallah hep birlikte açılışını yapacağız. Güzel ve Kars’a yakışır bir mekan olacak ve biz şimdiden hayırlı olsun diyoruz”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.